Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Bibliei. "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice"

Duminică, 31 martie 2019, a patra duminică din Postul Mare, avem ocazia de a celebra Duminica Bibliei. E o bună ocazie de a reflecta împreună despre necesitatea centralității Cuvântului lui Dumnezeu în viața de credință și de a ne redirecționa atenția și mai ales inima către Sfânta Scriptură.

S-a întâmplat că la un preot a ajuns odată un creștin catolic practicant și, cu respect, i-a zis: "Părinte, aș avea nevoie de un sfat. Se tot plimbă prin comunitatea noastră niște tinerei îmbrăcați frumos care vor să discute cu oamenii noștri despre Dumnezeu, despre mântuire, dar nu fac predici, ci citesc pur și simplu fragmente din Biblie. Ei zic că vor să-i ducă la Dumnezeu, adică să li-l facă cunoscut pe Dumnezeu prin intermediul Bibliei. Și, culmea, reușesc să captiveze așa de ușor atenția oamenilor care parcă ar fi prima oară că aud cuvintele Bibliei. Oare la noi de ce nu se întâmplă acest lucru? Sfinția Voastră ce părere aveți?" Preotul respectiv, provocat oarecum, îi răspunde: "Ei, sunt tot felul de sectanți. Nu trebuie băgați în seamă". "Probabil, părinte, dar iată că ceea ce fac ei fascinează totuși. Adică, până la urmă, metoda lor are sorți mari de izbândă. Și dincolo de asta, ce pare mai important e faptul că lumea se lasă captivată de Biblie. Doar că parcă ei le-o prezintă pentru prima oară acestora. Nu este oare și acesta o dovadă că oamenii noștri, catolicii noștri sunt doritori să cunoască Biblia? Nu am putea face și noi ceva mai mult în sensul acesta? Adică nu am putea găsi și noi metode de a a-i fascina pe oameni apelând mai des și mai bine la Sfânta Scriptură?".

Cât de multe astfel de situații se întâmplă în dieceză! Cu nuanțe oarecum diferite, dar toate având același profund și real substrat: oamenii doresc să cunoască Cuvântul lui Dumnezeu; catolicii noștri - și am văzut asta de nenumărate ori, mai ales la cursurile pentru lectori - se entuziasmează când sunt ajutați să înțeleagă cât de dens, cât de concret și câtă iubire a lui Dumnezeu trece prin Cuvântul său. Sunt dornici, sunt însetați, sunt înfometați de hrana Cuvântului lui Dumnezeu. Frumos ar fi să avem mereu mai mult la suflet, să ne doară sufletul, să punem mereu mai mult suflet în a le da oamenilor noștri, credincioșilor noștri pâinea cuvântului lui Dumnezeu, pe care o așteaptă și o doresc așa de mult. Vom putea face acest lucru dacă fiecare dintre noi va conștientiza propria-i sete și foame și dacă ne vom obișnui să potolim cu apă vie din izvorul potrivit al Cuvântului lui Dumnezeu, nu din cisternele alternative create de oameni (cf. Ier 2,13), și cu pâinea care se coboară din cer, aceea care dă viață veșnică. Căci "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 6,68).

Duminica Bibliei de anul acesta este încă o dată ocazie pentru a ne readuce aminte și de a redirecționa setea și foamea noastră către izvorul nesecat al Cuvântului lui Dumnezeu. Să-i ajutăm și pe ceilalți creștini să găsească acest izvor; să le arătăm că Biblia este singurul Cuvânt care contează cu adevărat! Celelalte pot fi frumoase, înălțătoare, edificatoare, dar rămân relative, nesatisfăcătoare, trecătoare. Doar Cuvântul lui Dumnezeu rămâne în veci, ba chiar aduce veșnicie în inima și în viața celui care-l soarbe nu doar cu ochii sau cu mintea, ci cu inima, cu viața.

Mai multe informații despre Duminica Bibliei și materiale ajutătoare pot fi găsite pe situl Oficiului pentru Pastorația Biblică al diecezei noastre: www.opbiasi.wordpress.com.

Pr. Eduard Patrașcu


 

lecturi: 1224.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat