Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare a fraților franciscani din sectorul pastoral

Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman au fost gazda zilei de formare permanentă a fraților franciscani care activează în parohiile administrate de Provincia "Sfântul Iosif Muncitorul" din România (preoții parohi și preoții vicari/colaboratori). Tematica acestei sesiuni, care a avut loc joi, 21 martie 2019, s-a intitulat "Armonizarea activității pastorale cu viața conventuală".

Fratele Ștefan Acatrinei, guardianul conventului "Sfântul Francisc de Assisi", a dat salutul de bun venit și de o ședere plăcută, iar în deschiderea întâlnirii fratele Iosif Bisoc, președintele Comisiei pentru Pastorație, a mulțumit tuturor celor prezenți la această sesiune de formare. De asemenea, fratele Sorin-Adrian Giurgi, vicar provincial, a transmis salutul fratelui Teofil Petrișor, ministru provincial, și a punctat câteva aspecte care vor putea ajuta și dinamiza activitatea pastorală a Provinciei.

În prima parte a sesiunii au fost prezenți, în calitate de conferențiari, fratele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, și fratele Daniel-Anton Lucaci, econom provincial.

În prima conferință fratele Mihai Vătămănelu a scos în evidență rolul misionarului franciscan care își trăiește viața pastorală în fraternitate. Au fost propuse trei puncte centrale și propune cinci pilaștri pentru pastorație. Primul punct subliniat se referă la proiectul nostru evanghelic care constă în a trăi fraternitatea în misiune: fraternitatea și comuniunea reprezintă punctul de plecare și inima misiunii franciscane. Al doilea punct se referă la îndrăznirea la o viață ordinară evanghelizatoare. Spiritul evanghelizării și focul apostolic se cultivă în viața cotidiană și în fraternitate, iar viața fraternității este însuflețită și hrănită de dimensiunea mereu vie a evangelizării și a misiunii. Ultimul punct subliniat trimite la fraternitatea care este misionară. Din viața franciscană ar trebui eliminat total individualismul. Frații nu trăiesc singuri, nici nu se formează pentru a trăi izolați. Cei cinci pilaștri se referă la a trăi bucuria credinței a unor oameni cu credința vie, a fi persoane de dialog, pentru a construi pacea și fraternitatea universală, a trăi itinerarul ca drum solidar cu săracii, a trăi bucuria evanghelizării și a trăi sfințenia în fraternitate.

Următoarea conferință a aceste sesiuni a fost expusă de părintele Daniel-Anton Lucaci. Legat de tematica acestei zile, cu referire la armonizarea activității pastorale cu viața conventuală, se subliniază Regula și Viața Fraților Minori: a păstra Sfânta Evanghelie trăind în ascultare fără nimic propriu și în castitate. Sfântul Francisc propune încă de la început această legătură între viața evanghelică/apostolat și viața trăită în fraternitate. Se aduce atenției și un gând din prima carte a lui Toma de Celano, nr. 39, unde se vorbește de frați că după ce se întâlneau și împărtășeau din experiențele lor se spune că: grea le era separarea și despărțirea. Din Regula pe care noi am profesat-o putem identifica această armonizare a vieții pastorale cu viața conventuală. La bază pentru viața noastră sunt și Constituțiunile. Este subliniat capitolul 4 și capitolul 5 din Constituțiunile Franciscane. Aceste două capitole vorbesc de unitatea dintre a fi frate și a fi apostol. Statutele Provinciale vorbesc la titlurile 4 și 5 de viața comunitară a fraților, dar și de activitatea apostolică. Fratele Daniel propune câteva sugestii și provocări. Propune trei cuvinte cheie: armonie, echilibru și competență. Armonie între viața fraternă și pastorație.

După aceste două conferințe au loc discuții pe grupuri de lucru. S-au format trei grupuri de lucru. Subiectele propuse pentru discuții: activitatea pastorală și fraternitatea, chestiuni administrativ-parohiale și aspectul social-caritabil în parohie cu specific franciscan.

Ecourile subliniate în plen în urma discuțiilor pe grupe se referă la imaginea fratelui paroh/guardian și la echilibru personal în fraternitate și în apostolat. Activitatea pastorală este diversificată: comunități la orașe la sate, comunități mici și mari etc. Au ieșit și câteva întrebări cu privire la fraternitate și egalitate și anume: ce înseamnă să fim egali, beneficii și îndatoriri.

În partea a doua a sesiunii fratele Lucian-Mihai Bobârnac, președintele Fundației umanitare "Pacea" și director al Caritasului Antonian, a adus atenției celor prezenți câteva gânduri cu referire la aspectul social-caritabil pastoral. S-a subliniat câteva aspecte legate de Fundația Umanitară "Pacea", de Caritasul Antonian și cum aceste două realități ale Provinciei franciscane se pot implementa în activitatea pastorală. Se dorește o armonizare între realitățile pastorale și activitățile fundației, o deschidere în a promova și a face cunoscut acest sector social-caritabil pastoral.

Sesiunea de lucru a acestei zile a luat sfârșit cu un moment de rugăciune și de fraternitate.

Fr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 martie: Roman: Zi de formare a fraților din sectorul pastoral al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan


 

lecturi: 661.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat