Roman: Zi de formare a fraţilor franciscani din sectorul pastoral
Conventul "Sfântul Francisc de Assisi" şi Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman au fost gazda zilei de formare permanentă a fraţilor franciscani care activează în parohiile administrate de Provincia "Sfântul Iosif Muncitorul" din România (preoţii parohi şi preoţii vicari/colaboratori). Tematica acestei sesiuni, care a avut loc joi, 21 martie 2019, s-a intitulat "Armonizarea activităţii pastorale cu viaţa conventuală".
Fratele Ştefan Acatrinei, guardianul conventului "Sfântul Francisc de Assisi", a dat salutul de bun venit şi de o şedere plăcută, iar în deschiderea întâlnirii fratele Iosif Bisoc, preşedintele Comisiei pentru Pastoraţie, a mulţumit tuturor celor prezenţi la această sesiune de formare. De asemenea, fratele Sorin-Adrian Giurgi, vicar provincial, a transmis salutul fratelui Teofil Petrişor, ministru provincial, şi a punctat câteva aspecte care vor putea ajuta şi dinamiza activitatea pastorală a Provinciei.
În prima parte a sesiunii au fost prezenţi, în calitate de conferenţiari, fratele Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, şi fratele Daniel-Anton Lucaci, econom provincial.
În prima conferinţă fratele Mihai Vătămănelu a scos în evidenţă rolul misionarului franciscan care îşi trăieşte viaţa pastorală în fraternitate. Au fost propuse trei puncte centrale şi propune cinci pilaştri pentru pastoraţie. Primul punct subliniat se referă la proiectul nostru evanghelic care constă în a trăi fraternitatea în misiune: fraternitatea şi comuniunea reprezintă punctul de plecare şi inima misiunii franciscane. Al doilea punct se referă la îndrăznirea la o viaţă ordinară evanghelizatoare. Spiritul evanghelizării şi focul apostolic se cultivă în viaţa cotidiană şi în fraternitate, iar viaţa fraternităţii este însufleţită şi hrănită de dimensiunea mereu vie a evangelizării şi a misiunii. Ultimul punct subliniat trimite la fraternitatea care este misionară. Din viaţa franciscană ar trebui eliminat total individualismul. Fraţii nu trăiesc singuri, nici nu se formează pentru a trăi izolaţi. Cei cinci pilaştri se referă la a trăi bucuria credinţei a unor oameni cu credinţa vie, a fi persoane de dialog, pentru a construi pacea şi fraternitatea universală, a trăi itinerarul ca drum solidar cu săracii, a trăi bucuria evanghelizării şi a trăi sfinţenia în fraternitate.
Următoarea conferinţă a aceste sesiuni a fost expusă de părintele Daniel-Anton Lucaci. Legat de tematica acestei zile, cu referire la armonizarea activităţii pastorale cu viaţa conventuală, se subliniază Regula şi Viaţa Fraţilor Minori: a păstra Sfânta Evanghelie trăind în ascultare fără nimic propriu şi în castitate. Sfântul Francisc propune încă de la început această legătură între viaţa evanghelică/apostolat şi viaţa trăită în fraternitate. Se aduce atenţiei şi un gând din prima carte a lui Toma de Celano, nr. 39, unde se vorbeşte de fraţi că după ce se întâlneau şi împărtăşeau din experienţele lor se spune că: grea le era separarea şi despărţirea. Din Regula pe care noi am profesat-o putem identifica această armonizare a vieţii pastorale cu viaţa conventuală. La bază pentru viaţa noastră sunt şi Constituţiunile. Este subliniat capitolul 4 şi capitolul 5 din Constituţiunile Franciscane. Aceste două capitole vorbesc de unitatea dintre a fi frate şi a fi apostol. Statutele Provinciale vorbesc la titlurile 4 şi 5 de viaţa comunitară a fraţilor, dar şi de activitatea apostolică. Fratele Daniel propune câteva sugestii şi provocări. Propune trei cuvinte cheie: armonie, echilibru şi competenţă. Armonie între viaţa fraternă şi pastoraţie.
După aceste două conferinţe au loc discuţii pe grupuri de lucru. S-au format trei grupuri de lucru. Subiectele propuse pentru discuţii: activitatea pastorală şi fraternitatea, chestiuni administrativ-parohiale şi aspectul social-caritabil în parohie cu specific franciscan.
Ecourile subliniate în plen în urma discuţiilor pe grupe se referă la imaginea fratelui paroh/guardian şi la echilibru personal în fraternitate şi în apostolat. Activitatea pastorală este diversificată: comunităţi la oraşe la sate, comunităţi mici şi mari etc. Au ieşit şi câteva întrebări cu privire la fraternitate şi egalitate şi anume: ce înseamnă să fim egali, beneficii şi îndatoriri.
În partea a doua a sesiunii fratele Lucian-Mihai Bobârnac, preşedintele Fundaţiei umanitare "Pacea" şi director al Caritasului Antonian, a adus atenţiei celor prezenţi câteva gânduri cu referire la aspectul social-caritabil pastoral. S-a subliniat câteva aspecte legate de Fundaţia Umanitară "Pacea", de Caritasul Antonian şi cum aceste două realităţi ale Provinciei franciscane se pot implementa în activitatea pastorală. Se doreşte o armonizare între realităţile pastorale şi activităţile fundaţiei, o deschidere în a promova şi a face cunoscut acest sector social-caritabil pastoral.
Sesiunea de lucru a acestei zile a luat sfârşit cu un moment de rugăciune şi de fraternitate.
Fr. Iulian Robu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
21 martie: Roman: Zi de formare a fraţilor din sectorul pastoral al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan
lecturi: 661.