Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suntem rodnici? Reflecție la duminica a III-a din Postul Mare

"În acel timp, au venit la Isus unii care i-au povestit despre galileenii al căror sânge Pilat îl amestecase cu cel al jertfelor lor. El, răspunzând, le-a zis: «Vi se pare că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta? Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Sau vi se pare că cei optsprezece peste care a căzut turnul din Siloe și i-a ucis erau mai vinovați decât toți ceilalți oameni care locuiau în Ierusalim? Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel». Apoi le-a spus această parabolă: «Un om a plantat un smochin în via sa și a venit să caute fructe în el, dar nu a găsit și i-a spus viticultorului: 'Iată, sunt trei ani de când vin să caut fructe în smochinul acesta, dar nu găsesc. Taie-l! De ce să mai secătuiască pământul?' Acesta, răspunzând, i-a zis: 'Stăpâne, mai lasă-l și anul acesta pentru ca să-l sap de jur împrejur și să-i pun gunoi la rădăcină! Poate va face fructe la anul. Dacă nu, îl vei tăia'»". (Evanghelia după sfântul Luca 13,1-9)

Evanghelia redă două cazuri tragice: al celor doi galileeni uciși de Pilat și al altor 18 oameni uciși de un turn care a căzut peste ei. Din aceste tragedii, Isus trage o învățătură: Păcatul reprezintă o gravă amenințare pentru fiecare dintre noi și dacă nu încetăm să păcătuim, ne așteaptă moartea veșnică. Pentru ca să înțelegem mai bine dramatismul stării de păcătoși, Învățătorul vine cu un exemplu, cel smochinului neroditor. Stăpânul copacului vrea să-l taie, ca să nu mai ocupe locul degeaba și să nu mai secătuiască pământul. Îngrijitorul copacului îl roagă însă pe stăpân să-i mai acorde copacului încă o șansă. El îl va săpa împrejurul tulpinii, îl va alimenta cu gunoi la rădăcină, cu speranța că va rodi. Iar dacă nici la anul nu va da roade, atunci stăpânul îl poate tăia. Faptul că stăpânul vieții noastre ne acordă încă un timp de trăit în această lume reprezintă un har al lui pe care ni-l dă cu intenția clară ca noi să producem roade bune. Dar dacă rămânem în păcat și nu aducem roade, în acest caz ne așteaptă un sfârșit lamentabil, ca al celor uciși și ca al smochinului neroditor. Dumnezeu ne acordă din plin harul rodirii; depinde doar de libertatea noastră să colaborăm sau nu cu acest har.

Ce vină aveau cei 18 peste care a căzut turnul din Siloe și i-a ucis? Dar cei 3000 de morți în turnurile gemene din New York? În răspunsul său, Isus combate mentalitatea care afirmă că o nenorocire sau moartea reprezintă rezultatul păcatelor cuiva. Nenorocirile, boala sau moartea nu reprezintă rezultatul unei sentințe divine pronunțate într-un tribunal. Dumnezeu nu-și manifestă puterea prin a pedepsi păcatele oamenilor. Mila și răbdarea lui fără margini, nu trebuie să ne facă să neglijăm avertismentul care urmează: Dacă nu ne convertim și nu ne întoarcem la Dumnezeu, riscăm același sfârșit tragic ca cel al persoanelor din evanghelie. Dar nu numai individul trebuie să se întoarcă de pe căile păcatului, ci întreaga societate trebuie să se salveze de la distrugere. Trebuie să recunoaștem că întreaga societate este bolnavă spiritual și moral; toată societatea are nevoie de convertire. Iar dacă în lume sunt multe milioane de oameni care suferă de foame sau din cauza altor nenorociri, aceasta înseamnă că umanitatea în ansamblul ei are de suferit. Dumnezeu ne-a creat pentru a fi fericiți, iar pentru a nu risca un sfârșit tragic, ne îndeamnă ca începând de astăzi viața noastră să devină rodnică.

El este îndelung răbdător și pentru că ne vrea rodnici, nu seci și sterili, ne mai acordă harurile sale încă un an, și încă unul, cu speranța, repet, de a găsi roade în ramurile copacului vieții noastre.

Pr. Emil Dumea

* * *

Duminica a 3-a din Postul Mare. Predici la Radio Iași (24 martie)


 

lecturi: 644.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat