Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa la Loreto. Monseniorul Dal Cin (episcop): "Semnarea exortației adresate tinerilor este un eveniment istoric"

De M. Michela Nicolais

Când îl întâlnim, într-o zi cu nuanțe de primăvară colorată cu albastru și cu un cer cristalin, pe platoul din fața Sanctuarului din Loreto un excavator lucrează sprinten pentru a da ultimele retușări strălucirii albe a fațadei. Episcopul ne vine în întâmpinare cu un zâmbet larg și imediat începe să vorbească despre o "primă dată" a papei Francisc, un dar special pentru dieceza care găzduiește Sfânta Casă: semnarea exortației apostolice adresate tinerilor, la 25 martie, sărbătoarea liturgică a Bunei Vestiri. Monseniorul Fabio Dal Cin, 54 de ani, este arhiepiscop prelat de Loreto de mai puțin de un an, dar - ca unul din Veneto - spune că s-a simțit imediat în sintonie cu poporul lauretan, cu care simte că are în comun "inițiativa, simțul muncii, voința de a construi, de a face. Și o anumită creativitate, care ia inițiativa și care se mișcă pentru a realiza ceva nou". Și Loreto este în fremătare pentru venirea papei Francisc, pentru o călătorie apostolică ce va începe cu Liturghia în Sfânta Casă și semnarea exortației, după care papa îi va saluta pe bolnavi și va ieși pe platoul din fața sanctuarului pentru a ține un discurs credincioșilor și pentru a recita apoi împreună cu ei Angelus, rugăciunea care rezumă misterul Întrupării, în ziua solemnității Bunei Vestiri. "La ora 12.00 - ne revelează episcopul - toate clopotele vor suna a sărbătoare, în toate parohiile din Loreto. Am invitat toate parohiile din Marche să facă același lucru, pentru a aminti vestea îngerului și a-l saluta pe Sfântul Părinte care pune piciorul în acest magnific ținut marchigian".

Vizita papei Francisc va fi a noua vizită a unui papă în ultimii cincizeci de ani. Loreto este de acum o cutumă pentru pontifi. Cum trăiți așteptarea?

Aici la Loreto comunitatea eclezială îl aștepta de mult timp. Cu puțin mai mult de un an în urmă, imediat ce am venit, oamenii mă întrebau: când vine Sfântul Părinte? Acum papa vine și așteptarea se intensifică, nu numai pentru pregătiri ci mai ales pe versantul pregătirii spirituale: pot mărturisi că în toate parohiile există o angajare de rugăciune, de ofrandă, de jertfe, de bucurie, precum și de muncă zilnică pentru rezultatul bun al vizitei. Este prima dată când un papă celebrează Euharistia în ultimii 162 de ani: ultimul a fost Pius al IX-lea. Toți ceilalți pontifi au rămas în rugăciune, în schimb papa va prezida celebrarea euharistică, singur, în Sfânta Casă. Un gest cu semnificație simbolică și religioasă foarte puternică, de parcă ar exprima unirea intimă între o mică biserică familială - pentru că aici a trăit Sfânta Familie - și marea familie a Bisericii universale.

Ioan al XXIII-lea a definit Loreto "sinteză minunată a tuturor sanctuarelor din lume" și a voit s-o roage pe Sfânta Fecioară Maria pentru a pune sub ocrotirea sa Conciliul iminent. Astăzi papa Francisc alege Loreto pentru a semna exortația sa apostolică la încheierea Sinodului tinerilor: de ce?

Este un eveniment cred istoric, semnarea unui document post-sinodal în afara Romei și a Vaticanului. Nu știu care sunt motivele pentru care papa a ales Loreto, dar cred că motivul principal este faptul că aici este păstrată relicva casei din Nazaret, unde Maria a crescut și unde a crescut Isus. Acolo sunt doi tineri speciali - împreună cu sfântul Iosif, care s-a logodit cu Maria - care sunt referința fundamentală pentru toți tinerii din lume, credincioși și chiar necredincioși. Aici la Loreto vin mulți tineri în pelerinaj: ceea ce emoționează este a vedea cum intră în tăcere și rămân în rugăciune în Sfânta Casă. Se percepe că simt o prezență: aceea a "da"-ului Mariei. Acele pietre sunt martorii "da"-ului lui Dumnezeu, care vrea "să formeze casă" cu omenirea, cu fiecare dintre noi, dar și ai "da"-ului unei femei tinere care s-a deschis la planul lui Dumnezeu. Și în Maria fiecare om găsește referința sa: prezența sa îi încurajează pe tineri să se încreadă în Dumnezeu, să se sprijine de Maria pentru a spune "da" planului lui Dumnezeu cu privire la ei. Mai ales, să descopere că planul Tatălui este mereu mai frumos și mai mare decât cel pe care-l putem imagina.

Papa vorbește adesea despre Biserică drept "mamă" și despre Sfânta Fecioară Maria ca "femeie normală". Ce spune Bisericii figura Mariei?

Maternitatea, precum și duioșia, este tipică femeilor: Maria este modelul acestei atitudini pe care fiecare credincios este invitat să o asume în propria viață ca stil al creștinului. Sfânta Fecioară Maria este prima credincioasă care primește darul prezenței lui Dumnezeu, dar devine și prima misionară care iese din casă spre realitatea unei necesități, aceea a verișoarei sale Elisabeta. Buna Vestire și vizita la Elisabeta sunt profund legate între ele. Asta pentru a spune că darurile pe care fiecare dintre noi, pe care întreaga Biserică le primește nu sunt făcute pentru a fi reținute, ci pentru a fi duse, cu acea atitudine de ieșire pe care Sfântul Părinte ne-o recomandă mereu. Este simbolul unei Biserici care merge spre lume știind că-l duce pe Cristos, care este dorința cea mai profundă a fiecărui om.

Dumneavoastră veți fi lângă Sfântul Părinte în timpul întregii vizite: v-ați gândit deja ce îi veți spune?

Mă gândesc, dar dincolo de ceea ce îi voi spune este important ca papa să poată trăi aici la Loreto un moment de familiaritate. Casa Mariei este Casa tuturor, și a papei. Sfântul Părinte vine printre noi pentru a ne aminti prezența lui Dumnezeu care nu ne abandonează niciodată și vrea să parcurgă drumul împreună cu noi.

(După agenția SIR, 20 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 211.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat