Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 20 martie 2019

Cateheze despre "Tatăl nostru" - 10: Facă-se voia ta

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuând catehezele noastre despre "Tatăl nostru", astăzi ne oprim asupra celei de-a treia invocații: "Facă-se voia ta". Ea trebuie citită în unitate cu primele două - "sfințească-se numele tău" și "vie împărăția ta" - așa încât ansamblul să formeze un triptic: "sfințească-se numele tău", "vie împărăția ta", "facă-se voia ta". Astăzi vom vorbi despre a treia.

Înainte de îngrijirea lumii din partea omului există grija neobosită pe care Dumnezeu o folosește față de om și față de lume. Toată evanghelia reflectă această inversare de perspectivă. Păcătosul Zaheu urcă într-un copac pentru că vrea să-l vadă pe Isus, dar nu știe că, mult înainte, Dumnezeu pornise în căutarea lui. Isus, când ajunge, îi spune: "Zaheu, coboară în grabă pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta". Și la sfârșit declară: "Pentru că Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut" (Lc 19,5.10). Iată voința lui Dumnezeu, aceea care noi ne rugăm să se facă. Care este voința lui Dumnezeu întrupată în Isus? Să caute și să mântuiască ceea ce este pierdut. Și noi, în rugăciune, cerem ca această căutare a lui Dumnezeu să ajungă la bun sfârșit, ca planul său universale de mântuire să se împlinească, mai întâi în fiecare dintre noi și apoi în toată lumea. V-ați gândit ce înseamnă că Dumnezeu este în căutarea mea? Fiecare dintre noi poate să spună: "Dar, Dumnezeu mă caută?" - "Da! Te caută pe tine! Mă caută pe mine!": îl caută pe fiecare, personal. Dar este mare Dumnezeu! Câtă iubire este în spatele la toate astea.

Dumnezeu nu este ambiguu, nu se ascunde în spatele enigmelor, n-a planificat viitorul lumii în manieră indescifrabilă. Nu, el este clar. Dacă nu înțelegem asta, riscăm să nu înțelegem sensul celei de-a treia expresii din "Tatăl nostru". De fapt, Biblia este plină de expresii care ne relatează voința pozitivă a lui Dumnezeu față de lume. Și în Catehismul Bisericii Catolice găsim o culegere de citate care dau mărturie despre această voință divină fidelă și răbdătoare (cf. nr. 2821-2827). Și sfântul Paul, în Prima Scrisoare către Timotei, scrie: "Dumnezeu vrea ca toți oamenii să se mântuiască și să ajungă la cunoașterea adevărului" (2,4). Fără umbră de îndoială, aceasta este voința lui Dumnezeu: mântuirea omului, a oamenilor, a fiecăruia dintre noi. Dumnezeu cu iubirea sa bate la ușa inimii noastre. De ce? Pentru a ne atrage; pentru a ne atrage la el și a ne duce înainte pe drumul mântuirii. Dumnezeu este aproape de fiecare dintre noi cu iubirea sa, pentru a ne duce de mână la mântuire. Câtă iubire este în spatele acestui lucru!

Deci, rugându-ne "facă-se voia ta", nu suntem invitați să ne plecăm capul în mod servil, ca și cum am fi sclavi. Nu! Dumnezeu ne vrea liberi; iubirea lui ne eliberează. De fapt, "Tatăl nostru" este rugăciunea fiilor, nu a sclavilor; ci a fiilor care cunosc inima tatălui lor și sunt siguri de planul său de iubire. Vai de noi dacă, rostind aceste cuvinte, am ridica din umeri în semn de capitulare în fața unui destin care ne repugnă și pe care nu reușim să-l schimbăm. Dimpotrivă, este o rugăciune plină de încredere arzătoare în Dumnezeu care vrea pentru noi binele, viața, mântuirea. O rugăciune curajoasă, și combativă, pentru că în lume sunt atâtea, prea multe realități care nu sunt după planul lui Dumnezeu. Toți le cunoaștem. Parafrazându-l pe profetul Isaia, am putea spune: "Aici, Tată, este războiul, samavolnicia, exploatarea; dar știm că Tu vrei binele nostru, de aceea te implorăm: facă-se voia ta! Doamne, răstoarnă planurile lumii, transformă săbiile în pluguri și sulițele în seceri; nimeni să nu se mai ocupe de arta războiului!" (cf. 2,4). Dumnezeu vrea pacea.

"Tatăl nostru" este o rugăciune care aprinde în noi aceeași iubire a lui Isus față de voința Tatălui, o flacără care determină la transformarea lumii cu iubirea. Creștinul nu crede într-un destin fatal. Nu există nimic aleatoriu în credința creștinilor: există în schimb o mântuire care așteaptă să se manifeste în viața fiecărui bărbat și a fiecărei femei și să se împlinească în veșnicie. Dacă ne rugăm este pentru că noi credem că Dumnezeu poate și vrea să transforme realitatea învingând răul cu binele. De acest Dumnezeu are sens să ascultăm și să ne abandonăm și în ora celei mai dure încercări.

Așa a fost pentru Isus în grădina Ghetsemani, când a experimentat angoasa și s-a rugat: "Tată, dacă vrei, îndepărtează potirul acesta de la mine, dar nu voința mea ci a ta să fie!" (Lc 22,42). Isus este strivit de răul lumii, dar se abandonează încrezător oceanului iubirii voinței Tatălui. Și martirii, în încercarea lor, nu căutau moartea, căutau ceea ce este după moarte, învierea. Dumnezeu, din iubire, poate să ne facă să mergem pe cărări dificile, să experimentăm răni și spini dureroși, dar nu ne va abandona niciodată. Mereu va fi cu noi, alături de noi, înlăuntrul nostru. Pentru un credincios aceasta, mai mult decât o speranță, este o certitudine. Dumnezeu este cu mine. Aceeași pe care o găsim în acea parabolă din Evanghelia lui Luca dedicată necesității de a ne ruga mereu. Spune Isus: "Oare Dumnezeu nu va face dreptate aleșilor săi care strigă zi și noapte către el, chiar dacă-i face să aștepte? Vă spun că le va face dreptate repede" (18,7-8). Așa este Domnul, așa ne iubește, așa ne vrea binele. Dar, eu vreau să vă invit, acum, toți împreună să ne rugăm "Tatăl nostru". Și cei care dintre voi nu știu italiană, să se roage în propria limbă. Să ne rugăm împreună.

Recitarea rugăciunii "Tatăl nostru"

__________________

Apel pentru inundațiile din Africa

În aceste zile, mari inundații au semănat doliu și devastări în diferite regiuni din Mozambic, din Zimbabwe și din Malawi. Acestor îndrăgite populații le exprim durerea mea și apropierea mea. Încredințez multele victime și familiile lor milostivirii lui Dumnezeu și implor întărire și sprijin pentru cei care sunt loviți de această calamitate.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 206.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat