Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 martie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a doua duminică din Postul Mare, liturgia ne face să contemplăm evenimentul Schimbării la față, în care Isus le dă discipolilor Petru, Iacob și Ioan să preguste gloria învierii: o breșă de cer deasupra pământului. Evanghelistul Luca (cf. 9,28-36) ni-l arată pe Isus transfigurat pe munte, care este locul luminii, simbol fascinant al experienței singulare rezervate celor trei discipoli. Ei urcă împreună cu Învățătorul pe munte, îl văd cufundându-se în rugăciune, și la un moment dat "înfățișarea feței lui s-a schimbat" (v. 29). Obișnuiți să-l vadă zilnic în aspectul omenității sale, în fața acelei noi străluciri, care învăluie și toată persoana sa, rămân uluiți. Și lângă Isus apar Moise și Ilie, care vorbesc cu el despre apropiata sa "plecare", adică despre Paștele său de moarte și înviere. Este o anticipare a Paștelui. Atunci Petru exclamă: "Învățătorule, e bine că suntem aici" (v. 33). Ar vrea ca acel moment de har să nu se mai termine!

Schimbarea la față se împlinește într-un moment foarte precis al misiunii lui Cristos, adică după ce el le-a destăinuit discipolilor că trebuie "să sufere multe, [...] să fie ucis și a treia zi să învie" (v. 21). Isus știe că ei nu acceptă această realitate - realitatea crucii, realitatea morții lui Isus -, și atunci vrea să-i pregătească să suporte scandalul pătimirii și al morții pe cruce, pentru ca să știe că aceasta este calea pe care Tatăl ceresc îl va face pe Fiul său să ajungă la glorie, înviindu-l din morți. Și aceasta va fi și calea discipolilor: nimeni nu ajunge la viața veșnică decât urmându-l pe Isus, purtând propria cruce în viața pământească. Fiecare dintre noi are propria cruce. Domnul ne arată sfârșitul acestui parcurs care este învierea, frumusețea, purtând propria cruce.

Așadar, Schimbarea la față a lui Cristos ne arată perspectiva creștină a suferinței. Suferința nu este un sado-masochism: ea este o trecere necesară, dar tranzitorie. Punctul de sosire la care suntem chemați este luminos ca fața lui Cristos transfigurată: în el este mântuirea, fericirea, lumina, iubirea lui Dumnezeu fără limite. Arătând astfel gloria sa, Isus ne asigură că crucea, încercările, dificultățile în care ne zbatem au soluția lor și depășirea lor în Paște. De aceea, în acest Post Mare, să urcăm și noi pe munte cu Isus! Dar în ce mod? Cu rugăciunea. Să urcăm pe munte rugăciunea: rugăciunea silențioasă, rugăciunea inimii, rugăciunea mereu căutându-l pe Domnul. Să rămânem câteva momente în reculegere, în fiecare zi un picuț, să ne îndreptăm privirea interioară spre fața sa și să lăsăm ca lumina sa să ne pătrundă și să se iradieze în viața noastră.

De fapt evanghelistul Luca insistă asupra faptului că Isus s-a schimbat la față "în timp ce se ruga" (v. 29). S-a cufundat într-un colocviu intim cu Tatăl, în care răsunau și Legea și Profeții - Moise și Ilie - și în timp ce adera cu toată ființa sa la voința de mântuire a Tatălui, inclusiv crucea, gloria lui Dumnezeu l-a invadat apărând și în exterior. Așa este, frați și surori: rugăciunea în Cristos și în Duhul Sfânt transformă persoana din interior și poate să-i lumineze pe alții și lumea înconjurătoare. De câte ori am găsit persoane care luminează, care emană lumină din ochi, care au acea privire luminoasă! Se roagă, și rugăciunea face asta: ne face luminoși cu lumina Duhului Sfânt.

Să continuăm cu bucurie itinerarul nostru de Postul Mare. Să dăm spațiu rugăciunii și Cuvântului lui Dumnezeu, pe care din belșug liturgia ni-l propune în acest zile. Fecioara Maria să ne învețe să rămânem cu Isus și atunci când nu-l pricepem și nu-l înțelegem. Pentru că numai rămânând cu el vom vedea gloria sa.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În aceste zile, la durerea din cauza războaielor și conflictelor care nu încetează să chinuiască toată omenirea, s-a adăugat aceea datorită victimelor atentatului oribil făcut împotriva a două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă. Mă rog pentru cei morți și pentru cei răniți și pentru rudele lor. Sunt aproape de frații noștri musulmani și de toată comunitatea aceea. Reînnoiesc invitația de a ne uni cu rugăciunea și cu gesturile de pace pentru a contrasta ura și violența. Să ne rugăm împreună, în tăcere, pentru frații noștri musulmani care au fost uciși.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, prezenți aici: credincioși din Roma și din atâtea părți ale lumii. Salut pelerinii din Polonia, cei din Valencia din Spania și cei din Cajazeiras din Brazilia și Benguela din Angola. Câți angolezi!

Salut grupurile parohiale care provin din Verona, Quarto din Napoli și Castel del Piano din Perugia; studenții din Corleone, ministranții din Brembo in Dalmine și asociația "Uno a Cento" din Padova.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 177.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat