Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noua Zeelandă, papa: "Violență nesocotită, solidaritate față de musulmani"

De Iacopo Scaramuzzi

"Profund întristat" de atentatul terorist la adresa a două moschei neozeelandez din Christchurch care a costat viața la 49 de persoane, papa Francisc "îi asigură pe neozeelandezi, și îndeosebi comunitatea musulmană, de solidaritatea sa sinceră".

Pontiful "a fost profund întristat când a aflat despre morții și despre răniții victime ale actelor nesocotite de violență în două moschei din Christchurch și îi asigură pe neozeelandezi, și îndeosebi comunitatea musulmană, de solidaritatea sa sinceră pe valul acestor atentate", se citește într-o telegramă de condoleanțe semnată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin.

"Recunoscător pentru eforturile personalului care se ocupă de siguranță și de urgență, Sanctitatea Sa se roagă pentru ca răniții să se vindece, persoanele aflate în doliu datorită pierderii celor dragi să fie mângâiate și pentru toți cei care au fost loviți de această tragedie. Recomandând iubirii milostive a lui Dumnezeu atotputernicul pe cei care au murit, papa Francisc invocă binecuvântări divine de întărire și putere asupra națiunii".

"Atentatul terorist", cum l-a definit premierul neozeelandez Jacinda Arden, a provocat moartea a 49 de persoane care se aflau în două moschei din orașul Christchurch și rănirea altor zeci de persoane. Poliția a arestat patru persoane. Îndeosebi unul dintre ei, Brenton Tarrant, australian de 28 de ani, a arătat pe Facebook întreaga înregistrare video a atacului. Extremist alb, adept al bătăliei de la Lepanto, a publicat online un manifest care se intitulează "The great replacement" (Marea înlocuire), plângându-se de faptul că este în desfășurarea un "genocid al albilor" provocat "de imigrația în masă".

Conferința episcopilor catolici din Noua Zeelandă a exprimat imediat propria solidaritate față de comunitatea musulmană neozeelandeză. "Dragi membri ai comunității musulmane, ne rugăm pentru voi în timp ce auzim știrile teribile de violență împotriva musulmanilor la moscheile din Christchurch", a scris episcopatul condus de monseniorul Paul Martin. "Vrem să știți solidaritatea noastră față de voi în fața acestei violențe. Pace, salam".

Președintele Conferinței Episcopilor din Australia, Mark Coleridge, a scris colegului neozeelandez pentru a-i exprima apropierea: "Dragă Paaul, din cealaltă parte a mării care ne desparte ajung la noi știri despre evenimente dramatice la Christchurch", a scris arhiepiscopul de Brisbane. "În numele episcopilor australieni, trimit condoleanțe pentru pierderea de vieți în acest act al răului care nu se poate înțelege. Cine ar fi crezut că se poate întâmpla ceva mai rău după cutremur (în 2011, orașul a fost devastat de un seism, nr); dar asta înseamnă că orașul trebuie reconstruit în alt sens. La condoleanțe unesc rugăciunile noastre ca din rău să vină binele, întărind legăturile de bunăvoință în oraș, în țară și în întreaga familie umană, dar în special între creștini și musulmani. Pax et bonum".

Apropiere de comunitatea musulmană și condamnare a atentatului au fost exprimate de diferite personalități catolice din toată lumea. Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop al acelui Viena focal în raporturile seculare dintre creștinism și islam, a afirmat: "Sunt uluit și răscolit de atentatul terorist la adresa persoanelor adunate în rugăciunea în moscheea din Christchurch. Suntem alături de victime și de familiile lor în rugăciunile noastre și, ca și creștini, alături de toate persoanele angajate în coexistența pașnică".

Arhiepiscopul de Westminster, cardinalul Vincent Nichols, a declarat: "Ofer condoleanțele mele sincere și cea mai profundă simpatie după atacurile teroriste la două moschei din Christchurch, care au șocat lumea și pe toți cei care consideră că respectarea vieții umane este un fundament esențial al oricărei societăți". Primatul anglican Justin Welby i-a invitat pe toți creștinii să se roage pentru "vindecarea persoanelor, pentru relațiile interreligioase și pentru Noua Zeelandă", relansând o invitație a Forumului creștino-islamic creștinilor pentru ca să meargă la moschei pentru rugăciunea de vineri în semn de solidaritate.

"Profundă durere și solidaritate față de frații musulmani și față de familiile lor", a fost exprimată și de directorul Sălii de Presă a Sfântului Convent din Assisi, părintele Enzo Fortunato: "Un act de brutalitate împotriva unor civili nevinovați reuniți în rugăciune. Nu există nici străini nici oaspeți, nici creștini nici musulmani, nici albi nici negri, ci există numai bărbați și femei aflați pe drum spre unitatea familiei umane. Frații profund îndurerați se vor ruga la mormântul sfântului Francisc pentru ca inimile sălbătăcite de ură să învețe să renunțe la violență și să îmbrățișeze calea păcii. Să se termine timpul dezbinării să se alimenteze cultura unității".

În sfârșit, Comunitatea "Sfântul Egidiu" "manifestă solidaritatea sa față de comunitatea musulmană neozeelandeză, lovită pe nedrept de acest atentat, într-o țară bogată din totdeauna în diversități religioase, culturale și de origine. În același timp lansează un apel pentru ca să se oprească în Occident propaganda de ură, care de la web și de la cuvinte a început să treacă de acum - deja de câtva timp - la fapte într-un crescendo de violență și de rasism, asumând simboluri și exemple inacceptabile, însoțite de reconstruiri istorice deformate. Dimpotrivă trebuie semănate cuvinte de pace, facilitate ocazii de întâlnire și de dialog și favorizat la orice nivel politic care să ducă la o integrare efectivă. Aceasta este unica soluție care se poate parcurge în societăți care de acum sunt de fapt plurale și care nu vor putea rezolva niciodată problemele lor ridicând ziduri, ci privind cu încredere la un viitor de construit împreună, deja vizibil în atâtea manifestări ale sale în Europa și în altă parte".

(După Vatican Insider, 15 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 208.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat