Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a II-a din Postul Mare - C

Vorbeau despre plecarea lui

"În acel timp, Isus i-a luat cu sine pe Petru, pe Ioan și pe Iacob și s-a urcat pe munte ca să se roage. Și, în timp ce se ruga, înfățișarea feței lui s-a schimbat, iar îmbrăcămintea lui a devenit albă, strălucitoare. Și iată, doi bărbați vorbeau cu el: aceștia erau Moise și Ilie, care, apărând în glorie, vorbeau despre plecarea lui, ce avea să se împlinească în Ierusalim. Iar Petru și cei care erau cu el erau toropiți de somn; când s-au trezit au văzut gloria lui și pe cei doi bărbați care stăteau de vorbă cu el. Când aceștia s-au îndepărtat de el, Petru i-a spus lui Isus: «Învățătorule, e bine că suntem aici; să facem trei colibe, una pentru tine, una pentru Moise și una pentru Ilie!», neștiind, de fapt, ce zice. Pe când spunea acestea, a apărut un nor și i-a învăluit în umbră, iar ei s-au înspăimântat când au intrat în nor. Atunci a fost o voce din nor, spunând: «Acesta este Fiul meu cel ales; ascultați de el!» Îndată ce a încetat vocea, Isus se afla singur. Iar ei au tăcut și nu au spus nimănui în zilele acelea ce au văzut". (Evanghelia după sfântul Luca 9, 28b-36)

Această evanghelie este singura care ni-l prezintă pe Isus transfigurat, schimbat la față și discutând cu două mari personaje ale Vechiului Testament, Moise și Ilie. Nu ni se relatează ce le spunea Isus lor, ci ceea ce profețeau aceștia despre Cristos: va fi condamnat la moarte prin răstignire. Profeții profețesc așadar cel mai mare eveniment al istoriei mântuirii lumii. În centrul relatării evanghelice stă Fiul lui Dumnezeu răstignit, însă acum dramatismul păcatului și al suferinței divine ispășitoare este învăluit în gloria lui Cristos care își prezisese deja moartea. La evenimentul central al lumii participă Tatăl ceresc, confirmând alegerea Fiului ca sacrificiu mântuitor. Este prezent și Duhul Sfânt în norul care învăluie totul. Iar cei trei apostoli, Petru, Ioan și Iacob sunt imaginea Bisericii care se va naște din sacrificiul Celui pe care îl au acum în fața lor. Transfigurarea lui Isus Cristos pe înălțimea muntelui reprezintă dezvăluirea misterului central al vieții Fiului lui Dumnezeu prezent în istoria lumii. Istoria dinainte privește spre el, care este centrul, iar spre el privește istoria viitoare prin cei trei apostoli. Ei reprezintă Biserica ce se simte bine în prezența Celui care o naște din sacrificiul lui și în care rămâne mereu prin Înviere. În trupul lui Isus Cristos transfigurat acum și răstignit pe Calvar se sigilează întreaga alianță de iubire și viață pe care Dumnezeu o încheie cu omenirea odată pentru totdeauna.

- Astăzi, Cristos ne ia cu el și ne urcă spre înălțimile cerului pentru a ne asocia vocației sale mântuitoare. Ne scoate din cotidianul nostru lumesc, introducându-ne prin Biserică în misterul său de mântuire a lumii și a fiecăruia dintre noi. Suntem luați de mână de Fiul lui Dumnezeu și conduși pe un drum curat și alb precum hainele sale, căci suntem spălați de păcat în sângele lui. Dacă am pricepe mai bine acest mister în care suntem învăluiți, am exclama ca și Petru: "Este bine că suntem aici". Este bine că facem parte din biserica lui, iar binele nostru provine din jertfa Fiului lui Dumnezeu și nu atât din faptele noastre. Pe acest Cristos trebuie să-l ascultăm; ne-o spune clar însuși Tatăl lui. Îndeplinind această voință a lui Dumnezeu Tatăl, Fiul lui "va schimba trupul umilinței noastre, făcându-l asemănător cu trupul gloriei sale prin puterea cu care este în stare să-și supună toate" (Fil 3,21).

- Această evanghelie ne face să ieșim din micimea egoismului nostru și să întrezărim cât de mari sunt orizonturile lumii lui Dumnezeu, o lume a cărei istorie gravitează în jurul Fiului său; o lume din care facem parte și pe care suntem chemați să o construim conform unui "masterplan" care îi aparține Tatălui ceresc, plan pe care el îl conduce în persoana Fiului lui mort și înviat, alfa și omega timpului și istoriei.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 170.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat