Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Camino de Santiago în Moldova

Nu este un "fake news", într-adevăr, Camino de Santiago, drumul de pelerinaj care ajunge până la mormântul apostolului Iacob la Santiago de Compostela (Galicia, Spania), se poate parcurge și din Moldova.

La București, în 2016, un grup de prieteni pelerini am înființat Asociația Prietenilor Camino de Santiago (www.caminoromania.org), un ONG care dorește să împărtășească experiența Camino în țară. După trei ani de la lansare suntem deja mai mult de 60 de membri din toate colțurile țării și am reușit să includem România în traseul Camino de Santiago.

Toate drumurile duc la Santiago! Marele poet Goethe afirma cu mai bine de două secole în urmă că Europa a fost făurită de Camino de Santiago, o afirmație ce reflectă adevăratele rădăcini creștine ale vechiului continent.

Rezultatele cercetărilor asociației au fost sintetizate în studiul România, spațiu străbătut de pelerini medievali (Revista "Ad Limina" 9 [2018]), unde sunt prezentate elemente semnificative cu rezonanța iacobeană existente în spațiul romanesc.

După aceea am stabilit un traseu Camino de Santiago în România care a fost aprobat de Xacobeo, instituția din regiunea Galicia care sprijină acest pelerinaj. Traseul - în partea sa răsăriteană - începe din orașul Iași și străbate județele Iași, Neamț și Bacău, trecând Carpații prin pasul Oituz.

Este cunoscut rolul extraordinar pe care l-a jucat vizita papei Ioan Paul al II-lea la Santiago de Compostela în anul 1989 în renașterea acestui drum milenar de pelerinaj, al treilea al lumii creștine (după Ierusalim și Roma). Sperăm ca apropiata vizită în România, îndelungat așteptată și dorită, a papei Francisc să fie un punct de referință în implementarea proiectului Camino de Santiago în țara noastră. Am avut onoarea de a prezenta proiectul episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, și ne bucurăm că sprijină acest proiect, de asemenea, și conducerile județelor Iași, Neamț și Bacău, județe străbătute de secțiunea moldavă a camino-ului, oficialități implicate în semnalizarea traseului. În curând se va binecuvânta prima piatră (cu însemnele camino-ului), la Iași, piatra situată la 4.500 km de Santiago de Compostela, în extremitatea orientală, europeană, a camino-ului.

Pr. Javier Quesada
vicepreședinte al Asociației Prietenilor "Camino de Santiago"


 

lecturi: 912.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat