Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șase ani cu papa Francisc, al doilea papă care vine în "Grădina Maicii Domnului"

La 13 martie 2013 era ales ca succesor al lui Petru cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, care și-a luat numele Francisc. Șase ani mai târziu putem spune cu inima plină de bucurie că este al doilea papă care vine în România, după sfântul Ioan Paul al II-lea.

Se împlinesc miercuri, 13 martie 2019, exact șase ani de când papa Francisc a fost ales ca episcop al Romei, al 265-lea succesor al sfântului apostol Petru, cel căruia Isus i-a promis: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor: ceea ce vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, iar ceea ce vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri" (Mt 16,18-19).

La aproape o lună după retragerea papei Benedict al XVI-lea, la conducerea Bisericii Universale venea la 13 martie 2013 arhiepiscopul de Buenos Aires, cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Avea atunci 76 de ani. Din start, pontiful argentinian a marcat trei noutăți fără precedent: primul papă cu numele Francisc, primul papă din America Latină și primul papă din ordinul iezuit.

Primele cuvinte ale papei Francisc, la ora Romei 20.26 - după o referință discretă la propriile origini - au făcut să răsune în Piața "Sfântul Petru" ecoul îndepărtat al sfântului Ioan Paul al II-lea, un alt papă "venit de departe".

Papa Francisc: «Știți că datoria conclavului era să dea Romei un episcop. Mi se pare că frații mei cardinali au mers să-l ia aproape de la capătul pământului... Dar suntem aici... Vă mulțumesc pentru primire. Comunitatea diecezană a Romei are episcopul său. Vă mulțumesc!»

Trăsăturile simple și profunde ale Pontifului nou ales, cunoscute deja latinoamericanilor, se dezvăluiau și celor care-l cunoșteau de doar câteva clipe. Printr-un gest de mare finețe spirituală și umană, papa Francisc făcea "loc" în jurul său, în Loja Binecuvântărilor solemne, celui care de 13 zile se retrăsese în rugăciune și tăcere pentru a permite Bisericii să trăiască un nou început: Papa Francisc: "Aș dori să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit, Benedict XVI. Să ne rugăm cu toții pentru el, pentru ca Domnul să-l binecuvânteze și Maica Domnului să-l ocrotească".

Au urmat, de atunci, șase ani bogați în activitate pastorală, cu documente, cateheze, adunări sinodale, întâlniri cu tinerii și familiile, vizite surpriză și călătorii apostolice internaționale. Milostivirea, periferiile, săracii, ieșirea și diavolul sunt cuvintele cheie ale unui pontificat care, într-o epocă de schimbări rapide, stă sub semnul comuniunii și al reînnoirii Bisericii.

Mare și plină de recunoștință este în această zi bucuria Bisericii Catolice din România, care se pregătește intens să primească anul acesta - la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj - vizita Sfântului Părinte în zilele 31 mai - 2 iunie, sub genericul "Să mergem împreună!".

Preluăm, în spirit de participare, rugăciunea specială a Bisericii locale pentru vizita Sfântului Părinte papa Francisc în România: "Doamne Isuse Cristoase, păstor veșnic al tuturor credincioșilor, tu care ți-ai zidit Biserica pe stânca lui Petru, ajută-l mereu pe Sfântul Părinte papa să fie, după planul tău, semnul viu și vizibil, precum și promotorul neobosit al unității Bisericii tale în adevăr și iubire. Să vestească lumii toată evanghelia ta cu curajul apostolilor. Să asculte glasurile și dorințele credincioșilor și ale lumii și să nu obosească niciodată în promovarea păcii. Să conducă poporul lui Dumnezeu având mereu în fața ochilor exemplul tău, Isuse Cristoase, Bunule Păstor, care ai venit nu ca să fii slujit, ci ca să slujești și să-ți dai viața pentru oile tale. Iar nouă, dă-ne, te rugăm, Doamne, o voință puternică de comuniune cu el și ascultare sinceră de învățăturile sale. Amin".

Pr. Adrian Dancă pentru Vatican News


 

lecturi: 203.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat