Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc, medic al lumii. La șase ani după acel prim "Fraților și surorilor, bună seara!"

De Andrea Monda

În urmă cu șase ani, Jorge Mario Bergoglio s-a arătat de la balcon și a spus: "Fraților și surorilor, bună seara!" și nimic n-a fost ca înainte. Normalitatea atinsese pământul și mai ales atinsese inimile și le-a topit. Persoanele au înțeles imediat că un alt mod, mai uman, de a trăi, și de a trăi puterea, era posibil.

Două verbe au fost deja folosite, a atinge și a topi, fără de care este dificil să se înțeleagă acest pontificat. Încă un alt verb poate folosi: a îngriji. A îngriji nu numai ca a vindeca, ci înainte de toate ca a avea grijă, a lua în grijă. Să recitim acele prime cuvinte, sunt cuvinte respectuoase de salut, adresate tuturor și fiecăruia, nu "iubiți frați", ci fraților și surorilor, toți și fiecare, cu grija de a distinge și a sublinia diferența sexuală. Francisc și atenția sa față de lumea și față de modul femeilor, un mod rafinat creștin pentru că "Biserica este mamă", așa cum a reafirmat într-o scrisoare din afara programului în timpul summit-ului despre abuzurile sexuale voit de el și organizat la sfârșitul lui februarie din acest an 2019 deja așa de bogat de evenimente extraordinare (să ne gândim la întâlnirea de la Abu Dhabi cu imamul Al Tayyeb). Șase ani plini de evenimente mari, grandioase, dar în lucrurile mici că adesea în mod ascuns strălucește măreția, așa cum a spus Francisc întorcându-se chiar din Abu Dhabi: nu există istorii mici, istorii lipsite de demnitate și frumusețe, pentru că fiecare zi este decisivă.

Și atunci să ne concentrăm asupra acelui moment din 13 martie 2013, când noul papă, pur și simplu, a salutat. Gestul cel mai mic, zilnic și nesemnificativ care revelează însă profunzimi abisale. A saluta înseamnă întocmai a arăta grijă, atenție și în sfârșit iubire față de celălalt. Literalmente înseamnă a ura mântuirea ("salve!"), deci a aminti prioritățile vieții, și a ura cel mai importante lucru pentru celălalt, demonstrând bucuria proprie a întâlnirii, fericirea că celălalt există, dorința de a lăsa ca celălalt să trăiască, a-l lăsa să meargă fără ținte de posesie. Toate acestea în fiecare simplă exprimare de salut. Suntem aici pe acest pământ, fraților și surorilor, și avem nevoie de mântuire, și tocmai acesta este misterul central al catolicismului, faptul că Dumnezeu Tatăl s-a întrupat "pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire".

Din păcate, s-a pierdut de mult timp semnificația cuvintelor și vechea "salus" de "mântuire" a alunecat în simpla "sănătate". Religia de astăzi este grija exagerată pentru sănătate, nu se mai simte nevoia de mântuire. A făcut implicit o aluzie rapidă papa Francisc în omilia intensă din Miercurea Cenușii: "Fiecare dintre noi poate să se întrebe: pe drumul vieții, caut ruta? Sau mă mulțumesc să trăiesc cu ziua, gândindu-mă numai să mă simt bine, să rezolv vreo problemă sau să mă distrez un pic? Care este ruta? Oare căutarea sănătății, care astăzi atâția spun că vine înainte de orice dar care mai devreme sau mai târziu va trece? Oare bunurile și bunăstarea? Dar nu suntem în lume pentru asta".

Sănătatea este "primul lucru", se spune în mod mecanic, și în schimb papa a venit să ne elimine de la "mecanisme", să ne dezlege de legături, cele mai multe mentale și ideologice, care ne împiedică să mergem cu mai mult naturalitate și eventual cu fruntea sus, ca oameni. A venit să ne spună care este cu adevărat "primul lucru" (care pentru creștini este o Persoană). Și astfel atingându-ne, topindu-ne și având grijă de noi, ne reabilitează la mersul norma la drumului uman. Un mare exercițiu de reabilitare au fost acești șase ani ai lui Francisc, cu toată truda și rezistențele proprii ale fiecărui drum de reabilitare. De câte ori în timpul catehezelor papa, parcă făcând exercițiu, ne-a făcut să repetăm o frază, un gest, toți împreună, tocmai pentru a fixa în mintea noastră și în practică acea "procedură" oferită cu răbdare de el și de înțelepciunea sa, propusă tuturor de el, "fizioterapeut" bătrân dar viguros?

Iată, dacă îl privim pe papa, putem observa profilul unui medic, al unui paroh, al unuia care se îngrijește de sufletele și de trupurile oilor care i-au fost încredințate amestecându-se cu ele până acolo încât să le ia mirosul. Francisc pleacă și umblă prin toată lumea înarmat numai cu acea valijoară pe care o ia cu el și pare chiar un medic care vine ca să te viziteze acasă pentru a-ți da îngrijirea de care ai nevoie. Și nu este un medic oarecare, nici un medic specialist expert numai într-un sector al medicinii, nu, Francisc este un medic de familie. El vine la tine și știe să te îngrijească pentru că te cunoaște, cunoaște istoria ta, te-a văzut născându-te și cunoaște rețeaua de raporturi care au făcut din tine ceea ce ești pentru că este un om al Bisericii, acea Biserică ce este conform expresiei iubitului său Montini "expertă de umanitate". Și tu te deschizi lui, pentru că este medicul "tău", medicul tău de familie, este unul de-al casei. Tu ai încredere în el, el știe unde să vadă, ce parte a trupului să atingă pentru a înțelege în puține minute care este răul care te doare și să-ți dea sfatul vindecător, să-ți sugereze antidotul pentru că nu este vorba despre un medic milos, despre un "mercenar" ci despre unul bun, conștiincios, capabil să dea și îngrijiri amare și foarte angajante dacă sunt necesare (și câte proteste împotriva acestui medic bun!). Și astăzi este nevoie de o îngrijire "de elefant".

În afară de cele trei verbe este un adjectiv care face în mod clar sensul acestui pontificat: urgent. Francisc nu se oprește, aleargă încontinuu la căpătâiul unei lumi grav bolnave. Și nu face preferințe între diferiți bolnavi, știe că toată lumea este în travaliu și că el este conducătorul Bisericii, acest mare spital de campanie care nu-i poate permite zile de concediu. Îngrijirea trebuie să fie promptă, rapidă, trebuie intervenit înainte ca situația să ajungă la cancer. Procedura sa este de acum cunoscută: imediat ce ajunge, simte pulsul bolnavului. Dacă boala a atacat inima, el tastează pulsul, aparent așa de departe, dar așa se face pentru a controla circulația și prin urmare inima: nu se merge la centru, ci la periferie. Ne-a explicat astfel că periferia este centrul, că de acolo trebuie plecat. După analiză este diagnoza: scleroza cardiacă, sunt blocate căile de circulație, există o boală malignă, Cel Rău, care trebuie să fie combătut și distrus. Și după diagnoză, îngrijirea.

În acest scenariu dramatic, acest mic paroh (probabil de la țară așa cum ar vrea Bernanos) știe ce este nevoie, aici este nevoie de rugăciune și mai ales de un medicament invincibil: milostivirea. Este cuvântul pe care acești șase ani de pontificat ni-l încredințează, un cuvânt mare, incandescent, pe care încă trebuie să învățăm să-l manevrăm, dar care sunt îngrijirile lui Francisc, medic al lumii, putem să-l asimilăm și mai ales, să-l restituim pentru o circulație mai sănătoasă, naturală, umană.

(După L'Osservatore Romano, 13 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat