Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tinerii. Părintele Matteo (teolog): "Îi constrângem să trăiască într-o bancă de rezerve infinită"

De M. Michela Nicolais

"Condiția de tânăr este un soi de Post Mare". Părintele Armando Matteo pornește de la această provocare pentru a analiza raportul dintre tineri și timpul liturgic pe care-l trăim, metaforă a unei societăți care nu știe să facă "un pas înapoi" pentru a-i face protagoniști, ci dimpotrivă tinde să ocupe spațiile lor, constrângându-i să trăiască "într-o bancă de rezerve infinită". Antidotul: "Acolo unde adulții o fac pe adulții și bătrânii o fac pe bătrânii, tinerii pot să o facă pe tinerii".

A ne ocupa de toți tinerii, niciunul exclus. Cum să primim această invitație - lansată sub formă de angajare în timpul Sinodului - în Postul Mare?

Cred că este oportun să se pornească de la considerația pe care o avem despre tineri. Condiția de tânăr, într-un anumit sens, este un soi de Post Mare. De fapt, astăzi tinerii se confruntă cu o societate care-i face să se simtă superflui: ei sunt o adevărată resursă, au atâta energie, un capital de inovație extraordinar și în schimb sunt constrânși să trăiască pe o infinită bancă de rezerve, într-un soi de perioadă de Post Mare, pentru greșeli care nu sunt ale lor. Tinerii se întreabă, și ne întreabă, cum este posibil să nu avem ochi față de energia lor, față de voința lor de a face și de a fi. Trebuie să fim mai sensibili la strigătul tinerilor, așa cum ne îndeamnă papa să facem: tinerii sunt răspunsul, resursa, niciodată problema. Îndeosebi, comunitatea eclezială trebuie să meargă un pic mai mult în profunzime în analizarea condiției de tânăr, pentru a ajuta astfel și societatea să-și dea seama că sunt adevăratul său capital și s-o stimuleze să facă alegeri economice, sociale și politice corespunzătoare.

Ascultarea și dialogul intergenerațional: de aici trebuie pornit pentru pelerinajul nostru de la Postul Mare la Paște?

Dialogul intergenerațional, temă asupra căreia papa insistă mult, după părerea mea poate să se rezume într-o manieră foarte simplă: acolo unde adulții o fac pe adulții și bătrânii o fac pe bătrânii, tinerii pot să o facă pe tinerii. Noi adulții, noi bătrânii, nu vrem să o facem pe adulții: suntem foarte îndrăgostiți de forma de viață tânără și nu ne dăm seama că în acest mod ocupăm spații. Există un proverb japonez care spune: "În timp de război tinerii îi ucid pe bătrâni, în timp de pace bătrânii îi ucid pe tineri". Cu alte cuvinte, tinerii sunt încredințați bunei voințe, mărinimiei generațiilor care ne preced. Fără a lua în calcul dezechilibrul generațional absurd de care sunt afectate mai ales țările occidentale, unde tinerii sunt o șeptime din societate. Nu pot fi înțeleși tinerii fără a face un pas înapoi, din partea lumii adulte, care trece de la punerea în discuție a anumitor privilegii, tipice ale anilor Optzeci și Nouăzeci, care astăzi nu se mai pot replica. Postul Mare poate să fie un mod pentru a raționa și asupra acestui lucru: este nevoie de un pact credibil al nostru al adulților în favoarea noilor generații, așa cum cere papa în cartea "Dumnezeu este tânăr".

Postul Mare este înainte de toate o invitație la convertire, așa cum ne-a amintit papa Francisc în omilia din Miercurea Cenușii. Pentru tineri este un apel la schimbarea direcției, cu privire la autostrăzile digitale în care călătoresc de acum?

Trebuie recunoscut că, adesea, printre tineri digitalul devine un soi de anestezie: o cufundare profundă într-un loc în care să poată asculta alte glasuri, un refugiu față de o societate care nu are ochi pentru ei. Așadar, digitalul nu numai ca loc paradiziac, în care să se poată exprima cu creativitate grație inovațiilor continue pe care le pune la dispoziție, ci și ca anestezic față de un context social în care ajung să trăiască în mod greu. Este ambivalența tipică a digitalului, care pentru universul tineretului reprezintă o ocazie de a face "comunitate", față de lumea "off line" în care nu există atâta spațiu. În lumea digitală, tinerii găsesc un refugiu într-un context nu prea asediat de lumea adultă: așa cum se întâmplă cu muzica, unul din puținele spații de libertate pe care-l au la dispoziție. Ascultând muzica lor tinerii au oportunitatea de a exprima propria furie, prin "gap"-ul dintre forța pe care ei o reprezintă și piedicile pe care le pune lor societatea, dar în același timp să se scoată din priză față de lumi "off line" adultocentrice și inospitaliere până la greață. Comunitatea eclezială, care în "ADN"-ul său are angajarea de a rezolva problemele tuturor, nu poate să nu țină cont de faptul că există o neîncredere a tinerilor față de lumea adulților. Internetul nu trebuie demonizat, dar dacă tinerii sunt prea mult pe Internet nu este vina lor.

Ce este de făcut, în concret?

Revine capacității comunității ecleziale să înțeleagă cât de mult alegerea web-ului pentru tineri este o alegere voită, căutată pentru că este dorită, sau este în schimb o alegere un pic și impusă de circumstanțele "vieții reale". Obiectivul care trebuie obținut este o acceptare senină, din partea adulților, a faptului că tinerii au o capacitate de energie extraordinară, inovatoare, unică, și că dacă n-o punem în mișcare imediat este o pierdere absolută pentru întreaga societate. Nu cred că este exagerat a spune că punem în pericol supraviețuirea speciei. Tăiem copacul unde tinerii ar trebui să stea așezați. Sinodul despre tineri și exortația apostolică pe care papa o va semna la Loreto sunt o ocazie importantă pentru a readuce în atenția lumii adulte toate acestea.

(După agenția SIR, 12 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 185.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat