Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Primarul și poetul

Giorgio La Pira și Mario Luzi în centrul exercițiilor spirituale ale Curiei Romane la Ariccia

Programul politic al lui Giorgio La Pira, de mai multe ori primar de Firenze și părinte constituant italian, este direcția exercițiilor spirituale pe care papa Francisc le împărtășește cu membrii Curiei Romane. Și este ca și cum forța evocativă a poeziei unui alt mare florentin, Mario Luzi, ar fi transformat, din punct de vedere spiritual, capela din "Casa Divin Maestro" din Ariccia în bazilica "San Miniato al Monte" de unde se contemplă orașul Firenze și, prin "frumusețea sa teologală", toate orașele lumii. Iată propunerea pasionată și concretă pe care, cu meditațiile sale, le sugerează abatele Bernardo Francesco Maria Gianni, călugăr benedictin olivetan chiar în abația "San Miniato". "Orașul cu dorințe arzătoare. Pentru priviri și gesturi pascale în viața lumii" este tema pe care a ales-o pentru meditațiile sale.

În casa "Divin Maestro" - unde se desfășoară și anul acesta exercițiile care se vor încheia vineri dimineață, 15 martie - papa a sosit la 16.45 duminică 10 martie, într-unul din autocarele plecate din Vatican cu participanții la exerciții. Împreună cu predicatorul, a fost primit, printre alții, de arhiepiscopul Edgar Pe?a Parra, substitut al Secretariatului de Stat, și părintele Valdir José De Castro, superior general al Societății Sfântul Paul.

Pentru a înțelege "visul lui La Pira", a afirmat imediat dom Gianni în prima meditație ținută luni dimineață 11 martie, trebuie luate în mână paginile din Isaia și Ieremia și să se contemple "visul unui oraș cu o vocație de primire și fraternitate universală care redă, așa cum a fost pentru Ierusalim, fiecărui oraș din lume adevărata sa vocație: de a fi experiență misterioasă și în mod autentic de har a unei iubiri mari care face uniți pe cetățeni, însuflețiți în sfârșit de dorințe arzătoare și de mari speranțe". Amintind că papa Francisc, în recentul mesaj adresat Academiei Pontificale pentru Viață, a definit comunitatea umană ca "visul lui Dumnezeu", predicatorul a indicat în La Pira pe primarul care pentru poporul său "a visat visul lui Dumnezeu". Și "în acest vis al său, în această pasiune a sa adesea neînțeleasă chiar și de oameni ai Bisericii din timpul său, în afară de ample sectoare din Firenze - a adăugat dom Gianni - se afla o percepție foarte înaltă a misterului care locuiește în fiecare oraș, așa ca misterul ca locuiește în inima fiecărei persoane". Cu poezia sa, Mario Luzi a repropus "visul lui La Pira" sugerând că "Firenze, și prin intermediul său toate orașele lumii, pot să se redescopere ca acel «oraș așezat pe munte» pentru a fi din nou, cu lumina sa, foc de caritate, atracție pentru întreaga omenire, spațiu de reconciliere, de pace, de întâlnire plină de uimire și de contemplație, cu acel mister - a afirmat predicatorul - care pare acum ascuns sub acea cenușă care, ca Biserică pasionată a lui Cristos, vrem s-o risipim pentru ca să țâșnească flacăra pascală care anunță viață și speranță unei lumi care se condamnă de prea multe ori din resemnare disperată față de întunericul care se crede de acum invincibil".

În mod semnificativ, a explicat abatele, întărit de experiența sa monastică, La Pira împărtășește, ca primar, visul său pentru oraș înainte de toate cu maicile din claustrare, "femei care aparent par inutile și neproductive dar care, în această viziune organică a sa despre oraș, au un rol fundamental, pentru că sunt o inimă ascunsă dar palpitantă pentru a ține trează scurgerea indescifrabilă a harului lui Dumnezeu". Este vorba, afirmă La Pira, de a face din Firenze întocmai "noul Ierusalim, adică centrul de atracție al tuturor popoarelor". Iată programul său de primar: prezumție? "Nu, act de credință", replica La Pira. Mai mult: "simplă aplicare istorică la un oraș pe care Dumnezeu l-a așezat pe vârful cel mai înalt al civilizației creștine pentru a răspândi pe pământ harul, frumusețea, lumina cu care Dumnezeu a îmbogățit-o". Și "acestea sunt fapte", insista La Pira.

În această viziune, a mai afirmat dom Gianni, are sens să vorbim despre "ministerialitatea universală a unui oraș special din punct de vedere obiectiv ca Firenze". Așadar, din partea primarului nu există o "perspectivă îngustă, municipală sau, și mai rău, locală". În schimb există misiunea de "a împărtăși acea frumusețe teologală a orașului Firenze și a oricărui oraș, a o face să devină cu adevărat un mesaj universal și să fie astfel reflexie a Ierusalimului ceresc pe pământ". Având conștiința că "istoria are un orizont și o țintă care nu este «sfârșitul» ci «un scop»".

Cu termenul vis, așa cum de altfel se atinge cu mâna în Scriptură, în La Pira nu este nicio divagație sau caracter abstract. Ba chiar, contrariul: primarul vorbește despre tehnică, economie, politică. "Visul său nu este niciodată unul suprareal care duce departe de concretețea vieții și a istoriei", a afirmat dom Gianni, subliniind: "Fundamentul acestui vis este planul permanent pe care Duhul Sfânt încearcă, în generații și în secole, să-l realizeze în istoria oamenilor. Dumnezeu încearcă să realizeze acest vis, în pofida tuturor rezistențelor, chiar și ale noastre". Însă, "ca Biserică, trebuie să facem în așa fel încât această «tentativă a lui Dumnezeu» să se realizeze fără rezerve".

În substanță, a încheiat abatele, este vorba de "a dizolva, cu mărturia noastră, cenușa care acoperă orașele și de a face să ardă din nou focul care însuflețește orice persoană". În această misiune este de ajutor poezia lui Mario Luzi, cu "însemnătatea sa caritativă" și încărcătura sa de speranță. Fiecare oraș, spunea La Pira, are îngerul său păzitor; și atunci trebuie să începem să lucrăm "pentru ca să nu mai fie distrugeri sau războaie ci numai rugăciune, progres, frumusețe, muncă și pace", convinși că timpurile de criză în istorie sunt "laborator de speranță" pentru "frumusețea care va veni".

Și chiar din versurile lui Luzi "Suntem aici pentru aceasta" s-a inspirat predicatorul la introducerea meditațiilor, în după-amiaza de duminică 10 martie. "Mi-am permis - a început el - să vă invit pe voi toți pe colina de răsărit din Firenze, consacrată de secole și secole venerării protomartirului armean Miniato; pentru că de acolo de sus este posibilă o privire cu adevărat de har, de recunoștință, de mister asupra orașului": privire care l-a inspirat poetul Luzi, căruia Ioan Paul al II-lea i-a cerut în 1999 să scrie meditațiile pentru Via crucis de la Colosseum. În anii în care l-a avut pe La Pira ca primar, Firenze s-a caracterizat prin a fi "deschis, primitor, fratern", asemănător "nici mai mult nici mai puțin cu Ierusalimul iubit și preaiubit al Domnului, Ierusalimul iubit de profeți, Ierusalimul ceresc așteptat, dorit și contemplat de vizionarul din Apocalips". Un oraș care, a urat dom Gianni, "cu iubirea Bisericii - ca toate orașele din această lume - și cu sfințenia Bisericii poate să se reaprindă, trebuie să se reaprindă de focul iubirii" pentru a fi "o grădină de frumusețe, de pace, de dreptate, de măsură și de armonie".

În această privință abatele de "San Miniato" l-a citat pe sfântul Bernard și pe misticul din Evul Mediu, Riccardo di San Vittore, dar și magisteriul papei Francisc și al cardinalului Bergoglio când era arhiepiscop de Buenos Aires. Trebuie recunoscute, a spus el, "urmele și indiciile pe care Domnul nu încetează să le lase în trecerea sa prin această istorie a noastră, în această viață a noastră". Și în iubirea sa trebuie citite privirile lui La Pira asupra orașului Firenze, a lui Isus asupra Ierusalimului și asupra tuturor celor pe care-i întâlnea, având conștiința că "momentul istoric este grav" pentru că "respirația universală a fraternității apare foarte slăbită". De altfel "forța fraternității este noua frontieră a creștinismului".

Apoi subliniind că umanismul este astfel numai pornind de la Cristos, dom Gianni a invitat să se contemple "fața lui Isus mort și înviat care reface umanitatea noastră, chiar și a celei fragmentate datorită trudelor vieții sau marcate de păcat". De aici îndemnul de a se lăsa priviți de Isus. El, a clarificat predicatorul, "este umanismul nostru: să ne lăsăm neliniștiți mereu de întrebarea sa: «Voi, cine spuneți că sunt eu?». Să ne lăsăm priviți de el pentru a învăța să privim așa cum privea el". De altfel, "pe tânărul bogat, privindu-l, l-a îndrăgit", a continuat abatele de "San Miniato" reevocând și întâlnirea cu Zaheu care urcă într-un copac numai să-l privească pe acel Domn Isus care își ridică privirea pentru a-i veni în întâmpinare.

Îndeosebi călugărul benedictin a încheiat introducerea sa cu o referință la misiunea consacraților, care sunt chemați la o viață "simplă și profetică și nu folosește altceva". Pentru că, a încheiat el, "viața este el, speranța este el, viitorul este el".

(După L'Osservatore Romano, 12 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 103.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat