Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnire Europeană pentru Pastorația Tineretului și Pastorația Universitară

Sinodul tinerilor, Ziua Mondială a Tineretului și Simpozionul ce va avea loc în Cracovia au fost temele principale dezbătute la Întâlnirea delegaților naționali pentru Pastorația Tineretului și Pastorația Universitară desfășurată la Roma, în perioada 7-9 martie 2019. Reuniunea, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), s-a desfășurat la sediul Conferinței Episcopilor din Italia. Din partea Conferinței Episcopilor din România au participat părintele Fabian Doboș, responsabil cu pastorația universitară, și părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

Lucrările au fost deschise de salutul Eminenței Sale card. Angelo Bagnasco, președintele CCEE, urmat de cuvântul Excelenței Sale Jean-Claude Hollerich, președintele Comisiei pentru Tineri și responsabilul Secțiunii pentru Pastorația Tineretului din cadrul CCEE, și al Excelenței Sale Marek Jêdraszewski, responsabilul Secțiunii pentru Pastorația Universitară.

Primele trei sesiuni de lucru au vizat Sinodul Episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Părintele Michele Falabretti, responsabilul Serviciului Național pentru Pastorația Tineretului din Italia, a prezentat itinerarul de pregătire pentru Sinod și modul în care s-au desfășurat lucrările. Paul Metzlaff, tânăr din Germania participant la Sinod, a vorbit despre contribuția tinerilor la lucrările desfășurate în luna octombrie din anul 2018. Părintele Giacomo Costa, SJ, secretar special al Sinodului tinerilor, a analizat Documentul final și a conturat unele perspective.

A patra și a cincea sesiune de lucru s-au referit la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Părintele Emil Parafiniuk, directorul Oficiului Național pentru Zilele Mondiale ale Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor din Polonia, a analizat impactul cuvintelor adresate de papa Francisc tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Modul în care întâlnirile mondiale de acest fel pot inspira pastorația tineretului a fost conturat de părintele João Chagas, responsabilul Secțiunii de tineret din cadrul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață al Sfântului Scaun. Un reprezentant al Arhidiecezei de Lisabona a oferit câteva informații generale despre Ziua Mondială a Tineretului ce va avea loc la Lisabona în anul 2022.

Simpozionul prevăzut să se desfășoare în anul 2020 a fost subiectul celei de-a șasea sesiuni de lucru. Evenimentul va avea loc în Cracovia în luna octombrie a anului 2020, în care se va celebra jubileul nașterii Sfântului Ioan Paul al II-lea. Excelența Sa Marek Jêdraszewski, arhiepiscop de Cracovia, părintele Martin Michalíèek, secretar general al CCEE, părintele Karol Litawa, secretar al Secțiunii pentru Pastorația Universitară din cadrul CCEE, au prezentat aspectele generale ale simpozionului ce va reuni responsabilii pentru pastorația tineretului, universitară, școlară și vocațională și responsabilii pentru cateheză din cadrul conferințelor episcopale din Europa. Părintele Michel Remery, în precedență vicesecretar general al CCEE, a adus în memoria participanților Simpozionul desfășurat la Barcelona în anul 2017.

Fiecare sesiune în parte a fost îmbogățită de dezbaterile din grupurile de discuții și din plenul adunării, iar înaintea concluziilor întâlnirii participanții s-au reunit în secțiunile pentru pastorația tineretului și pastorația universitară.

Comuniunea dintre participanți a fost întărită de celebrarea sfintelor Liturghii și a rugăciunii Laudelor și Vesperelor.

Oficiul Național pentru Pastorația Tineretului


 

lecturi: 157.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat