Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 martie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această primă duminică din Postul Mare (cf. Lc 4,1-13) relatează experiența ispitirilor lui Isus în pustiu. După ce a postit timp de patruzeci de zile, Isus este ispitit de trei ori de diavol. Acesta mai întâi îl invită să transforme o piatră în pâine (v. 3); apoi îi arată de sus împărățiile pământului și îi prospectează să devină un mesia puternic și glorios (v. 5-6); în sfârșit îl conduce pe locul cel mai înalt al templului din Ierusalim și îl invită să se arunce jos, pentru a manifesta în manieră spectaculoasă puterea sa divină (v. 9-11). Cele trei ispite indică trei drumuri pe care lumea le propune mereu promițând mari succese, trei drumuri pentru a ne înșela: aviditatea de posesie - a avea, a avea, a avea -, gloria umană și instrumentalizarea lui Dumnezeu. Sunt trei drumuri care ne vor duce la ruinare.

Primul, drumul avidității de posesie. Aceasta este mereu logica vicleană a diavolului. El pornește de la nevoia naturală și legitimă de a ne hrăni, de a trăi, de a ne realiza, de a fi fericiți, pentru a ne face să credem că toate acestea sunt posibile fără Dumnezeu, ba chiar, până și împotriva lui. Însă Isus se opune spunând: "Este scris: «Nu numai cu pâine trăiește omul»" (v. 4). Amintind de drumul lung al poporului ales prin pustiu, Isus afirmă că vrea să se abandoneze cu încredere deplină providenței Tatălui, care se îngrijește mereu de fiii săi.

A doua ispită: drumul gloriei umane. Diavolul spune: "Dacă tu mă vei adora, a ta va fi toată" (v. 7). Se poate pierde orice demnitate personală, se pot lăsa corupți de idolii banului, al succesului și al puterii, numai să ajungă la propria autoafirmare. Și se gustă beția unei bucurii goale care foarte repede dispare. Și asta ne face să o facem pe "păunii", vanitatea, dar asta dispare. Pentru aceasta Isus răspunde: "Pe Domnul Dumnezeul tău îl vei adora și numai lui îi vei sluji" (v. 8).

Și apoi a treia ispită: instrumentalizarea lui Dumnezeu în folosul propriu. Diavolului care, citând Scripturile, îl invită să caute de la Dumnezeu o minune eclatantă, Isus îi opune din nou decizia fermă de a rămâne umil, de a rămâne încrezător în fața Tatălui: "S-a spus: «Nu-l vei ispiti pe Domnul Dumnezeul tău»" (v. 12). Și astfel respinge ispita cea mai subtilă: aceea de a vrea "să-l tragem pe Dumnezeu de partea noastră", cerându-i haruri care în realitate folosesc și vor folosi să satisfacă orgoliul nostru.

Acestea sunt drumurile care ne sunt puse în față, cu iluzia de a putea obține astfel succesul și fericirea. Însă, în realitate, ele sunt complet străine de modul de a acționa al lui Dumnezeu; mai mult, de fapt ne despart de Dumnezeu, pentru că sunt lucrare a satanei. Isus, înfruntând personal aceste încercări, învinge de trei ori ispita pentru a adera pe deplin la proiectul Tatălui. Și ne indică remediile: viața interioară, credința în Dumnezeu, certitudinea iubirii sale, certitudinea că Dumnezeu ne iubește, că este Tată și cu această certitudine vom învinge orice ispită.

Dar există un lucru, asupra căruia aș vrea să atrag atenția, un lucru interesant. Isus, răspunzând ispititorului, nu intră în dialog, ci răspunde la cele trei provocări numai cu Cuvântul lui Dumnezeu. Asta ne învață că nu se dialoghează cu diavolul, nu trebuie să se dialogheze, numai i se răspunde cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Așadar să profităm de Postul Mare ca de un timp privilegiat pentru a ne purifica, pentru a experimenta prezența mângâietoare a lui Dumnezeu în viața noastră.

Mijlocirea maternă a Fecioarei Maria, icoană de fidelitate față de Dumnezeu, să ne susțină pe drumul nostru, ajutându-ne să respingem mereu răul și să primim binele.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri la Oviedo, în Spania, au fost proclamați fericiți seminariștii Angelo Cuartas și opt însoțitori martiri, uciși din ură față de credință într-un timp de persecuție religioasă. Acești tineri aspiranți la preoție l-au iubit așa de mult pe Domnul încât l-au urmat pe calea crucii. Mărturia lor eroică să-i ajute pe seminariști, pe preoți și pe episcopi să se mențină limpezi și generoși, pentru a-l sluji cu fidelitate pe Domnul și poporul sfânt al lui Dumnezeu!

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și tuturor pelerinilor veniți din Italia și din diferite țări. Salut studenți din Castro Urdiales (Spania) și credincioșii care vin din Varșovia; precum și pe cei din Castellammare di Stabia și Porcia. Salut Micii cantori din Pura (Elveția), tinerii din Decanatul de Baggio (Milano), pe cei de la mărturisirea de credință din Samarate, candidații la Mir din Bondone și din Paullo, tinerii din Verona și elevii de la școala "Emiliani" a Părinților Somaschi din Genova.

Urez tuturor ca drumul Postului Mare, început de puțin timp, să fie bogat în roade; și vă cer o amintire în rugăciune pentru mine și pentru colaboratorii din Curia Romană, care vom începe în această seară săptămâna de exerciții spirituale.

Duminică frumoasă! Poftă bună! Și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 120.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat