Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Felicita (Marghita) Duma, SFMA

"Dumnezeule, tu ești Dumnezeul meu... Sufletul meu e însetat de tine, pe tine te dorește trupul meu, ca un pământ pustiu, uscat și fără apă..." (Ps 63). Sunt cuvinte care descriu atât de bine setea de Dumnezeu a sorei Felicita (Marghita) Duma care, după o lungă perioadă de suferință, în seara zilei de duminică, 3 martie 2019, s-a întâlnit în sfârșit cu Isus pe care până în ultima clipă l-a privit și l-a invocat: "Vino, Isuse, ia-mă la tine! Te rog, ia-mă la Tine!"

Sr. Felicitas (Marghita) Duma, fiica lui Gheorghe Duma și a Magdei Patrașcu, s-a născut la 25 noiembrie 1923, la Valea Mare, com. Faraoani, jud. Bacău.

A fost sora noastră cea mai mare, ajunsă la venerabila vârstă de 96 de ani. Pentru noi, care în acest an sărbătorim 100 de ani de prezență și slujire pe pământ românesc, sr. Felicita a fost o adevărată mărturie a drumului pe care familia noastră religioasă l-a făcut în toți acești ani.

A intrat de timpuriu la mănăstire, mai exact în 1939 căci "dorea foarte mult să se facă maică franciscană", după cum ea însăși mărturisește. Însă, când a sosit timpul ca visul ei să se împlinească, în loc să se bucure a trebuit, împreună cu celelalte novice, să ia calea pribegiei spre Ardeal, printre bombardamentele care distrugeau totul în urma lor. În condiții deloc ușoare a reușit totuși să facă prima profesiune călugărească la 8 decembrie 1945. Pentru a-i spune da definitiv lui Isus prin profesiunea solemnă a trebuit să aștepte ani mulți și să traverseze pustiul aspru al comunismului. Mănăstirile fiind închise, s-a retras la casa părintească, timp în care, sfătuită de anumiți frați franciscani, a studiat și a devenit soră medicală. Având această specializare a putut să lucreze și la AVIASAN, experiență despre care povestea adesea: "Trebuia să merg cu avionul, să însoțesc bolnavii... când și unde era nevoie parașutam sânge și vaccinuri..." Deși era un mediu ostil pentru alegerea ei de viață, sr. Felicita a rămas fidelă lui Isus. Nici regimul comunist nu a reușit să o facă să se abată de la calea cea dreaptă, după cum ea însăși povestește în mărturiile sale: "Comuniștii au vrut să mă facă informatoare... să spun despre preoți... despre anumite persoane... dar nu au reușit. Și de aceea, tot timpul mă tachinau. Ba mă chemau la Securitate, ba veneau la servici, la spital. Când vedeau că nu reușesc să mă convingă aveau ciudă... ciudă..."

Nu i-a fost frică nici când a trebuit să facă mult dorita profesiune perpetuă în 1982, ascunsă și încuiată în sacristia bisericii de la Hălăucești, în prezența pr. Gheorghe Patrașcu, OFMConv.

După Revoluția din 1989, întrebată de superioara generală dacă vrea să se întoarcă într-una dintre comunitățile redeschise, ea a răspuns ferm: "Cum să nu?! Abia aștept!"

Și astfel a reînceput viața de fraternitate mai întâi la Luizi-Călugăra, apoi la Hălăucești, la București, iar din 2006, în comunitatea de la Valea Mare, satul ei natal.

Pe unde a trecut nu a încetat să facă binele și să-i îndrume pe toți la Cristos. Despre acest lucru dă mărturie și familia Slavu din București: "A fost pentru noi o adevărată mama spirituală. Înainte de a o cunoaște eram o familie pierdută, departe de Dumnezeu. Dar ea, încet-încet ne-a luat de mână și ne-a ajutat să-l descoperim pe Dumnezeu, ne-a condus pe drumul credinței... a adus echilibrul în viața noastră".

În perioada cât a stat la pat s-a dedicat rugăciunii. Avea o devoțiune deosebită față de sfântul Iosif, rugându-l mereu să-i dea o moarte bună. Nu e de mirare că "sora Moarte" a vizitat-o într-un mod atât de blând tocmai în luna martie. Se ruga mult pentru fiecare dintre noi, oferind o mare parte din suferința ei pentru statornicia în credință a preoților.

Dragă sr. Felicita,

Vă suntem profund recunoscătoare pentru mărturia de viață și credință pe care ne-o lăsați ca moștenire. Vă rugăm să continuați să vă rugați din cer pentru noi ca setea de Dumnezeu, pe care ați avut-o până în ultima clipă, să ne țină fidele în urmarea lui Cristos sărac, răstignit și înviat, ca astfel într-o zi să ne întâlnim din nou împreună în patria bucuriei fără de sfârșit.

Liturghia de înmormântare va avea loc, joi 7 martie 2019, ora 10.00, în capela Surorilor Franciscane Misionare de Assisi de la Valea Mare (BC).

Sr. Irina Giurgică, SFMA


 

lecturi: 1888.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat