Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Video-mesaj cu ocazia inaugurării la Bangui a noului centru sanitar al spitalului "Bambino Gesù" (2 martie 2019)

Dragi prieteni de la Spitalul Pediatric din Bangui,

Cu bucurie vă salut pe voi toți cu ocazia festivă a inaugurării noii structuri sanitare dedicate chiar copiilor din Republica Centrafricană. Acest sediu se naște cu sprijinul Spitalului Pediatric "Bambino Gesù", angajat încă din primăvara lui 2016 în formarea personalului medical și nu numai. Îmi doresc ca să poată deveni un centru de excelență, unde copiii să poată găsi răspuns și alinare pentru suferințele lor, cu tandrețe și iubire. Nu uit! Păstrez în inimă ochii de durere ai atâtor copii malnutriți pe care i-am întâlnit în scurta vizită la spital cu ocazia călătoriei în țara voastră.

Și îmi mai amintesc de cuvintele doctoriței care era lângă mine: "Aceștia în cea mai mare parte vor muri, pentru că au malarie, puternică, și sunt malnutriți". Am auzit eu asta. Nu, asta nu mai trebuie să se întâmple! Suferința copiilor este fără îndoială cea mai dură de acceptat. Marele Dostoievski punea întrebarea: "De ce suferă copiii?". De atâtea ori mă întreb același lucru: de ce suferă copiii? Și nu găsesc explicație. Numai privesc Răstignitul și invoc iubirea milostivă a Tatălui pentru atâta suferință.

Această structuri care este inaugurată astăzi este un semn concret de milostivire, care-și are originea în Anul Sfânt pe care am voit să-l deschid cu anticipație - la 29 noiembrie 2015 - chiar la Bangui. Prima poartă a unei catedrale care s-a deschis a fost aceea din Bangui, nu aceea de la "Sfântul Petru". A fost un gest pe care Domnul l-a inspirat. Trecând prin Poarta Sfântă a catedralei, afirmam: "Bangui devine capitala spirituală a rugăciunii pentru milostivirea Tatălui. Noi toți cerem pace, milostivire, reconciliere, iertare, iubire". Îmi place să cred ca acea Poartă Sfântă să fie încă deschisă și ca fluviul de milostivire să dăruiască limfă vitală acestui Spital Pediatric și tuturor celor care vor lucra în el. Amintiți-vă mereu: "Există cu adevărat protagoniști ai carității care fac să nu lipsească solidaritatea pentru cei mai săraci și nefericiți" (Scrisoarea apostolică Misericordia et misera, 17).

De aceea vă încurajez pe voi toți să desfășurați lucrarea voastră de îngrijire a copiilor, determinați de caritate, gândindu-vă mereu la "bunul samaritean" din Evanghelie: fiți atenți la necesitățile micilor voștri pacienți, aplecați-vă cu tandrețe asupra fragilităților lor, și în ei să-l puteți vedea pe Domnul. Cine îi slujește pe cei bolnavi cu iubire îl slujește pe Isus care ne deschide Împărăția cerurilor. Acest spital ne amintește nouă tuturor că ceea ce trăim "este timpul milostivirii pentru ca aceia care sunt slabi și lipsiți de apărare, departe și singuri să poată percepe prezența fraților și surorilor care-i sprijină în necesități" (ibid., 21).

Iubiți frați și surori, exercitând profesia voastră medicală, fiți artizani ai milostivirii!

Un salut special adresez domnului președinte Faustin-Archange Touadéra. Îl salut și pe nunțiul apostolic, Mons. Santiago De Wit Guzmán, și pe președintele Spitalului "Bambino Gesù", doamna Mariella Enoc, care s-a dedicat așa de mult pentru această lucrare. Și un salut și cardinalului Konrad [Krajewski], care face prezentă în lume caritatea papei. Cine se îngrijește de cei mici este de partea lui Dumnezeu. Nu uitați: cine se îngrijește de cei mici este de partea lui Dumnezeu și învinge cultura rebutului! Fie ca acest nou spital să devină model și punct de referință pentru toată țara. Amintiți-vă: în cel bolnav este Cristos și în iubirea celui care se apleacă asupra rănilor sale este calea pentru a-l întâlni!

Vă binecuvântez! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 416.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat