Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un istm în inima tinerilor

La o lună de la ZMT din Panama

De Miguel Delgado Galindo
delegat al secțiunii pentru credincioșii laici
din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

La sfârșitul Zilei Mondiale a Tineretului din Cracovia, în 2016, unii au rămas surprinși când papa Francisc a anunțat că sediul următoarei întâlniri internaționale a tinerilor va fi Panama, mic stat centro-american cu puțin mai mult de patru milioane de locuitori. Țara este cunoscută pentru canalul său care, din 1914, unește Oceanul Atlantic și Pacificul și este și o importantă piață financiară; și marina de comerț care arborează drapelul panamez este cea mai mare din lume.

Vorbind membrilor din comitetul director al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM), reuniți la Bogota în 2017, același pontif a clarificat motivațiile alegerii: "M-am gândit la Panamá, istmul acestui continent, pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2019, care va fi celebrată urmând exemplul Fecioarei care proclamă: «Iată slujitoarea» și «fie mie» (Lc 1,38). Sunt sigur că în fiecare tânăr se ascunde un «istm», în inima tuturor tinerilor noștri există o bucată de teren strâmt și alungit care se poate parcurge pentru a-i conduce spre un viitor pe care numai Dumnezeu îl cunoaște și care Lui îi aparține. Ne revine nouă să le prezentăm mari propuneri pentru a trezi în ei curajul de a risca împreună cu Dumnezeu și de a deveni, ca Fecioara, disponibili".

Sunt cu adevărat atâtea, mii, istoriile personale care brăzdează fiecare ZMT și sunt așa de surprinzătoare încât, dacă s-ar putea, ar trebui povestite toate. Ca aceea a lui Jakub și Martyna, doi voluntari polonezi care s-au cunoscut în timpul ZMT din Cracovia și s-au căsătorit în parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul", în Monagrillo, dieceza de Chitré, în prezența altor voluntari din țara lor și a populației locale; sau a lui Jorge, tânăr din Honduras care a ajuns până la Colón, în coasta atlantică, și care cu mare credință și curaj îi scoate pe cei de vârsta lui din maras (bande criminale de tineri); sau a unei perechi de soți cu nouă copii, veniți din Alaska într-un camper. De asemenea, așa cum a surprins a întâlni într-un stand din târgul vocațional, în parcul Omar Torrijos din Panama, lângă confesionalele unde se formase un rând lung, pe actorul nord-american Clarence Gilyard, cunoscut pentru rolul său de James Trivette din serialul Walker Texas ranger, în timp ce discuta cu tinerii care l-au recunoscut după inconfundabila pălărie de cowboy; sau aflarea istoriei emoționante a lui José Ramón și Raúl, doi panamezi care lucrau cu mare dăruire în comitetul local de organizare și pe care Domnul i-a chemat la El înainte de realizarea sa.

Înainte de a pleca, papa, ca de obicei, a mers în rugăciune la Salus populi Romani pentru a încredința Sfintei Fecioare Maria călătoria. Primirea panamezilor a fost într-adevăr foarte călduroasă cu toți și pretutindeni; e suficient să ne gândim că aproape jumătate din tinerii pelerini au fost găzduiți de familii care au deschis cu generozitate au deschis ușile caselor lor. La sosirea sa în Panama, papa Francisc a întâlnit pe străzile orașului multe familii care, echipate cu scaune mici, s-au așezat în afara caselor pentru a-i adresa bun-venit. Prietenii lui Lucas, un tânăr constrâns într-un scaun cu rotile, n-au ezitat să-l ridice, pentru a-i permite să realizeze visul său de a-l vedea pe papa. Toți își vor aminti mult timp fotografia sa în alb și negru care în câteva ore a devenit virabilă în social. Pontiful a rămas deosebit de impresionat de ceea ce era scris pe o pancartă de o femeie bătrână: Santidad, las abuelas también hacemos lío. Con sabiduría ("Sanctitate, și noi bunicele facem gălăgie. Cu înțelepciune").

La 24 ianuarie, în timpul ceremoniei de deschidere a ZMT care a avut loc la Cinta Costera - loc emblematic pe malul Oceanului Pacific, re-numit pentru această ocazie Campo Santa Maria la Antigua - papa Francisc i-a definit pe tineri adevărați maeștri și artizani ai culturii întâlnirii; i-a încurajat să devină constructori de punți, să cultive un vis mare și capabil să-i implice pe toți. Și a amintit că, așa cum a spus într-o omilie sfântul Oscar Romero, canonizat în 2018, creștinismul este Cristos. În același loc, în ziua următoare, papa Francisc a prezidat Via Crucis. Și la întoarcerea din Panama, a afirmat că ține mereu cu sine o Via Crucis de buzunar, primită în dar la Buenos Aires, așa încât s-o poată recita în orice moment.

În locul denumit pentru acea ocazie Campusul Sfântul Ioan Paul al II-lea, în zona Metro Park, aproape de aeroportul internațional Tocumen, s-a desfășura veghea cu tinerii. Pe urma unui spectacol centrat pe pomul vieții, au fost prezentate diferite mărturii, iar papa Francisc a dialogat cu pasiune cu tinerii. A amintit de "da"-ul Mariei, tânără ca și ei, spus împlinirii voinței lui Dumnezeu, care a făcut-o să devină mama lui Isus. Femeia care a avut influența cea mai mare în istoria omenirii este influencer a lui Dumnezeu. A fost impresionantă tăcerea în rugăciune a tinerilor în timpul adorației euharistice, așa încât părea incredibil că erau șapte sute de mii.

Culmea ZMT, Liturghia de duminică 27 ianuarie, a început devreme, la opt dimineața. Papa Francisc s-a adresat încă o dată tinerilor, spunându-le că ei nu sunt viitorul, ci acum-ul lui Dumnezeu; și Isus nu este un "între timp", ci o iubire milostivă care dorește să pătrundă în inimile lor și s-o cucerească; o iubire de dăruire care invită la dăruire de sine. În sfârșit, papa a urat tinerilor ca "da"-ul lor, imitându-l pe cel al Mariei, să permită Bisericii și lumii să primească noi Rusalii.

Întâlnirea cu voluntarii pe stadionul Rommel Fernández - ultima întâlnire a papei cu tinerii înainte de a părăsi America Centrală - a fost o sărbătoare, cu mărturii și reprezentații, în timpul cărora Francisc a mulțumit fiecăruia dintre cei prezenți pentru angajarea oferită. Grație muncii lor tinerii au făcut minunea de a înmulți speranța. Înainte de sosirea papei, voluntarii au cântat la unison: Sí se pudo! ("Da! S-a putut face!"). Arhiepiscopul de Panama, José Domingo Ulloa Mendieta, a afirmat ziua următoare că de acum înainte celor mici nu trebuie să le fie frică.

ZMT din Panama s-a încheiat, dar pelerinajul tinerilor continuă pe străzile lumii, pentru a duce celor de vârsta lor bucuria credinței în Cristos și experiențele trăite în timpul acelor zile în această mică și, în același timp, mare țară centro-americană. Următoarea întâlnire a papei cu tinerii din lumea întreagă se va ține la Lisabona, în 2022. În Portugalia îi așteaptă, încă de acum, Sfânta Fecioară Maria de Fátima.

Lăsând Panama prevalează înainte de toate sentimentul de recunoștință pentru această ZMT. În această țară se fac rugăciuni în ritm de "rumba". Și devine imposibil să se uite refrenul cântecului de ofertoriu de la liturghia panameză, care exprimă dorința de a-i oferi lui Dumnezeu ceea ce avem mai bun din noi: "Recibe hoy, recibe hoy, de esta tierra lo mejor. / Recibe hoy, recibe hoy, nuestra ofrenda con amor. / Junto a María la Antigua, patrona de esta nación, / presentamos el sentimiento, lo mejor de esta nación" ["Primește astăzi, primește astăzi, din acest pământ ceea ce este mai bun. / Primește astăzi, primește astăzi, ofranda noastră cu iubire. / Împreună cu Maria la Antigua, patroana acestei națiuni, / îți prezentăm sentimentul, ceea ce este mai bun din această națiune"].

(După L'Osservatore Romano, 2 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 520.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat