Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc mesagerul lui Dumnezeu. Cateheze pregătitoare pentru vizita papei Francisc în România, la Iași,

La douăzeci de ani de la memorabila vizită a sfântului papă Ioan Paul al II-lea, atunci când lumea întreagă a auzit despre România ca fiind "grădina Maicii Domnului", un alt papă, urmaș al aceluiași apostol Petru, vine să facă legătura de credință între generații.

Papa Francisc, cel care i-a urmat papei Benedict al XVI-lea, la îndemnul episcopilor din România, a nenumăraților români care i-au călcat pragul în Cetatea Vaticanului, în perioada 31 mai - 2 iunie 2019, se va afla într-o vizită apostolică în țara noastră.

Figura carismatică a papei Francisc nu mai surprinde pe nimeni. Încă din seara de 13 martie 2013, atunci când a apărut pentru prima dată la balconul bazilicii "Sfântul Petru", omenirea a înțeles că în cardinalul Jorje Mario Bergoglio, care și-a ales numele de Francisc, al 266-lea papă, Biserica primise cu adevărat un dar din partea Duhului Sfânt.

Imediat au urmat gesturi care au surprins o lume întreagă: noul papă nu mai folosește în totalitate vestimentația tradițională a papilor, își păstrează crucea pectorală pe care a avut-o de când era episcop, locuiește la Casa "Sfânta Marta", nu în apartamentele papale, se deplasează alături de ceilalți cardinali cu microbuzul, îi vizitează pe săraci, în mângâie pe bolnavi, sună anumite persoane felicitându-le de ziua onomastică sau de aniversar, îi vizitează pe deținuți în închisoare, pe emigranți, merge la binecuvântarea caselor, în diverse călătorii folosește mașini simple, se spovedește ca orice credincios în confesionalul din bazilica "Sfântul Petru", vorbește direct și la inima omului.

Papa Francisc, acest dar al lui Dumnezeu, pe aceeași linie a deschiderii sale față de oameni, religii sau confesiuni, alege să răspundă invitației președintelui, a Conferinței Episcopilor din România și a Bisericii Ortodoxe din România și în perioada 31 mai - 2 iunie 2019 va vizita România, în cele câteva locații alese cu multă grijă, respectiv: București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

În vederea unei mai profunde cunoașteri a persoanei papei Francisc și pentru o întâmpinare cât mai frumoasă pe meleagurile noastre, oferim acest set de cateheze, care au la bază cuvântul lui Dumnezeu, împlinit în papa Francisc, un cuvânt căruia omul este chemat să-i răspundă și care mai apoi să devină rugăciune.

Pentru întocmirea acestui material s-au folosit diverse izvoare, pornind de la traducerile mesajelor sau a omiliilor de către pr. Mihai Pătrașcu și postate pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, www.ercis.ro., iar Cuvântul Domnului din Biblia Romano-Catolică, traducere de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu.

Materialul este structurat după o schemă care se repetă pentru toate catehezele, fiecare parte fiind orientativă, rămânând catehetului că completeze, să simplifice sau să aprofundeze mai mult sau mai puțin ceea ce consideră oportun.

Catehezele, în format Microsoft Word ("doc") pot fi descărcate de aici.

Pr. Felician Tiba

* * *

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 1641.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat