Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Să nu-l uităm pe profesorul Dumitru Mărtinaș!

S-au împlinit luna aceasta, la 3 februarie 2019, 40 de ani de la trecerea în eternitate a celui care a fost profesorul Dumitru Mărtinaș. Pentru contemporani, ziua comemorării celor patru decenii de când ilustrul înaintaș al romano-catolicilor din Moldova nu mai este printre cei vii a trecut discret, după cum discret și modest a fost Dumitru Mărtinaș și în timpul vieții sale.

Nu știm câți dintre catolicii care au trecut pe lângă bustul său (amplasat în imediata vecinătate a catedralei "Sfinții Petru și Paul" din Bacău), în ziua de 3 februarie a acestui an, au avut răgazul ca, pentru doar câteva clipe, să-și întoarcă privirea spre monument! În vremurile de astăzi, prinși în mirajul unei vieți mereu grăbite, cu priorități fixate ad-hoc, privirile noastre cotidiene se apleacă, din păcate, de mult prea multe ori, asupra lucrurilor efemere, uitând de unele momente și evenimente esențiale, de pomenirea acelor oameni care au marcat istoria comunității. Profesorul Dumitru Mărtinaș a fost un astfel de om, cu un destin aparte, pe care suntem obligați, măcar din când în când (la o aniversare sau la o comemorare), să ni-l reamintim.

Dumitru Mărtinaș s-a născut la 11 mai 1897 în satul Butea, județul Iași. Fiind un elev silitor, dornic să învețe carte, acesta va urma studiile secundare la Seminarul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, iar pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. După absolvirea studiilor universitare (în anul 1922) va deveni profesor de limba și literatura română, limba latină, filosofie, predând în mai multe instituții de învățământ din Cernăuți, Cetatea Albă, Arad, Sighișoara, Târgu Mureș (Liceul "Alexandru Papiu Ilarian"), București (Liceul "Sfântul Sava").

Cei mai mulți ani, Dumitru Mărtinaș a fost profesor la Liceul "Alexandru Papiu Ilarian" din Tîrgu Mureș (1925-1940; 1945-1948 și 1955-1958). Timp de 5 ani (1940-1945) a predat la Liceul "Sfântul Sava" din București (în trista și dureroasa perioadă, pentru români, a ocupației hortiste maghiare din Transilvania, ca efect al Dictatului de la Viena), în celelalte locuri activând perioade mai scurte de timp (între 1922-1925).

Numeroasele mărturii ale foștilor săi elevi ne dezvăluie faptul că Dumitru Mărtinaș a fost nu doar un profesor exemplar, un mare pedagog, un erudit, ci și un om de excepție. De exemplu, spunea J. Spielmann, Dumitru Mărtinaș "a reprezentat pentru generații de liceeni, printre care și pentru cei din promoția mea, întruchiparea pedagogului desăvârșit și o ilustrare vie a idealului de perfecțiune cehovian: «La om, totul trebuie să fie frumos, și fața... și sufletul și gândurile»" (Cf. J. Spielmann, Un pedagog - Dumitru Mărtinaș, în O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, coordonator Anton Coșa, Iași, Editura "Sapientia", 2017, p. 149). Iar Dorin Suciu, elevul de odinioară, ajuns peste ani un cunoscut jurnalist, accentua faptul că Dumitru Mărtinaș "s-a dovedit a fi un personaj dintre acelea pe care destinul le-a desemnat să fie acolo unde era mai mare nevoie de ele, atunci când era necesar să fie, un om care a format și a salvat conștiințe și suflete pentru că a avut curajul să spună, să scrie și să facă ceea ce trebuia făcut... Dumitru Mărtinaș a fost, probabil, cel mai bun dascăl pe care l-a avut prestigiosul liceu "Alexandru Papiu-Ilarian" din Târgu Mureș... Avea chipul unui senator roman și o charismă pe care nu am mai întâlnit-o la nimeni... Nu ne-a învățat doar ceea ce știa, ci și ceea ce era: un om drept, generos, profund moral, un suflet curat, capabil de o mare dăruire de sine și incapabil să jignească sau să nedreptățească pe cineva. A spune despre el că a fost un mare pedagog și un erudit e puțin. El a fost însuși Profesorul. Dumitru Mărtinaș a fost o ilustrare elocventă a acelui adagiu care spune că înzestrarea naturală, firea și caracterul constituie jumătate din destin. Cealaltă jumătate ține de hazard..." (Cf. Dorin Suciu, Dumitru Mărtinaș: Exegi Monumentum, în O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, coordonator Anton Coșa, Iași, Editura "Sapientia", 2017, p. 108-109).

Menționăm aici și faptul că profesorul Dumitru Mărtinaș a avut (în paralel cu activitatea sa didactică) și preocupări științifice (scriind o serie de articole, studii, eseuri pedagogice), participând totodată și la viața culturală "a cetății".

Întreaga sa viață, Dumitru Mărtinaș a lucrat la un studiu filologic intitulat: "Contribuții la problema originii românești a ceangăilor din Moldova", operă pe care nu a reușit să o vadă tipărită, publicarea acesteia fiind posibilă doar în anul 1985 (după câțiva ani de la trecerea sa din această lume - 3 februarie 1979), cu titlul schimbat: "Originea ceangăilor din Moldova".

Pentru profesorul Dumitru Mărtinaș, "istoria ceangăilor nu este altceva decât un capitol din istoria românilor secuizați.

Pe baza graiului românesc transilvănean vorbit de marea ei majoritate, această populație din Moldova nu mai poate fi privită ca o enclavă etnică de origine alogenă, nici ca o minoritate etnică conlocuitoare, ci ca o populație românească de origine transilvăneană, așa cum a fost dintotdeauna. Căci limba e o moștenire vie, caracteristică și definitorie pentru cei ce o vorbesc, ea nici nu se înșală, nici nu poate înșela. Ea reflectă în mod obiectiv adevărul vieții și al istoriei.

Respectul pentru limba, cultura și individualitatea oricărui popor se integrează în respectul și prețuirea pe care o acordăm valorilor culturale ale întregii umanități. În acest spirit am conceput și repunerea așa-zișilor ceangăi din Moldova în dreptul de a fi considerați ceea ce sunt și nu altceva" (Cf. Anton Coșa, Prefață, în "O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș", coordonator Anton Coșa, Iași, Editura "Sapientia", 2017, p. 5).

Din aceste câteva rânduri in memoriam ne dăm seama (dacă mai era nevoie!) că profesorul Dumitru Mărtinaș se înscrie în galeria marilor personalități românești provenite din rândurile catolicilor din Moldova.

Încheiem acest scurt in memoriam cu un fragment din poezia sa preferată (pe care fostul său elev, jurnalistul Dorin Suciu, ne-a transmis-o în 2017, la aniversarea a 120 de ani de la nașterea Profesorului), reprodusă (la pagina 111) și în volumul: "O viață închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș", coordonator Anton Coșa, Iași, Editura "Sapientia", 2017.

"Exegi monumentum aere perennius regalique situ pyramidum altius (...) Non omnis moriar..."

"Am înălțat un monument mai trainic decât bronzul și mai înalt decât piramidele regale (...) Nu voi muri de tot..."

(Horațiu, "Ode" III, 30)

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 1617.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat