Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației "Apostolikí Diakonia" a Bisericii din Grecia (25 februarie 2019)

Iubiți frați și surori în Cristos,

Cu deosebită bucurie vă spun bun-venit și vă mulțumesc pentru vizita voastră; îndeosebi sunt recunoscător episcopului Agathanghelos. Vă cer imediat o favoare: să transmiteți, la întoarcerea voastră în Atena, urările mele cordiale și fraterne Preafericirii Sale Ieronymos al II-lea, care în urmă cu puține zile, la 16 februarie, a celebrat a unsprezecea aniversare a întronării sale. Îl rog pe Tatăl, de la care coboară orice dar bun și orice dar desăvârșit (cf. Iac 1,17), să-i dăruiască sănătate, seninătate și bucurie spirituală. Îi cer și, prin mijlocirea apostolului Paul, care a predicat Evanghelia în Grecia și a dus la împlinire mărturia sa până la martiriu aici la Roma, să umple de haruri iubitul popor grec.

Colaborarea dintre Apostolikí Diakonia și Consiliul pentru Promovarea Unității Creștinilor se desfășoară de peste cincisprezece ani, în care au văzut lumina atâtea proiecte culturale și formative lăudabile. Pe drumul parcurs, cel care a organizat inițiativele și cel care a beneficiat de ele, îndeosebi tineri studenți din Bisericile noastre, a experimentat că ceea ce avem în comun este mult mai mult decât ceea ce ne ține la distanță. A face împreună ajută la a ne redescoperi ca frați. Tinerii ne învață să nu rămânem prizonieri ai diferențelor, ci să aprindem dorința de a merge împreună, visând depășirea dificultăților care împiedică deplina comuniune. Ne revine nouă să continuăm să mergem împreună, să facem împreună, pentru a ne redescoperi ca frați. Pas după pas, în lucrurile pe care le facem, vom putea întrevedea, cu ajutorul lui Dumnezeu, prezența sa de iubire care ne unește într-o comuniune tot mai puternică. Deci aș vrea să cer împreună cu voi harul de a merge astfel: nu fiecare pe drumul său, urmărind propriile ținte, ca și cum celălalt ar fi numai unul pe care istoria l-a pus lângă mine, ci ca frați pe care Providența ne-a făcut să-i întâlnim și care înaintează împreună spre unicul Domn, purtând poverile unii altora, bucurându-se unul pentru pașii celuilalt. Mulțumesc lui Apostolikí Diakonia pentru traseul făcut pe acest drum și asigur sprijinul Bisericii catolice pentru continuarea parcursului.

Pastorația familială este un alt domeniu rodnic de colaborare între ortodocși și catolici, un domeniu care cere să fie cultivat cu pasiune și urgență. În acest timp, caracterizat de schimbări foarte rapide în societate, care se repercutează într-o fragilitate interioară crescândă, familiile creștine, deși aparțin la zone geografice și culturale diferite, sunt provocate de multe provocări asemănătoare., și noi suntem chemați să fim aproape de ele, să ajutăm familiile să redescopere darul căsătoriei și frumusețea de a păstra iubirea, care se reînnoiește în fiecare zi în împărtășirea răbdătoare și sinceră și în forța blândă a rugăciunii. Suntem chemați să fim aproape și acolo unde viața familială nu se realizează conform plinătății idealului evanghelic și nu se desfășoară în pace și în bucurie (cf. Exortația apostolică post-sinodală Amoris laetitia, 5). De aceea, împreună, respectând respectivele tradiții spirituale, putem colabora activ pentru a promova, în diferite contexte, naționale și internaționale, activități și propuneri care se referă la familii și la valorile familiale.

Reînnoiesc recunoștința mea pentru vizita voastră și îl rog pe Domnul să vă umple cu binecuvântările sale. Vă cer, cu rugăminte, să-mi rezervați un loc în rugăciunea voastră. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 330.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat