Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Centenarul nașterii părintelui Petru Albert

Sâmbătă, 16 februarie 2019, în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, s-a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la nașterea părintelui franciscan Petru Albert.

Au participat la ceremonie PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoți absolvenți ai Seminarului Franciscan, înființat prin strădania și curajul regretatului părinte Petru Albert, sora părintelui și nepotul său, părintele Valeriu Mărtișcă, precum și mulți credincioși.

În cuvântul de deschidere, părintele paroh, Anton Bogdănel, a salutat prezența oaspeților la Nisiporești și a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a dat comunității din Nisiporești prin persoana părintelui de la a cărui naștere se sărbătoresc 100 de ani, amintind, mai ales, de rolul pe care l-a avut părintele în formarea unor generații de preoți franciscani și în redeschiderea și reorganizarea Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România.

În cuvântul de învățătură, părintele Cristian Blăjuț, fost student al părintelui și care i-a fost alături în ultimii ani de viață, a remarcat modestia sa, faptul că părintele nu a uitat niciodată originea sa țărănească, dar și erudiția și cultura sa pe care le-a pus în slujba slujirii lui Dumnezeu.

Pentru părintele Albert "un om este mai însemnat decât tot universal material" și "Dumnezeu ne-a creat pentru fericirea veșnică". De asemenea, a remarcat părintele predicator curajul și determinarea cu care părintele a pornit pe drumul înființării Seminarului Franciscan.

Episcopul Aurel Percă a transmis comunității din Nisiporești salutul episcopului Petru Gherghel și a elogiat personalitatea părintelui Petru Albert, un model de tărie în credință, de îndrăzneală și curaj în momentele de încercare, de răbdare și tenacitate în împlinirea viselor mărețe legate de slava lui Dumnezeu și de slujirea sa.

Din partea comunității a vorbit Laurențiu Mihăică, spunând că pentru enoriașii din Nisiporești părintele a fost, vreme de 20 de ani, un fel de centru al universului, și că întreaga comunitate a avut șansa să fie condusă de un preot vrednic, cu o carismă ieșită din comun, un preot cu har și zel în slujirea celui căruia i-a jurat credință veșnică și supunere. Înflăcărat când era nevoie, calm și blând când situația o cerea, cu o expresivitate a feței și a gesturilor care ținea toată suflarea din biserică cu sufletul la gură, părintele era ca un actor strălucit, jucând, iar și iar, rolul păstorului care duce turma, ce i-a fost încredințată, spre mântuire.

Generațiile care l-au cunoscut vor avea grijă să transmită și generațiilor viitoare respectul și prețuirea pentru părintele care avea ceva din măreția unui apostol.

Tereza Mihăică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 februarie: Nisiporești: Centenarul nașterii părintelui Petru Albert


 

lecturi: 921.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat