Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Întâlnire a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli

Membrii Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli din Dieceza de Iași s-au reunit sâmbătă, 16 februarie 2019, în ședință ordinară de lucru, programată pentru acest an școlar, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești.

Lucrările au început la ora 10.00 printr-o rugăciune și cu salutul gazdei noastre, pr. Daniel Cosmin Constantin, OFMCap., directorul liceului.

Părintele inspector diecezan, prof. Petru Sebastian Tamaș, a transmis membrilor oficiului salutul păstorilor diecezei, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, și a făcut prezentarea ordinii de zi.

Iată câteva dintre punctele de discuție:

- Etapa județeană de religie este programată pentru ziua de 23 martie 2019, în fiecare centru de județ. Primul elev clasat, din clasele V-XII, va participa la Olimpiada Națională de Religie care va avea loc în perioada 1-5 mai 2019, în județul Alba, organizator fiind Liceul Greco-Catolic "Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj.

- Concursul interjudețean de eseuri și creație religioasă "Ep. martir Anton Durcovici" se regăsește și în acest an în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene, aprobat de Ministerul Educației Naționale, așa cum rezultă din Anexa 9 a OMEN nr. 3016/09.01.2019, la poziția 1456. Etapa finală a concursului se va desfășura la Roman, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Asissi", în ziua de 11 mai 2019. Tema concursului din acesta an este "Să creștem frumos, în lumina lui Cristos!" Acestei teme centrale i-a fost anexată o alta: "Rolul și misiunea Sfântului Părinte în Biserică". Atât la secțiunea eseu/poezie/teatru, cât și la secțiunea desen, cele mai bune lucrări vor fi valorificate prin expoziții și lucrări ce vor fi publicate și mediatizate cu ocazia vizitei istorice a papei Francisc în Dieceza de Iași.

- Simpozionul național și întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Dieceza de Iași vor avea loc sâmbătă, 18 mai 2019, la Centrul de Spiritualitate "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț. Tema simpozionului este în acest an "Educație pentru diversitate" și va avea invitați de marcă din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași. La simpozion, alături de profesorii de religie, sunt invitate educatoarelor din grădinițele confesionale catolice, precum și alți profesori/învățători.

- Activitatea grădinițelor catolice din dieceză a fost subiectul unei ample analize pe care prof. Carmen Nedelcu a făcut-o vizavi de: titularizarea educatoarelor, pregătirea educatoarelor din grădinițele confesionale pentru a ocupa funcția de director, în condițiile legii, finanțarea grădinițelor și cursurile de formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul privat.

- Pelerinajul absolvenților de liceu (din anul școlar viitor) la sanctuarul diecezan de la Cacica a fost programat pentru ziua de 19 octombrie 2019. Detaliile organizării vor fi comunicate în apropierea acestei zile.

- În privința manualelor școlare, veștile sunt bune. Există deja un grup care lucrează la un manual pentru clasa a VII-a, după noua programă, iar un manual de clasa I va fi supus evaluării în această primăvară.

- La secțiunea "Diverse", membrii Oficiului au fost informați despre inițiativa Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești care va găzdui, în ziua de 13 aprilie 2019, Concursul județean "Biblia și lumea de azi", aprobat de către Inspectoratul Școlar Județean Bacău în Calendarul activităților județene. Concursul se adresează elevilor din clasele V-XII și își propune să trezească interesul elevilor pentru Sfânta Scriptură. Mai multe detalii despre organizare și participare se pot obține de pe site-ul concursului: https://sites.google.com/view/biblicum/home.

În final, la propunerea pr. inspector Petru Tamaș, s-a stabilit ca următoarea ședință de lucru să aibă loc la Roman, în ziua de 6 septembrie 2019.

Prof. Cristian Scripcaru


 

lecturi: 909.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat