Oneşti: Întâlnire a Oficiului pentru Pastoraţie Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli
Membrii Oficiului pentru Pastoraţie Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli din Dieceza de Iaşi s-au reunit sâmbătă, 16 februarie 2019, în şedinţă ordinară de lucru, programată pentru acest an şcolar, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Oneşti.
Lucrările au început la ora 10.00 printr-o rugăciune şi cu salutul gazdei noastre, pr. Daniel Cosmin Constantin, OFMCap., directorul liceului.
Părintele inspector diecezan, prof. Petru Sebastian Tamaş, a transmis membrilor oficiului salutul păstorilor diecezei, PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, şi a făcut prezentarea ordinii de zi.
Iată câteva dintre punctele de discuţie:
- Etapa judeţeană de religie este programată pentru ziua de 23 martie 2019, în fiecare centru de judeţ. Primul elev clasat, din clasele V-XII, va participa la Olimpiada Naţională de Religie care va avea loc în perioada 1-5 mai 2019, în judeţul Alba, organizator fiind Liceul Greco-Catolic "Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj.
- Concursul interjudeţean de eseuri şi creaţie religioasă "Ep. martir Anton Durcovici" se regăseşte şi în acest an în Calendarul activităţilor educative regionale şi interjudeţene, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, aşa cum rezultă din Anexa 9 a OMEN nr. 3016/09.01.2019, la poziţia 1456. Etapa finală a concursului se va desfăşura la Roman, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Asissi", în ziua de 11 mai 2019. Tema concursului din acesta an este "Să creştem frumos, în lumina lui Cristos!" Acestei teme centrale i-a fost anexată o alta: "Rolul şi misiunea Sfântului Părinte în Biserică". Atât la secţiunea eseu/poezie/teatru, cât şi la secţiunea desen, cele mai bune lucrări vor fi valorificate prin expoziţii şi lucrări ce vor fi publicate şi mediatizate cu ocazia vizitei istorice a papei Francisc în Dieceza de Iaşi.
- Simpozionul naţional şi întâlnirea anuală a profesorilor de religie din Dieceza de Iaşi vor avea loc sâmbătă, 18 mai 2019, la Centrul de Spiritualitate "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamţ. Tema simpozionului este în acest an "Educaţie pentru diversitate" şi va avea invitaţi de marcă din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi. La simpozion, alături de profesorii de religie, sunt invitate educatoarelor din grădiniţele confesionale catolice, precum şi alţi profesori/învăţători.
- Activitatea grădiniţelor catolice din dieceză a fost subiectul unei ample analize pe care prof. Carmen Nedelcu a făcut-o vizavi de: titularizarea educatoarelor, pregătirea educatoarelor din grădiniţele confesionale pentru a ocupa funcţia de director, în condiţiile legii, finanţarea grădiniţelor şi cursurile de formarea continuă a cadrelor didactice din învăţământul privat.
- Pelerinajul absolvenţilor de liceu (din anul şcolar viitor) la sanctuarul diecezan de la Cacica a fost programat pentru ziua de 19 octombrie 2019. Detaliile organizării vor fi comunicate în apropierea acestei zile.
- În privinţa manualelor şcolare, veştile sunt bune. Există deja un grup care lucrează la un manual pentru clasa a VII-a, după noua programă, iar un manual de clasa I va fi supus evaluării în această primăvară.
- La secţiunea "Diverse", membrii Oficiului au fost informaţi despre iniţiativa Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Oneşti care va găzdui, în ziua de 13 aprilie 2019, Concursul judeţean "Biblia şi lumea de azi", aprobat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău în Calendarul activităţilor judeţene. Concursul se adresează elevilor din clasele V-XII şi îşi propune să trezească interesul elevilor pentru Sfânta Scriptură. Mai multe detalii despre organizare şi participare se pot obţine de pe site-ul concursului: https://sites.google.com/view/biblicum/home.
În final, la propunerea pr. inspector Petru Tamaş, s-a stabilit ca următoarea şedinţă de lucru să aibă loc la Roman, în ziua de 6 septembrie 2019.
Prof. Cristian Scripcaru
lecturi: 909.