Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvinte ale Sfântului Părinte Francisc adresate Arhidiecezei de Benevento (20 februarie 2019)

Bună ziua! Ați venit mulți, pare o canonizare! Multe mulțumiri episcopului, primarilor, tuturor, mulțumesc pentru acest respect, care indică desigur finețea sufletului, mulțumesc.

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă primesc și să adresez fiecăruia dintre voi salutul meu cordial de bun-venit. Voi ați venit la Roma, cu păstorul vostru, Mons. Felice Accrocca, pentru a întoarce vizita pe care am avut bucuria de a o face la Pietrelcina la 17 martie anul trecut, la centenarul apariției stigmatelor permanente ale sfântului Pius și la a 50-a aniversare a morții sale.

Doresc să reînnoiesc tuturor mulțumirea mea vie pentru primirea călduroasă pe care mi-ați rezervat-o în acea împrejurare. Nu uit niciodată ziua aceea, așa cum nu uit nici atâția bolnavi pe care i-am salutat, a rămas în inima mea vizita aceea. Amintirea acelui eveniment, încărcat de semnificație eclezială și spirituală, să reînsuflețească în fiecare voința de a aprofunda viața de credință, pe urma învățăturilor compatriotului vostru ilustru și sfânt padre Pio. El s-a remarcat prin credință tare în Dumnezeu, speranță fermă în realitățile cerești, dăruire generoasă pentru oameni, fidelitate față de Biserică, pe care a iubit-o mereu cu toate problemele sale și adversitățile sale. Mă opresc un pic asupra acestui lucru. El a iubit Biserica, și cu atâtea probleme pe care le are Biserica, cu atâtea adversități, cu atâția păcătoși. Pentru că Biserica este sfântă, este mireasa lui Cristos, dar noi, fiii Bisericii, suntem toți păcătoși - și unii păcătoși mari! - dar el a iubit Biserica așa cum era, n-a distrus-o cu limba, așa cum este la modă să se facă acum. Nu! El iubește. Cel care iubește Biserica știe să ierte, pentru că știe că el însuși este păcătos și are nevoie de iertarea lui Dumnezeu. Știe să aranjeze lucrurile, pentru că Domnul vrea să aranjeze bine lucrurile dar mereu cu iertarea: nu se poate trăi o viață întreagă acuzând, acuzând, acuzând Biserica. Funcția de acuzator a cui este? Cine este cel pe care Biblia îl numește marele acuzator? Diavolul! Și cei care își petrec viața acuzând, acuzând, acuzând, sunt - nu voi spune fii, pentru că diavolul nu are fii - ci prieteni, verișori, rude ale diavolului. Și nu, asta nu merge, trebuie semnalate defectele pentru a corecta, dar în momentul în care se semnalează defectele, în care se denunță defectele, se iubește Biserica. Fără iubire, acel lucru este al diavolului. Ambele lucruri le avea sfântul Padre Pio, iubea Biserica împreună cu toate problemele sale și adversitățile sale, cu păcatele fiilor săi. Nu uitați de asta.

Vă încurajez să înțelegeți și să primiți tot mai mult iubirea lui Dumnezeu, izvor și motiv al adevăratei noastre bucurii. Suntem chemați să dăruim această iubire care schimbă viața, mai ales persoanelor mai slabe și nevoiașe. Fiecare dintre noi, răspândind caritatea divină, contribuie la construirea unei lumi mai drepte și solidare. După exemplul lui Padre Pio, vă rog, nu încetați să vă încredeți în Cristos și să vestiți bunătatea sa și milostivirea sa cu mărturia vieții voastre. Asta așteaptă bărbații și femeile și în timpul nostru de la discipolii Domnului. Mărturie. Gândiți-vă la sfântul Francisc - pe care episcopul vostru îl cunoaște bine - ce a spus discipolilor săi? "Mergeți, faceți mărturie, nu sunt necesare cuvintele". Uneori trebuie să se vorbească dar începeți cu mărturia, trăiți ca niște creștini, mărturisind că iubirea este mai frumoasă decât ura, că prietenia este mai frumoasă decât dușmănia, că fraternitatea între noi toți este mai frumoasă decât războiul.

Mulțumesc iarăși pentru această vizită! Din inimă împart tuturor binecuvântarea mea, pe care o extind la familiile voastre, la comunitățile voastre și la întreaga Arhidieceză de Benevento. Multe mulțumiri!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 437.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat