Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată

Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, formată din reprezentanți ale celor cinci zone din Dieceza de Iași, s-au întrunit la Institutul Franciscan din Roman, sâmbătă, 16 februarie 2019, în vederea organizării întâlnirii diecezane formative pentru persoanele consacrate și alte argumente de pe ordinea zilei.

După un moment de rugăciune și de bun venit din partea gazdelor și a părintelui Augustin, s-a trecut la discuții pe baza temelor aflate pe ordinea zilei.

Primul punct de discuție a fost despre situația fiecărei zone prezentată de responsabila zonei sau un reprezentant din zona respectivă. Fiecare responsabil zonal a făcut o scurtă prezentare a activităților desfășurate începând cu anul 2018.

A avut cuvântul de deschidere sr. Emanuela Bereșoaie, de la "Surorile Boromite", din Gioseni, prin prezentarea programului persoanelor consacrate din zona Bacău. Așa cum ne-a obișnuit, calendarul a fost unul foarte variat, pe care sr. Emanuela l-a îmbogățit și prin prezentarea de imagini surprinse în ocazia acestor activități. Începând cu luna februarie a anului 2018, persoanele consacrate din această zonă au fost implicate lunar în diferite activități formative, zile de reculegere și de destindere, atât la nivel diecezan cât și zonal. Persoanele consacrate, frați și surori, au fost prezente pe tot parcursul acestui an în mai multe din comunitățile religioase din această zonă. Alte inițiative desfășurate au avut caracter ecumenic sau de binefacere. Sr. Emanuela mărturisește că participarea la aceste momente a fost foarte bună, constituind un prilej de bucurie și îmbogățire spirituală.

Zona Roman a fost prezentată de sr. Alina Ionela Rîtan, de la Congregația "Surorile lui Cristos, Marele Preot", din Iugani, numită responsabilă pentru această zonă în luna septembrie a anului trecut. Sr. Alina a prezentat o serie de activități și întâlniri la nivel zonal și diecezan, pe care persoanele consacrate le-au concretizat în ultima perioadă. Astfel, plecând de la întâlnirea diecezană de la Nisiporești, a trecut în revistă alte întâlniri zonale precum cele desfășurate în jurul inițiativei diecezane de "Lectio divina", vizite și cunoaștere reciprocă ocazionate de sărbătorile Crăciunului și a Anului Nou. De menționat pelerinajul ecumenic la mănăstirea Miclăușeni și momentul de comuniune cu maicile ortodoxe, încheiat cu vizita la comunitatea surorilor din Butea. Agenda a fost completată de celebrarea zilei Vieții Consacrate care s-a desfășurat în Parohia Satu Nou pe 2 februarie.

Activitățile din zona Bucovina au fost satisfăcătoare, ținând cont de numărul redus al persoanelor consacrate din această zonă, a afirmat responsabila zonală, sr. Joanna Maksim de la Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului" din Siret. O participare optimă la întâlnirile la nivel diecezan și o colaborare pozitivă cu celelalte congregații din zonă. Sr. Joanna a amintit printre altele reculegerea pentru Advent pe care consacrații din această zonă au ținut-o în comunitatea surorilor din Botoșani, și întâlnirile "Lectio Divina". La începutul lunii februarie, de Ziua Vieții Consacrate au petrecut un moment frumos și înălțător la sanctuarul marian de la Cacica, la care a participat și preasfințitul Petru Gherghel.

Zona Iași a fost prezentată de sr. Simona Angheliu, de la "Surorile de Caritate ale Sfântului Apostol Paul", din Tomești, responsabilă zonală din luna septembrie a anului trecut. Sora a amintit de existența unui program anual bine pus la punct încă de la începutul anului pastoral, care prevede o serie de activități lunare pentru persoanele consacrate din această zonă. În afara întâlnirii diecezane de la Nisiporești, a menționat inițiativa de reflexie în mai multe întâlniri împreună cu pr. Marius Bâlha asupra "Instrumentum laboris" - documentul elaborat de Sfântul Părinte în ocazia Sinodului Tinerilor. A amintit de asemenea întâlnirile de rugăciune pentru unitatea Bisericii și întâlnirea pentru a celebra Ziua Vieții Consacrate ce a avut loc în catedrala din Iași în prezența Preasfințitului Aurel Percă.

Pr. Albert Goșman, din cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini, comunitatea Onești, a prezentat activitățile persoanelor consacrate din zona Onești. Comparativ cu anul precedent, a fost un an intens și bine organizat în ceea ce privește numărul întâlnirilor la nivel zonal. La nivel local s-au desfășurat întâlniri formative și penitențiale, momente frumoase, de trăire spirituală și împărtășire frățească. Acestea au fost găzduite de Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma din Târgu Ocna, Surorile lui Isus Răscumpărătorul din Onești, Centrul de Spiritualitate al Fraților Capucini din Onești și sanctuarul "Fericitul Ieremia" (celebrarea zilei Vieții Consacrate, 3 februarie 2019).

Fratele Juan Barrera, din comunitatea Frații Școlilor Creștine, din Iași, a făcut o observație de ansamblu subliniind o înviorare a activităților zonale ale vieții consacrate, de la începutul existenței Comisiei până în prezent. Totodată mărturisește că întâlnirile persoanelor consacrate sunt mai întâi de toate ocazie pentru a cultiva comuniunea între noi și a da mărturie despre această comuniune.

Pr. Mihai Afrențoaie, din Ordinul Fraților Minori Conventuali, de la Roman, a amintit de rolul Institutului Franciscan de la Roman în animarea vieții spirituale a zonei Roman, inclusiv a vieții consacrate, prin intermediul numeroaselor inițiative și activități spirituale și formative pe care le organizează, cu deschidere pentru toți cei care vor să participe.

Pr. Augustin Mihai Folner, din Ordinul Carmelit, de la Luncani, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată al Diecezei de Iași, aduce ca un motiv de apreciere și încurajare, numeroasele inițiative pe care casele religioase le organizează și le pune la dispoziția poporului credincios al diecezei de Iași și a persoanelor consacrate în special.

Membrii comisiei au discutat în a doua parte a întâlnirii despre organizarea întâlnirii diecezane de formare a persoanelor consacrate.

Din discuția membrilor comisiei, data pelerinajului persoanelor consacrate a fost stabilită pentru ziua de 12 mai (a treia duminică din timpul pascal). Locul va fi la Hălăucești și se va desfășura după următorul program:

  • 9.00 - Sosirea

  • 9.30 - Conferința: "Lumini și umbre ale Vieții Consacrate în Magisteriul papei Francisc" - Sr. Alina Ionela Rîtan, Congregația "Surorile lui Cristos, Marele Preot" și pr. Albert Goșman OFMCap

  • 10.30 - Pregătirea pentru sfânta Liturghie

  • 11.00 - Sfânta Liturghie

  • 13:00 - Prânzul

  • 14.00 - Moment artistic al SFMA la ceas de centenar

  • 15.30 - Adorație

  • 16.00 - Plecarea

Spre final, cei prezenți au discutat despre Vizita Sfântului Părinte în România, exprimându-și în același timp bucuria pentru acest frumos eveniment pe care îl vor trăi împreună cu toți credincioșii din România.

Întâlnirea s-a încheiat la ora 17.00 cu o vizită în capela institutului, unde membrii comisiei au făcut o rugăciune și o fotografie de grup.

Pr. Albert Goșman, OFMCap

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 februarie: Roman: Întâlnirea Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată


 

lecturi: 1907.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat