Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru ca Biserica să fie o casă sigură

"Curajul victimelor ne-a ajutat să ducem înainte acest proiect". În prezentarea întâlnirii despre "Protecția minorilor în Biserică", care se va desfășura în Vatican din 21 până în 24 februarie 2019, primul gând al cardinalului Blase J. Cupich a fost pentru victime. Tocmai de la ascultarea celor care - în pofida durerii propriilor răni fizice, psihologice și spirituale - au avut curajul de a rupe tăcerea, pornește această întâlnire puternic voită de papa pentru ca Biserica, începând de la păstorii săi, să conștientizeze propriile responsabilități, importanța prevenirii și ce anume trebuie să facă pentru ca ea să fie o casă sigură și primitoare pentru toți, în special pentru cei mai slabi.

S-a desfășurat luni, 18 februarie, în Sala de Presă a Sfântului Scaun, conferința care a ilustrat pentru mass-media, programul, calendarul, conținuturile și obiectivele întâlnirii, la care se vor reuni împreună cu pontiful 190 de participanți, între care președinții Conferințelor Episcopale din toată lumea, conducătorii Bisericilor orientale catolice, superiori ai ordinelor călugărești masculine și feminine, conducători de dicasterii și membri ai Consiliului Cardinalilor.

Cu arhiepiscopul de Chicago, membru al comitetului de organizare a întâlnirii, la masa conferențiarilor - coordonați de directorul ad interim al Sălii de Presă, Alessandro Gisotti - erau arhiepiscopul Charles J. Scicluna, secretar adjunct al Congregației pentru Doctrina Credinței, membru și el al comitetului; părintele Federico Lombardi, președinte al Fundației Ratzinger, numit de papa Francisc moderator al întâlnirii; părintele Hans Zollner, președinte al Centrului pentru Protecția Minorilor de la Universitatea Pontificală Gregoriana și referent al comitetului de organizare; sora Bernadette Reis, asistent al directorului ad interim Gisotti.

Ascultarea victimelor, a subliniat cardinalul Cupich, este așa de fundamentală pentru obținerea obiectivelor întâlnirii încât pontiful a cerut în mod explicit episcopilor participanți să se pregătească întâlnind în propriile țări pe cei care au suferit drama abuzurilor. Și unele din aceste mărturii vor fi aduse, în material video sau personal, în Aula nouă a Sinodului, pentru ca să poată fi împărtășite și să mărească în toți conștiința. Fundamentală, a adăugat cardinalul, implicarea directă a papei în pregătirea și în realizarea acestui proiect: s-a ocupat de detalii și a insistat pentru ca atenția să fie îndreptată asupra abuzurilor față de copii. Fără a mai socoti că va urmări zi de zi evoluția a ceea ce nu va fi un simpozion sau o conferință, ci în mod esențial o întâlnire de păstori. Păstori care, a explicat monseniorul Scicluna, vor încerca să înțeleagă ce este de făcut în așa fel încât Biserica să fie pentru toți acel loc sigur care trebuie să fie. Și vor face asta în confruntare și în rugăciune pentru că, a spus arhiepiscopul de Malta, "noi nu suntem în stare să acționăm singuri: turma nu este a noastră".

Tocmai monseniorul Scicluna a explicat faptul că întâlnirea se va împărți pe trei mari teme: "Responsabilitate" (responsabilitățile episcopilor în fața constatării abuzurilor); "Accountability" (adică: structuri, proceduri și metode care permit de a stabili cui trebuie dat cont de anumite responsabilități) și "Transparență". Și tocmai cu referință la acest al treilea punct prelatul a mulțumit în mod expres mass-mediei pentru ceea ce s-au angajat în a aduce la iveală faptele teribile petrecute și delictele comise în cursul anilor.

O transparență care se va reflecta și în organizarea întâlnirii înseși, pentru care, a explicat părintele Lombardi, sunt prevăzute o amplă acoperire informativă (cu transmisii în direct și briefing zilnice) și deschiderea unui sit dedicat în rețea (www.pbc2019.org). Părintele Lombardi a ilustrat programul, explicând că în fiecare zi în Aula nouă a Sinodului, vor fi două sesiuni - una înainte de amiază și una după amiază - cu prezentarea a trei conferințe (două înainte de amiază și una după amiază), confruntarea în aulă cu întrebări și răspunsuri ale conferențiarilor și confruntări de grup organizate după unsprezece unități de lucru împărțite pe zone lingvistice (4 engleze, 3 italiene, 2 spaniole și 2 franceze).

Joi, 21 februarie, lucrările vor fi deschise de un salut introductiv al papei Francisc care va ține după aceea - duminică, 24 februarie, în Sala Regia din Palatul Apostolic - discursul conclusiv. Sala Regia va găzdui momentele finale ale întâlnirii: seara de sâmbătă, 23 februarie, o liturgie penitențială și, ziua următoare, Liturghia. Conferințele vor fi încredințate în ordine cardinalului Luis Antonio Tagle, arhiepiscopului Charles Jude Scicluna, cardinalilor Rubén Salazar Gómez, Oswald Gracias și Blase Joseph Cupich, lui Linda Ghisoni, subsecretar pentru secțiunea laici din Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, sorei Veronica Openibo, din Consiliul de conducere al Uniunii Internționale a Superioarelor Majore, cardinalului Reinhard Marx și jurnalistei Valentina Alazraki.

Comitetul de organizare, a adăugat părintele Lombardi, va întâlni, înainte de ziua de joi, și reprezentanții grupurilor și asociațiilor de victime care au venit pentru această ocazie la Roma: este un semnal ulterior de atenție și de ascultare cu care, de altfel, s-a unit însuși iezuitul moderator, care s-a declarat disponibil să primească mesaje și comunicare de la fiecare persoană sau asociații în timpul întregului arc al întâlnirii.

Aceeași atenție s-a aplicat, a explicat părintele Zollner în intervenția sa, și în adunarea chestionarelor despre tema abuzurilor care au fost distribuite tuturor Conferințelor Episcopale. 89% din contacte au furnizat un răspuns și acum toate răspunsurile au fost încredințate Centrului pentru Tutelarea Minorilor de la Gregoriana care le evaluează. Vor fi prețioase pentru a ajunge la un cadru adevărat al situației în Biserică și pentru a planifica măsuri de răspuns locale și globale.

(După L'Osservatore Romano, 18-19 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 641.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat