Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

File din istoria satului Galbeni

Duminică, 17 februarie 2019, s-au împlinit 321 de ani de la prima atestare documentară a satului Galbeni, ocazie de sărbătoare și emoții pentru întreaga comunitate.

Galbeni, din comuna Nicolae Bălcescu, este un sat vechi răzeșesc, atestat documentar din perioada fărâmițării proprietății răzășești, la 17 februarie 1698, când se făcea o vânzare-cumpărare de moșie. Constantin, feciorul lui Andone din Galbeni, cu sora Sofronia și feciorii, vând lui Vasile Purice, vornicul Doamnei, moșia lor din Galbeni, ținutul Bacău, la "Lunca Mare" și alte părți din vatra satului, câmp și pădure. La 24 august 1698 Vasile Purice mai cumpără și alte părți.

Pentru ca o zi atât de importantă pentru comunitatea noastră să nu fie trecută cu vederea, la propunerea lui Mihai Tulbure și a lui Ion Coșa, regizor de teatru, pr. Chili Adrian, parohul comunității, a susținut ideea de a profita de ocazie pentru a ne mai aminti de istoria satului și de înaintașii noștri, printr-o piesă de teatru.

Când s-a propus tinerilor, prezenți la cateheza de vineri seara, ideea de a juca într-o piesă de teatru, aceștia nu au dat înapoi. Și timp de două săptămâni s-au pregătit intens pentru ca piesa de teatru "Iojă cel sărac și Galbenii", în regia lui Ion Coșa, să fie bine pregătită pentru a fi pusă în scenă.

Duminică, 17 februarie 2019, începând cu ora 13.30, pe o vreme de primăvară, la căminul cultural de la Școala gimnazială "Martin Benedict" din localitate, părintele paroh Adrian a dat startul evenimentului prin salutul de bun venit adresat oaspeților prezenți: Anton Coșa (profesor doctor în istorie), Gheorghe Bejan (de la Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"), pr. Mihai Budău și pr. Eusebio Bejan (fii ai satului), Ioan Bejan (organist și constructor de orgi), invitându-ne să nu uităm niciodată de rădăcinile satului nostru și mai ales de înaintașii noștri: "Istoria se construiește în fiecare zi, cu fiecare dintre noi, chiar și astăzi; de aceea trebuie amintită și transmisă noilor generații".

Tinerii actori din sat au dorit să pună în scenă o filă din istoria satului, într-un mod mai diferit, plecând de la un tânăr căsătorit, Iojă, care, în vis, a aflat de o comoară de galbeni, ascunsă în "Lunca Mare", "La zăvoi" (denumiri vechi ale satului). Soția acestuia, văzând că vorbește prin somn, a crezut că a înnebunit. Fiind preocupată a povestit prietenelor ei ce i s-a întâmplat soțului, dar le-a cerut să nu destăinuie nimănui. Dar ele, imediat ce au aflat vestea, și-au făcut un plan pentru a merge și ele în căutarea comorii... dar au dat de cine nu se așteptau. În cele din urmă, tânărul Iojă își dă seama că, tot săpând în zadar după galbeni, ajunge să fie îndemnat să-și vândă sufletul diavolului, dar el refuză, pentru că se temea mai mult de Dumnezeu și de poruncile lui.

În partea a doua a evenimentului am avut parte de un scurt recital de orgă, în care Ioan Bejan ne-a interpretat "Ave Maria", de Schubert, și un fragment din "Oda bucuriei" de Beethoven. După acest recital, Mihai Tulbure a interpretat două cântece folk, iar la ultimul cântec, invitând și auditoriul, am cântat cu toții imnul satului Galbeni, compus prin anii 1970, de tinerele satului de atunci.

În final regizorul Ion Coșa a mulțumit tinerilor actori pentru disponibilitatea lor și reușita evenimentului; mulțumind tuturor celor care ne-au susținut ca această piesă de teatru să se poată realiza: Muzeului de istorie din Bacău și sponsorilor. Parohul satului, pr. Chili, a felicitat tinerii actori în numele întregului auditoriu și le-a mulțumit pentru implicarea lor plină de zel, invitând pe toți ceilalți din sală să fie și ei disponibili la activități nu numai de acest gen, dar la toate activitățile care ar putea face bine satului nostru Galbeni. Mulțumind tuturor pentru prezență și susținere, profitând de ziua minunată de primăvară, ne-a invitat pe toți în curtea școlii pentru a gusta o prăjitură și a ciocni un pahar cu vin, fiind un aniversar al satului, ocazie prielnică pentru a mai depăna amintiri și a mai schimba o vorbă unii cu alții.

Alina Bordaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: File din istoria satului Galbeni


 

lecturi: 1117.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat