Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Șezătoare tematică "Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creștină", în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Sâmbătă, 16 februarie 2019, pe parcursul a peste șapte ore, în Roman, în aula "Anton Durcovici" a Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-a desfășurat șezătoarea cu tema "Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creștină". Gazde au fost membrii Acțiunii Catolice din această parohie. Au participat peste 130 de acționari, din parohiile Roman "Isus, Bunul Păstor", Barticești, Valea Mare, Tămășeni, Adjudeni și Sagna, care au purtat cu mândrie portul popular tradițional din zonele de unde provin.

Am dorit astfel să aducem în actualitate tradițiile satelor din zona Roman, în vederea încurajării valorilor autohtone ale credinței și culturii neamului.

Am avut și oaspeți dragi, pe Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar, pr. Alois Moraru, pr. Iosif Dămătăr, pr. Francisc Fărcășel, muzeograful Relu Butnariu, preotul ortodox Vasile Strat împreună cu credincioși ortodocși.

Activitatea s-a înscris și în preocupările Fundației "Anton Durcovici" de susținere și formare prin școală pentru viață a copiilor și tinerilor.

Au animat un crâmpei din viața satului, arătând că mai există șezători cu basme și cu ghicitori. Știind că omul de la țară vede în șezătoare un prilej bun de a mai pune ceva la cale, a face un lucru, dar și de a se odihni, a se recrea, de a mai schimba o vorbă cu oamenii, într-un cuvânt de a socializa.

După datina creștină, pr. paroh Pavel Chelaru a început șezătoarea cu o rugăciune, un cântec sugestiv: "Leagă-ne, Doamne" și o urare.

Tradițiile creștine legate de șezătoare în zona Roman la comunitățile catolice și ortodoxe ne-au fost prezentate de Relu Butnariu.

Pe tot parcursul șezătorii au răsunat melodii populare cu cântece "nemaicântate", spuse adeseori, la clacă și la șezători.

Ne-au cântat și ne-au încântat familia Ioniță Nelu și Maria, Ștefania Martoncă, Valeria Băiețel, copilul Andreea Frona, Constantin Matei Creangă și Maricica Mihoianu, preotul ortodox Vasile Strat, cântăreți instrumentiști Marin Barticel, Paul Demișcă, iar un grup de copii de la Școala generală nr. 11 Roman, conduși de Simon Minodora, ne-au prezentat un frumos program artistic. La programul artistic al șezătorii și-au adus contribuția și membri ai Acțiunii Catolice din Barticești.

Au mai fost prezentate obiecte tradiționale de lucru aduse de familia Lucaci Petru și Maria și de familia Ioniță Nelu si Maria. Portul popular, cu ornamentele lui deosebite ne-a fost explicat de Felicitas Farcaș și Maria Berea, iar lucrul manual de Otilia Antoci, Tereza Balint, Valerica Dorcu și Maria Alexandru.

Un moment plin de emoție a fost atunci când în sală au răsunat acordurile cântecului pentru unitatea română și creștină, prinzându-ne cu toții în horă.

Tradiții populare în filatelie au fost prezentate de Alexandru Holderbaum, într-un grupaj de timbre tematice.

Copiii și tinerii ce lucrează în atelierul de creație parohial "Anton Durcovici" ne-au oferit o expoziție cu vânzare de obiecte tradiționale de 1 și 8 martie.

În cele din urmă, gospodinele ne-au oferit bucate alese, tot tradiționale, cu rețete de la mame și bunici.

Șezătoarea s-a încheiat cu o rugăciune și împreună am cântat Hora Unirii și "Leagă-ne, Doamne", iar părintele paroh Pavel Chelaru ne-a transmis și urarea de rămas bun și de încurajare pentru continuarea tradițiilor.

A fost o activitate inedită, emoționantă ce ne-a întărit în credință și ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem creștini moldoveni.

Viorica Spătaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 februarie: Roman: Șezătoare tematică "Hai să dăm mână cu mână cei cu inima creștină", în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 1770.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat