Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericiți sau nefericiți? Reflecție la duminica a VI-a de peste an - Anul C

În acel timp, coborând împreună cu Cei Doisprezece, Isus s-a oprit pe câmpie. O mare mulțime de discipoli ai săi și mult popor din toată Iudeea, din Ierusalim și din toată zona de coastă a Tirului și a Sidonului, au venit ca să-l asculte și să fie vindecați de bolile lor. Ridicându-și ochii spre discipolii săi, a spus: "Fericiți voi, cei săraci, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu! Fericiți voi, care acum sunteți flămânzi, căci vă veți sătura! Fericiți voi, care plângeți acum, căci veți râde! Fericiți veți fi când oamenii vă vor urî, când vă vor exclude, când vă vor insulta și vor șterge numele vostru ca infam din cauza Fiului Omului! Bucurați-vă în ziua aceea și tresăltați de bucurie, căci, iată, răsplata voastră va fi mare în cer! Pentru că așa făceau și părinții lor cu profeții. Dar, vai vouă, bogaților, pentru că vă primiți mângâierea! Vai vouă, celor care sunteți sătui acum, căci veți suferi de foame! Vai vouă, celor care râdeți acum, căci veți jeli și veți plânge! Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine; pentru că așa au făcut părinții lor profeților falși". (Evanghelia după sfântul Luca 6,17-18a.20-26)

- Ținând cont de logica omenească, fericiții din această evanghelie reprezintă o absurditate și o ironie adresată celor pe care, conform logicii pur omenești, ar trebui să-i deplângem și compătimim. Cum adică să-i declari fericiți pe cei săraci, când toți dorim să acumulăm cât mai multe bunuri și cât mai mulți bani în cont?

Întrucât acumularea de capital reprezintă una dintre coordonatele de bază ale actualei civilizații, să reflectăm puțin mai mult asupra "săracilor în duh" (Mt 5,3): A lor este împărăția cerurilor, aici și acum. Acum, Dumnezeu este bogăția lor. S-a împământenit o expresie jignitoare la adresa religiei și a creștinilor: "săraci cu duhul". Săracii în duh sunt cei care își pun toată încrederea în Dumnezeu și nu în ei înșiși sau în lucrurile materiale. Ei nu-și construiesc viața fără o referire clară la Dumnezeu și la planul pe care îl are cu oamenii. Nu încearcă să îndeplinească voința lor, ci a Domnului. Ei nu-și fac o comoară din bunurile acestei lumi, deși nu le refuză; nu fac din ele un scop, ci doar un mijloc pentru a trăi în Dumnezeu și a-l preamări pe el. Săracii în duh sunt cei mai bogați, căci îl au pe Dumnezeu, adică pe Cel care are în stăpânire tot ceea ce există. În el, de la care vine totul, săracii în duh au totul.

Să declarăm fericite multele milioane de oameni care zilnic suferă de foame? Să-i declarăm fericiți pe cei care plâng pe patul spitalelor sau singuri în casele lor sărăcăcioase și reci? Să-i declarăm fericiți pe cei urâți și persecutați pentru simplul fapt că sunt creștini sau pentru că au avut curajul să spună ce gândesc? Sunt fericiți cei al căror nume îl ștergem din listele și calculele noastre? Așa raționează logica pur omenească.

- Acestor patru categorii de fericiți în ochii lui Dumnezeu și nefericiți în ochii oamenilor, le urmează alte patru categorii de nefericiți în ochii lui Dumnezeu și fericiți în ochii oamenilor. Cei pe care lumea îi apreciază pentru bogățiile lor, Dumnezeu îi compătimește. Cei sătui și care uită de cei flămânzi; cei care se bucură acum, uitând de suferințele semenilor; cei care acum sunt aplaudați de oameni; toate aceste categorii de oameni au din partea lui Dumnezeu un "Vai vouă!".

- Privită în profunzime și înțeleasă prin prisma credinței, această evanghelie vrea să ne învețe niște adevăruri care se găsesc nu în logica umană, ci în înțelepciunea divină. Adevărul acestor învățături ale fericirilor și nefericirilor oamenilor este în Dumnezeu și-i aparține lui și nu omului. De exemplu, expresia "răsplata voastră" înseamnă valoarea pe care omul o are pentru Dumnezeu și în El; o valoare imensă despre care pricepem ceva atunci când ne gândim că pentru fericirea omului, Dumnezeu Fiul își jertfește propria viață. Fericirile capătă sens atunci când sunt așezate în Dumnezeu și în planul său cu oamenii. Dacă le rupem de el și de înțelepciunea planului său, aceste fericiri devin, cum am spus, absurde și o ironie la adresa omului.

- Pe celălalt taler al balanței înțelepciunii divine adăugăm cele patru "vai vouă!". Săracilor lui Dumnezeu le aparține împărăția lui. Dumnezeu este în ei și ei îl au pe el ca singura lor bogăție adevărată și pe care nu le-o poate fura niciun hoț; nici moliile, nici rugina nu le-o pot distruge. La fel, cei care plâng, cei flămânzi și cei urâți din cauza numelui lui Dumnezeu; toți aceștia sunt iubiți de el, la fel cum Cristos a fost urât de oameni, dar iubit de Tatăl. Cei săraci sunt săraci în Dumnezeu, adică bogați; cei bogați, sunt bogați fără Dumnezeu, adică săraci. La fel, cei care râd, ca și cei lăudați de oameni, primesc bogăția de la aceștia, dar nu au nicio comoară în ceruri. Și pentru că toată bogăția lor este legată de acest pământ, această bogăție este doar o aparență care va dispare.

- Și mai este un aspect care merită atenție: Dumnezeu nu este ca o bancă în care depunem rugăciunea și faptele noastre bune și așteptăm ca El să ne restituie capitalul depus, cu o dobândă cât mai mare, dacă se poate: (sănătate, spor la serviciu, succes la examene și în căsătorie, etc). Dumnezeu nu este nici un institut de asigurări care, în schimbul credinței și faptelor noastre bune, ne garantează succesul în viața aceasta și fericirea veșnică în viața viitoare. În fața lui noi toți, indiferent cât de virtuoși și meritorii ne credem, rămânem niște simpli cerșetori. Chiar și faptele noastre eroice sunt în primul rând un rod al harului său și mai puțin un merit al nostru. Fericirea noastră constă, de fapt, în dăruirea (abandonarea) totală și necondiționată a întregii noastre ființe în brațele providenței sale.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 905.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat