Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul John Henry Newman va fi sfânt

Fericitul John Henry Newman, cardinalul teolog și poet englez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea care s-a convertit de la anglicanism la catolicism, va deveni sfânt. Papa Francisc a aprobat astăzi (n. red. 13 februarie 2019) minunea atribuită mijlocirii sale într-o audiență cu cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în timpul căreia pontiful a aprobat și virtuțile eroice ale cardinalului ungar Iosif Mindszenty, care a fost arhiepiscop de Esztergom și primat al Ungariei, constrâns la arest la domiciliu de regimul comunist filosovietic și apoi exilat în Viena, unde a murit în 1975.

Mare intelectual, a cărui operă este și astăzi obiect de studii și aprofundări, Newman era capelan de Oxford înainte de a se converti la catolicism. Anticipator al raportului dintre credință și rațiune și al multor teme de la Conciliul al II-lea din Vatican (între care valorizarea laicatului, provocarea educativă și dialogul ecumenic) și fondator în Anglia a Oratoriului "Sfântul Filip Neri", a fost creat cardinal de Pius al IX-lea. În 2010, papa Benedict al XVI-lea l-a beatificat cu ocazia călătoriei sale apostolice în Regatul Unit. Acum papa Francisc îl canonizează.

În schimb cardinalul ungar Mindszenty a fost un mare opozant al regimurilor comuniste precum și al Ostpolitik al Sfântului Scaun, adică al dialogului cu țările din blocul de este dus înainte de cardinalul Agostino Casaroli. Născut la Csehimindszent, în câmpia ungară, hirotonit preot în 1915, a fost numit episcop de Veszprem în 1944 și închis de naziști. În 1945 a fost promovat arhiepiscop de Esztergom și primat al Ungariei; Pius al XII-lea l-a creat cardinal în 1946. Când Ungaria a devenit o țară satelit a Uniunii Sovietice, Mindszenty s-a opus cu dârzenie comunismului care a găsit în el un dușman de eliminat. În 1948, cardinalul a fost săltat din episcopie de poliție și arestat; în închisoare a fost supus la torturi, umiliri și violențe fizice pentru a fi condamnat după aceea la închisoare pe viață după un proces fals. A petrecut opt ani între închisoare și arest la domiciliu, controlat la vedere de paznici care-l împiedicau chiar să se roage. A fost eliberat în 1956 dar s-a refugiat în ambasada americană din Budapesta, neputând să participe la conclavurile din 1958 și 1963.

Printre celelalte decrete semnate astăzi de pontif figurează și cele ale doi slujitori ai lui Dumnezeu italieni declarați venerabili: preotul brescian Giovanni Battista Zuaboni, fondator al Institutului Secular Compania Sfintei Familii, și sora toscană Serafina Formai (înainte de voturi Letizia), fondatoare a congregației Surorilor Misionare ale Veștii Bune.

Devin venerabili și doi iezuiți: un martir din Ecuador, Salvatore Vittorio Emilio Moscoso Cardenas, ucis "in odium fidei" la Riobabmba în 1897, și spaniolul Emanuele García Nieto, mort la Comillas în 1974, și călugărița columbiană Maria Berenice Duque Hencker (înainte de voturi Anna Giulia), fondatoare a Congregației Surorilor Bunei Vestiri.

(După Vatican Insider, 13 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 646.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat