Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecumenism în apărarea vieții. La a treia aniversare a declarației comune semnate în Cuba de papa și de patriarhul Chiril

În apărarea vieții Biserica ortodoxă rusă și cea catolică au găsit un câmp de acțiune comună: a luat formă din această convingere colocviul desfășurat marți, 12 februarie 2019, la Moscova pentru a aminti declarația comună în Cuba dintre papa Francisc și patriarhul Chiril în 2016.

Este vorba despre a treia întâlnire de acest gen după cele de la Freiburg în 2017 și de la Viena în 2018, și anul acesta are ca temă "scopul viață". Intervenind la lucrări, desfășurate în Saints Cyrtil and Methodius Theological Insitute of Post-Graduate Studies, cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a mulțumit mitropolitului Hilarion care este rector, remarcând deschiderea unui nou capitol în relațiile dintre cele două Biserici. Făcând referință la magisteriul Bisericii și în cele din urmă la cel al papei Francisc, a amintit mesajul său la mitingul european al World Medical Association, desfășurat în Vatican în noiembrie 2017, în care a scris că în practica clinică și în medicină în general "trebuie ținut cont în mod absolut de porunca supremă a proximității responsabile" și "dacă știm că nu putem garanta mereu vindecarea bolii, putem și trebuie să ne îngrijim mereu de persoana vie". Poziții pe care cardinalul Koch le-a întâlnit și în pronunțările Bisericii ortodoxe ruse, îndeosebi în Basis of the Social Doctrine of the Russian Orthodox Church adoptate de consiliul din Moscova din 2000, care propune o reflecție însemnată despre această temă.

La lucrări a intervenit și arhiepiscopul Vincenzo Paglia, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, cu o conferință intitulată "În slujba demnității omului, chemat la viață". Prelatul a făcut referință la scrisoarea Humana communitas, trimisă de papa Francisc Academiei Pontificale la a douăzeci și cincea aniversare a întemeierii. Documentul papal a fost tradus în rusă pentru această ocazie și donat patriarhiei de Moscova.

(După L'Osservatore Romano, 13 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 336.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat