Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Misiuni populare și întâlnirea Anuală a Armatei Maicii Domnului

În perioada 9-11 februarie 2019, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci din Luizi-Călugăra" s-au desfășurat misiunile populare cu prilejul sărbătoririi aparițiilor Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

A fost momentul potrivit în care am putut să aprofundăm și mai mult, să ne rugăm și mai profund, alături de mama noastră cerească, Fecioara Maria. "Prin Maria la Isus", am putea spune acum, aceste cuvinte reflectând modul concret în care am putut sta și noi sub crucea salvifică a Mântuitorului, acolo unde ne-am simțit slabi și păcătoși, dar unde am întâlnit privirea lăuntrică a Mântuitorului. Cea care a fost zămislită fără de păcat, care mijlocește la noi la Fiul ei, Fecioara Maria ne-a umplut inimile de bucurie, văzând și simțind cum fiecare putem avea în cer așa o mamă și o ocrotitoare.

Iar vocea predicatorului din aceste zile, pr. Irinel Iosub, paroh în comunitatea "Sfinții Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael" din Săbăoani, care a răsunat de la amvonul suspendat parcă între cer și pământ, dar care ne-a purtat parcă pe înălțimile cerului prin cuvintele sale înălțătoare și a dus inimile noastre mai aproape de Dumnezeu, ne-a făcut să trăim și mai intens aceste zile deosebite. Așa putem spune că nu au mai contenit credincioșii la sacramentul Spovezii, la masa euharistică, dar mai ales prin prezența pentru sfânta Liturghie. Dumnezeu a avut parcă pentru fiecare dintre noi în aceste zile programată o întâlnire, acolo în inima noastră, acolo poate unde uneori nu am reușit să îi acordăm mai mult timp, dar unde în aceste zile, el a poposit cu harul și binecuvântarea sa.

Iar pentru ca aceste trei zile să fie într-adevăr zile de har și binecuvântare, am putut participa și la Întâlnirea Anuală a Armatei Maicii Domnului, aici la Luizi-Călugăra, locul unde păstrează mormântul părintelui Iosif Maria Pal, OFMConv., cofondator al Armatei Maicii Domnului, alături de sfântul Maximilian Maria Kolbe, de părintele român de asemenea cofondator Anton Maria Glowinski, OFMConv.

De fapt, întreaga manifestare a început în cânt și rugăciune adresată Maicii Neprihănite de la intrarea în localitatea noastră, în procesiunea organizată de părintele Iulian Misariu, asistent provincial al Armatei Maicii Domnului, până la grota din fața bisericii unde au fost întâmpinați de pr. paroh Iosif Beșleagă. Au venit credincioși ai Armatei Maicii Domnului de la Hălăucești, București, Buruienești, Brașov, Râșnov, Huși, Nisiporești, Bogdănești, Prăjești, Târgu-Trotuș și Iugani. După rugăciunea de la grota Maicii Domnului, am intrat în biserică și ne-am îndreptat spre mormântul părintelui Iosif Maria Pal, OFMConv, unde s-a făcut prohodirea solemnă a tuturor fraților răposați. A urmat apoi o prezentare a activităților, proiectelor și misiunii Armatei Maicii Domnului și ritualul Ungerii Bolnavilor, întrucât aniversam și Ziua Mondială a Bolnavului.

La ora 15.00, în amintirea patimii Domnului, am putut medita misterele Căii Sfintei Cruci, prin jertfa sângeroasă și mântuitoare a Domnului nostru Isus Cristos, iar la ora 16.00, prin ora de rugăciune mariană și adorația euharistică, am cinstit-o pe Maica preasfântă și pe Fiul ei, rămas în mijlocul nostru până la sfârșit în preasfântul sacrament.

Încununarea acestor trei zile de misiuni populare și a Întâlnirii Anuale a Armatei Maicii Domnului a fost prin celebrarea sfintei Liturghii prezidată anul acesta de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, și prin participarea numeroasă a preoților și a credincioșilor. A fost încă o ocazie ca, prin vocea predicatorului, să-i aducem Maicii Preasfinte, cântul unei inimi curate, ei, care a fost aleasă din veșnicie să fie mama Fiului lui Dumnezeu. După sfânta Liturghie, a urmat procesiunea cu lumânările aprinse, memorie a aparițiilor sfintei Fecioare de acum 161 de ani de la Lourdes, de data aceasta fiecare dintre noi am putut fi o altă ipostază a Bernadetei, acea copilă care a primit vizita sfintei Fecioare, simțind și noi în aceste zile în inimile noastre, bucuria acestei inimi de mamă.

Mulțumindu-i Domnului pentru prilejul acestor trei zile de har și al întâlnirii cu membrii Armatei Maicii Domnului, o rugăm în continuare pe cea care ne-a însoțit în aceste zile și care ne însoțește mereu în drumul vieții, pe Maica Neprihănită, să mijlocească pentru toți harurile cerești pentru ca astfel să putem răzbi în toate dificultățile și problemele vieții de fiecare zi!

Sfântă Fecioară Marie de la Lourdes, roagă-te pentru noi!

Pr. Marius-Cătălin Alistar, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Luizi-Călugăra: Misiuni populare și întâlnirea Anuală a Armatei Maicii Domnului


 

lecturi: 1624.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat