Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 5-a de peste an: "Urmează-mă!"

În acel timp, pe când mulțimea îl îmbulzea pe Isus, ca să asculte cuvântul lui Dumnezeu, iar el stătea lângă lacul Genezaret, a văzut două bărci trase la mal, iar pescarii, coborâți din ele, spălau năvoadele. Suindu-se într-una din bărci, care era a lui Simon, l-a rugat s-o îndepărteze puțin de la mal. Așezându-se, învăța mulțimile din barcă. Când a terminat de vorbit, i-a spus lui Simon: "Înaintează în larg și aruncați-vă năvoadele pentru pescuit!" Răspunzând, Simon i-a spus: "Învățătorule, toată noaptea ne-am chinuit, dar nu am prins nimic. Însă la cuvântul tău, voi arunca năvoadele". Și, făcând aceasta, au prins așa o mare mulțime de pești încât li se rupeau năvoadele. Atunci au făcut semne însoțitorilor lor din cealaltă barcă să vină pentru a-i ajuta. Ei au venit și au umplut amândouă bărcile încât erau gata să se scufunde. Văzând aceasta, Simon Petru a căzut la picioarele lui Isus, spunând: "Îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos, Doamne!" Pentru că îl cuprinsese teama pe el și pe toți care erau cu el pentru pescuirea pe care au făcut-o, la fel și pe Iacob și pe Ioan, fiii lui Zebedeu, care erau însoțitorii lui Simon. Însă Isus i-a spus lui Simon: "Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni!" După ce au dus bărcile la mal, părăsind toate, l-au urmat pe Isus. (Evanghelia după sfântul Luca 5,1-11)

1.

Pescarul Simon Petru se găsește în fața unui Dumnezeu care, spre diferență de imaginea maiestoasă și de trei ori sfântă din prima lectură a acestei duminici (Is 6,1-8), este prezent acum în persoana învățătorului din Nazaret, fiul lemnarului Iosif, învățător care se urcă în barcă și-i cere lui Petru să înainteze în larg și să arunce din nou mrejele în apa lacului. Cu experiența lui de pescar care toată noaptea nu a prins niciun pește, Petru este sceptic asupra eficacității îndemnului Învățătorului, dar trece peste ceea ce știa el și ascultă de îndemnul lui Isus.

- Distanța

În acest gest al lui Petru se vede distanța enormă dintre condiția umană ("Vai de mine! Sunt pierdut, căci sunt un om cu buze necurate": Is 6,5; "Îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos, Doamne!": Lc 5,8) și Dumnezeu. Această distanță dintre creatură și creator nu înseamnă că cel chemat la o anumită misiune trebuie să renunțe la misiunea încredințată.

- Frica

Distanța dintre Dumnezeu și om creează frica în el, motiv pentru care de nenumărate ori Isus îi încurajează pe apostolii săi: "Nu vă fie frică!" Chiar și fecioarei Maria, ca și logodnicului ei Iosif, Dumnezeu le adresează același îndemn: "Nu te teme!". Iar ca răspuns, apostolii, Maria și Iosif devin slujitorii Domnului, colaboratori la planul său de mântuire a lumii.

- Ascultarea

Important pentru orice chemat este să asculte de glasul lui Dumnezeu și să-l urmeze: "După ce au dus bărcile la mal, părăsind toate, l-au urmat pe Isus" (Lc 5,11).

2.

- Isus învață (predică) dintr-o barcă. Oficial, cuvântul lui Dumnezeu este predicat în biserică, de la un loc anume stabilit pentru aceasta. Neoficial, Dumnezeu vorbește de oriunde, iar noi, ca trimiși să dăm mărturie despre el și împărăția lui, trebuie să-l mărturisim oriunde ne-am afla. Ne-am obișnuit să-i dăm cult lui Dumnezeu în lăcașul său sfânt, iar despre datoria de a predica, credem că este doar a preotului; căci de aceea a fost hirotonit și pentru aceasta este salarizat. Uităm faptul toți formăm "o preoție împărătească, un neam sfânt, poporul luat în stăpânire [de Dumnezeu], ca să vestiți faptele mărețe" ale celui care v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină" (1Pt 2,9).

- Fără Dumnezeu, falimentul nostru este asigurat. Împreună cu el, realizatorul cauzelor imposibile pentru noi, ceea ce nici nu îndrăzneam să gândim devine realitate. Adesea, pentru a înțelege aceasta, este nevoie să fim loviți de falimentul acțiunilor noastre individuale și egoiste. Bazându-ne doar pe propriile puteri, ne vom descoperi fragili și greșitori; ca Petru în fața unei slujnice, când l-a renegat de trei ori pe Învățătorul său. Adesea Dumnezeu ajunge la noi după o noapte lungă a sufletului nostru și în momente în care supranaturalul pare complet absent. El ne atinge cu mâna lui părintească atunci când nu simțim căldura niciunei mâini omenești; atunci când am obosit și ne paște depresia.

Falimentul planurilor noastre pur omenești, ca și cântatul cocoșului pentru Petru, ne trezește din iluziile pe care ni le-am făcut și ne ajută să recunoaștem ceea ce a spus și apostolul Paul: "Ce ai ce nu ai primit? Dar dacă ai primit, de ce te mândrești ca și cum nu ai fi primit?" (1Cor 4,8). Indiferent cât de slabi suntem, Dumnezeu ne cere un singur lucru: Să avem încredere deplină în el și să-l urmăm, așa slabi cum suntem; căci în planurile sale nu contează capacitățile noastre, ci disponibilitatea totală de a-l urma, inclusiv pe drumul Calvarului; drum care ne poartă spre Înviere.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 821.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat