Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Libourne (FR): "Alături de familii, alături de om"

În perioada 4-6 februarie 2019, la Libourne, în Franța, a avut loc o inițiativă inedită: "Alături de familii, alături de om", susținută de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași, la invitația și propunerea pr. Valerian Enăscuț, parohul comunității de români catolici din această localitate.

Totul a început cu sărbătoarea comunității franțuzești: "Le Festival de la Lumi?re", care este o replică puțin întârziată, dar bine venită, pentru inițiativa păgână a lumii de azi, "Halloween". Implicarea comunității de români la această sărbătoare a făcut ca de-a lungul timpului comunitatea franceză să ia contact cu multe din tradițiile populare specifice sărbătorilor Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei și chiar Prezentării lui Isus la templu.

În acest context, ca o prelungire a "Festivalului luminii", trei seri la rând, după o zi plină de trudă, prin ploaie și prin frig, comunitatea de români s-a adunat în jurul altarului pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu, mai întâi pentru darul vieții, apoi al credinței, dar și pentru darul inestimabil al familiei.

Predicile catehetice ținute de către pr. Felician Tiba au vizat în mod special viața practică, atât viața de credință, cât și viața de familie.

Părinții noștri, spunea părintele, ne-au transmis credința așa cum au putut și așa cum au știut în simplitatea lor. E momentul să facem din "obligația" de a merge la biserică "necesitatea" de a-l descoperi într-un mod personal pe Dumnezeu. Papa Francisc în România, mergând pe urmele sfântului papă Ioan Paul al II-lea, citându-l pe apostolul Petru, care la rândul său îl citează pe profetul Ioel, se va axa pe importanța transmiterii credinței între generații: «Atunci, în zilele de pe urmă - spune Dumnezeu - voi revărsa din Duhul meu peste orice om. Și vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, tinerii voștri vor avea viziuni, iar bătrânii voștri vor visa visuri» (Fap 2, 17).

Dacă suntem astăzi în biserică, a continuat pr. Felician, suntem pentru că înaintea noastră au fost părinții noștri; dacă știm răspunsurile la sfânta Liturghie și dacă ne rugăm înainte și după masă, seara și dimineața, înaintea noastră au făcut-o părinții noștri. Le mulțumim astăzi și vrem să le fim recunoscători prin faptul că știm să purtăm mai departe tezaurul credinței pe care ni l-au oferit de multe ori cu atâta trudă.

De asemenea și în ceea ce privește viața de familie, tot de la ei am învățat că nu trebuie să fugim când dăm de greu. Divorțurile atât de dese astăzi, avorturile și tot ceea ce lezează viața de familie constituie de multe ori o "rușine" față de generația părinților noștri care au știut ca, în ciuda tuturor dificultăților, specifice fiecărei generații, să le depășească și împreună să meargă mai departe.

Cele câteva zile în care am avut bucuria să ne reapropiem de izvorul adevăratului proiect pe care Creatorul l-a avut cu privire la familie au fost pentru noi, cei care trăim și lucrăm la kilometri distanță de țară, ca un balsam. Am înțeles că singura noastră binecuvântare suntem chiar noi înșine, soții. Dumnezeu ne stă alături prin celălalt care este creat după "chipul și asemănarea" lui. Dar dacă noi nu intrăm cu trup și suflet în dinamica iubirii după voința lui Dumnezeu, nu avem cum să simțim binecuvântarea lui. Și am mai înțeles un lucru, că ori cât de mult ne-am dori bunăstarea materială pentru care am lăsat țara și am emigrat departe de ea, ceea ce trebuie să primeze este viața de familie, soțul pentru soție, soția pentru soț, copiii pentru părinți, părinții pentru copii, restul se adaugă de la sine.

În cadrul ultimei Liturghii, familia Craiovean Ioan și Angela au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de căsătorie, reînnoind promisiunea de a-și sta alături și la bine, și la greu, așa cum au înțeles să o facă de-a lungul timpului până în acest moment.

Din Franța, din zona Bordeaux, salutări tuturor familiilor din țară și Dumnezeu să le binecuvânteze pe toate prin mijlocirea Sfintei Familii de la Nazaret!

Mihai și Cristina Hobincu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 februarie: Libourne (FR): "Alături de familii, alături de om"


 

lecturi: 707.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat