Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Vieții Consacrate la nivel zonal

Persoanele consacrate din zona Bacău s-au întâlnit duminică, 3 februarie 2019, în Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău, unde pr. Gabriel Farcaș, parohul acestei comunități, ne-a primit cu mare drag în parohia sa.

Circa 140 de persoane consacrate din diferitele institute am ajuns pe la ora 8.30 la Oratoriul Surorilor "Maria Bambina" și, după salutul de bun venit al părintelui paroh și apoi al sorei Emanuela Bereșoaie, responsabila zonală, a urmat îndemnul spiritual pentru această zi și pentru viața noastră cotidiană, pregătit de pr. Alexandru Olaru OFMConv, prin care ne-a prezentat mai întâi îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc pentru ce-a dea 23-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

"Viața consacrată este laudă care aduce bucurie poporului lui Dumnezeu, misiune profetică ce revelează ceea ce este necesar... și când este trăită în acest mod, ea înflorește și devine o rechemare pentru întreaga omenire contra mediocrității, contra celor care s-au răcit în viața lor spirituală, contra unei vieți comode și mondene, contra nemulțumirilor și a plângerii continue pe la spate, contra obișnuinței de a spune «facem ceea ce putem» sau «așa s-a făcut mereu», aceste fraze, spune papa, nu vin de la Dumnezeu..."

Părintele ne-a proiectat filmul documentar "Fericita Veronica Antal", al TVR Iași, realizat de Oana Lazăr cu sprijinul Provinciei Franciscane Conventuale din Romania, unde cu toții am putut să individualizăm virtuțile și valorile vieții pe care această tânără le-a practicat în viața ei scurtă încât să ajungă să spună zilnic: "Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu". Din această proiectare au reieșit termeni ca: blândețe, dialog cu Isus în scris și în rugăciune, exemplu curajos și simplu, jertfă, sacrificiu, angajament zilnic cu credință și iubire, liber spre Isus, devoțiunea rozariului, iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, citirea și ascultarea Cuvântului, castitate, martiriu etc. Toate acestea au fost un răspuns perfect la invitația Sfântului Părinte papa Francisc citat mai sus, dar și un exemplu amplu și practic pentru viața noastră consacrată de astăzi.

De această dată am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Așadar, după un moment de pregătire, a urmat sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel și concelebrată de doisprezece preoți. La omilie, pr. Iosif Ilieș, priorul salezienilor din Bacău, plecând de la liturgia cuvântului a duminicii a 4-a de peste an, ne-a vorbit despre vocația profetului Ieremia care a fost chemat la misiunea profetică pentru popoare încă din sânul mamei sale. Astfel ne-a amintit tuturor celor prezenți în biserică despre vocația noastră baptismală, dar mai ales nouă consacraților despre misiunea noastră importantă pe care o avem în Biserică și în lume de a fi profeți ai acestor vremuri. Pentru a ajunge la maturitate a vocației primite, se pleacă de la punerea în practică a lucrurilor mici, cotidiene, nu direct la cele mari, spunea părintele. Necesitatea exercitării practice a diferitelor responsabilități ajută la dezvoltarea personală a fiecărui consacrat în formare, și mai ales relația strânsă cu Dumnezeu ajută la sfințenia proprie.

După predică, am reînnoit cu toții voturile și promisiunile călugărești pe care ni le-am asumat ca să le trăim cu fidelitate în fața lui Dumnezeu.

La sfârșitul Liturghiei, PS Aurel Percă ne-a felicitat pentru curajul de a ne trăi viața noastră în totală dăruire lui Dumnezeu și ne-a încurajat în a înainta cu entuziasm și bucurie, așa cum repetă papa Francisc, în practicarea carismei noastre proprii după exemplul fondatorilor noștri.

A urmat prânzul, moment de comuniune și de împărtășire reciprocă a bucurie și a iubirii fraterne (agape), continuând cu un moment fratern de destindere, perspicacitate, moment artistic cu cântece și scenete.

Deoarece anul acesta se împlinesc 800 de ani de la întâlnirea sfântului Francisc de Assisi cu sultanul Malek El Kamil, novicii franciscani de la Prăjești au încercat să pună în scenă acest moment important de pace între creștini și sarazini, prin intermediul lui Francisc care s-a prezentat la sultan nu cu arme, ci cu crucea Domnului nostru Isus Cristos, dorind să moară martir, dar acesta din urmă îl răsplătește cu un cadou păstrat și astăzi la Assisi și îi spune: "Chiar dacă nu ai reușit astăzi să convertești un musulman, ai reușit însă să câștigi un prieten".

După ce s-au mai discutat și diferite chestiune de natură organizatorică și economică referitor la întâlnirile următoare, sr. Emanuela ne-a prezentat raportul făcut pe ultimul an, prezentându-ne sinteza fiecărei întâlniri lunare începând din februarie 2018 până în prezent.

După toate aceste frumoase momente de meditație, comuniune și fraternitate, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru și pe pr. Augustin Folner, OC, responsabilul diecezan cu Oficiul pentru Viața Consacrată, care și el ne-a salutat și ne-a îndemnat la bucurie, să trăim viața noastră cu entuziasm și bucurie.

Această zi nu se putea încheia fără acel moment suav de adorare a lui Isus din preasfântul sacrament. Acest moment a fost condus de pr. Augustin, după care ne-a dat și binecuvântarea finală și ne-a urat tuturor să mergem și să trăim în dragoste și pace.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Bacău: Ziua Vieții Consacrate la nivel zonal


 

lecturi: 1288.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat