Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CONGREGATIO DE CULTO DIVINO ET DISCIPLINA SACRAMENTORUM

Prot. nr. 29/19

Decret despre înscrierea celebrării sfântului Paul al VI-lea, papă, în Calendarul Roman General

Isus Cristos, plinătate a omului, viu și activ în Biserică, îi invită pe toți oamenii la întâlnirea transfiguratoare cu el, "cale, adevăr și viață" (In 14,6). Sfinții au parcurs acest drum. A făcut asta Paul al VI-lea, după exemplul apostolului al cărui nume l-a asumat, în momentul în care Duhul Sfânt l-a ales ca succesor al lui Petru.

Paul al VI-lea (numele dinainte Giovanni Battista Montini) s-a născut la 26 septembrie 1897 la Concesio (Brescia), în Italia. La 29 mai 1920 a fost hirotonit preot. Din 1924 a prestat propria colaborare suveranilor pontifi Pius al XI-lea și Pius al XII-lea și, în același timp, a exercitat slujirea sacerdotală în favoarea tinerilor universitari. Numit substitut al Secretariatului de Stat, în timpul celui de-al doilea război mondial s-a angajat să caute refugiu pentru evrei persecutați și pentru evacuați. Desemnat după aceea pro-secretar de stat pentru Afacerile Generale ale Bisericii, din cauza funcției sale deosebite a cunoscut și a întâlnit și mulți făuritori ai mișcării ecumenice. Numit arhiepiscop de Milano, s-a îngrijit de dieceză în multe moduri. În 1958 a fost ridicat la demnitatea de cardinal al Sfintei Biserici Romane de către sfântul Ioan al XXIII-lea și, după moartea acestuia, a fost ales la catedra lui Petru la 21 iunie 1963. Perseverând neobosit în opera începută de predecesori, a dus la împlinire îndeosebi Conciliul al II-lea din Vatican și a demarat numeroase inițiative, semne ale grijii sale deosebite față de Biserică și față de lumea contemporană, între care trebuie amintite călătoriile sale în calitate de pelerin, întreprinse din cauza slujirii apostolice și care au folosit fie la pregătirea unității creștinilor, fie la revendicarea importanței drepturilor fundamentale ale oamenilor. În afară de asta, a exercitat magisteriul suprem în favoarea păcii, a promovat progresul popoarelor și înculturarea credinței, precum și reforma liturgică, aprobând rituri și rugăciuni în linie în același timp cu tradiția și adaptarea la noile timpuri, și promulgând cu autoritatea sa, pentru ritul roman, Calendarul, Liturghierul, Liturgia Orelor, Pontificalul și aproape tot Ritualul, cu scopul de a favoriza participarea activă la liturgie a poporului credincios. De asemenea, s-a îngrijit ca toate celebrările pontificale să îmbrace o formă mai simplă. La 6 august 1978, la Castel Gandolfo, și-a dat sufletul lui Dumnezeu și, conform dispozițiilor sale, a fost înhumat în manieră umilă așa cum a trăit.

Păstor și călăuză a tuturor credincioșilor, Dumnezeu încredințează Biserica sa, peregrină în timp, celor pe care el însuși i-a constituit vicari ai Fiului său. Între aceștia strălucește sfântul Paul al VI-lea, care a unit în persoana sa credința limpede a sfântului Petru și zelul misionar al sfântului Paul. Conștiința sa că este Petru apare bine dacă se amintește că la 10 iunie 1969, în vizită la Consiliul Ecumenic al Bisericilor la Geneva, s-a prezentat spunând: "Numele meu este Petru". Însă misiunea pentru care se știa ales îi deriva și de la numele ales. Ca și Paul și-a dedicat viața pentru Evanghelia lui Cristos, trecând de noi granițe și făcându-se martor al său în vestire și în dialog, profet al unei Biserici extrovertite care privește la cei de departe și se îngrijește de cei săraci. De fapt, Biserica a fost mereu iubirea sa constantă, grija sa primordială, gândirea sa fixă, primul fir conducător fundamental al pontificatului său, pentru că voia ca Biserica să fie mai conștientă de ea însăși pentru a extinde tot mai mult vestirea Evangheliei.

Luând în considerare sfințenia vieții acestui suveran pontif, mărturisită în fapte și în cuvinte, ținând cont de marea influență exercitată de slujirea sa apostolică pentru Biserica răspândită pe tot pământul, Sfântul Părinte Francisc, primind cererile și dorințele poporului lui Dumnezeu a dispus ca să fie înscrisă celebrarea sfântului Paul al VI-lea, papă, în Calendarul Roman General, la 29 mai, cu gradul de comemorare facultativă.

Această nouă comemorare va trebui să fie introdusă în toate calendarele și cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei și a Liturgiei Orelor; textele liturgice de adoptat, atașate la prezentul decret, trebuie să fie traduse, aprobate și, după confirmarea acestui dicaster, publicate sub îngrijirea Conferințelor Episcopale.

În pofida oricărui lucru contrar.

Din sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 25 ianuarie 2019, sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul, apostol.

Cardinal Robert Sarah
prefect

Arthur Roche
arhiepiscop secretar

* * *

Apostol curajos al evangheliei

Cu decretul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor datat la 25 ianuarie 2019, papa Francisc a stabilit ca să fie inserată comemorarea sfântului Paul al VI-lea în Calendarul general al Bisericii de rit roman, ținând cont fie de importanța universală a acțiunii sale fie de exemplul de sfințenie dat poporului lui Dumnezeu. Ziua de celebrare va fi 29 mai, dată a hirotonirii sale prezbiterale în 1920, ziua de 6 august, zi a nașterii sale pentru cer, fiind sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Dacă sfântul este cel care, făcând să rodească harul divin în fapte, își conformează propria viață lui Cristos, Paul al VI-lea a făcut asta răspunzând la chemarea la sfințenie ca botezat, preot, episcop, suveran pontif, iar acum îl contemplă pe Dumnezeu față în față. A subliniat mereu că "numai în căutarea sinceră a lui Dumnezeu, făcută cu rugăciunea, cu pocăința, cu metánoia a întregii ființe, se pot asigura succesele adevărate ale vieții creștine și apostolice și se poate pune în practică primul și mereu viul apel al Domnului la sfințenie: « Impletum est tempus, et appropinquavit regnum Dei; paenitemini et credite evangelio» (Marc. 1,15). «Estote ergo vos perfecti sicut et Pater vester caelestis perfectus est» (Matth. 5,48)" (Discurs adresat Sacrului Colegiu pentru urările onomastice, 21 iunie 1976).

Ca preot, în 1931, când deja începuse slujirea sa pentru Sfântul Scaun, după ce a scris că nu voia "nicio regulă, nicio adăugire extraordinare" care să distingă viața sa creștină de forma normală, a adăugat că ar fi voit să cultive "o iubire deosebite față de ceea ce este esențial și obișnuit în viața spirituală catolică. Astfel - scria el - voi avea Biserica mamă de caritate: Liturgia sa va fi regula preferată pentru spiritualitatea mea religioasă". Și meditând asupra acelui "imitamini quod tractatis", din misterul Euharistiei scotea respectiva necesitate a "jertfirii propriei vieți pretutindeni", indicând-o ca "liturghia în viață" unită cu acel "semper gratias agentes" (Notițe pentru Exerciții spirituale la Montecassino).

Împreună cu decretul sunt publicate textele care trebuie adăugate în cărțile liturgice (Calendar, Liturghier, Liturgia Orelor, Martirologiu). Rugăciunea zilei face să răsune ceea ce Dumnezeu a săvârșit în slujitorul său credincios: "ai încredințat Biserica ta conducerii sfântului papă Paul al VI-lea, apostol curajos al Evangheliei Fiului tău", și îi cere: "fă ca, luminați de învățăturile sale, să putem coopera cu tine pentru a dilata în lume civilizația iubirii". Sunt sintetizate aici principalele caracteristici ale pontificatului său și ale învățăturii sale: o Biserică, ce aparține Domnului (Ecclesiam Suam), dedicată vestirii Evangheliei, așa cum amintea în Evangelii nuntiandi, chemată să dea mărturie că Dumnezeu este iubire.

Sunt indicate și lecturile biblice pentru Liturghie, alese de la Comunul pentru papi, și ca lectură pentru Oficiul lecturilor câteva fragmente din omilia ținută la ultima Sesiune publică a Conciliului, la 7 decembrie 1965, sintetizată de temă: Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu trebuie cunoscut omul. Paul al VI-lea a trăit, înainte și după ce a fost papă, privind constant la Cristos a cărui necesitate pentru fiecare om o simțea și o proclama. A arătat asta cu prima sa scrisoare pastorală ca arhiepiscop de Milano intitulată, cu expresia sfântului Ambroziu: Omnia nobis est Christus.

Într-o reflecție din 5 august 1963, la o lună și jumătate după alegerea sa la catedra lui Petru, scria: "Trebuie să mă întorc la început: raportul cu Cristos... care trebuie să fie izvor de umilință foarte sinceră: «îndepărtează-te de mine, căci sunt om păcătos...»; fie în disponibilitate: «vă voi face pescari...»; fie în simbioza voinței și a harului: «pentru mine viața este Cristos...»". Iubirea față de Cristos este iubire față de Biserica sa. În Gând la moarte putea să scrie pe bună dreptate: "Îl rog pe Domnul să-mi dea harul să fac din apropiata mea moarte dar de iubire oferit Bisericii. Aș putea spune că am iubit-o mereu și că pentru ea, și nu pentru altcineva, mi se pare că am trăit".

Fascinat de figura și activitatea apostolică a sfântului Paul, când Duhul Sfânt l-a indicat ca succesor al sfântului Petru, nu și-a precupețit energiile sale în slujba Evangheliei lui Cristos, a Bisericii și a omenirii, văzută în lumina planului divin de mântuire. Apărător al vieții umane, al păcii și al adevăratului progres al omenirii, așa cum arată învățăturile sale, a voit ca Biserica, inspirându-se din Conciliu și punând în practică principiile sale normative, să redescopere tot mai mult identitatea sa, depășind diviziunile din trecut și foarte atentă la noile timpuri: Biserică a lui Cristos, care pune pe primul loc pe Dumnezeu, vestirea Evangheliei, chiar și atunci când se străduiește pentru frați, pentru a construi acea "civilizație a iubirii" inaugurată de Duhul la Rusalii.

În Note pentru testamentul meu, Paul al VI-lea a scris: "Fără monument pentru mine". Chiar dacă în octombrie 1989 i-a fost ridicat un monument în domul din Milano, adevăratul monument Paul al VI-lea și l-a construit cu mărturia sa, cu operele, cu călătoriile apostolice, cu ecumenismul său, cu munca pentru Nova Vulgata, cu reînnoirea liturgică și cu multiplele sale învățături și exemple, arătând astfel fața lui Cristos, misiunea Bisericii, vocația omului modern și conciliind gândirea creștină cu exigențele orei dificile în care a trebuit să conducă, suferind mult, Biserica.

Cardinal Robert Sarah
prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 918.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat