Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua persoanelor consacrate din zona Bucovina

Duminică, 3 februarie 2019, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: noi, persoanele consacrate din zona Bucovina, ne-am întâlnit pentru a celebra a XXXIII-a Zi Mondială dedicată celor care și-au oferit întreaga viață slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Ne-am bucurat în mod deosebit de prezența PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre.

Au participat: Frații Minori Franciscani Conventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica și care au animat momentele de rugăciune și mediație, surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți și Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret.

Programul a început cu o meditație susținută de pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, a urmat sfântul Rozariu și sfânta Liturghie prezidată de către PS Petru Gherghel, la care a predicat pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv. După prânz ne-am oprit în fața preasfântului sacrament pentru adorația euharistică condusă de pr. Mitică Baltag, OFMConv și am încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Îndurări.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv, ne-a propus spre meditație parabola perlei prețioase pentru care negustorul vinde tot ceea ce are pentru a o poseda (Mt 13,45-46) și ne-a invitat să o privim din două unghiuri diferite. În primul rând, această perlă de mare preț este chemarea la viața consacrată pentru care noi am pus totul în mâinile Domnului. Această chemare trebuie păstrată cu mare atenție, fiind gata a înfrunta încercări de diferite feluri, suferințe, dar cu convingerea că în toate vom învinge cu ajutorul lui Dumnezeu.

Însă perla prețioasă este și fiecare dintre noi pentru care Tatăl ceresc nu a ezitat să dea ceea ce avea mai de preț: Fiul său unic. Acesta s-a sacrificat până la darul vieții în totalitate, pe lemnul crucii, pentru a ne spăla de mocirla păcatului și a ne reda splendoarea inițială, pentru a ne reda demnitatea de fii creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Iar dacă el ne privește pe fiecare dintre noi ca pe o perlă de mare valoare, la fel și noi trebuie să ne privim unii pe alții: să subliniem doar aspectele pozitive ale fraților și surorilor noastre și astfel comunitățile vor deveni adevărate semne ale prezenței împărăției lui Dumnezeu în lume.

În cadrul predicii, pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv, pornind de la lecturile propuse pentru Duminica a IV-a de peste an, a subliniat alte aspecte ale consacrării. Am fost invitați să ne amintim de clipa în care pentru prima dată am simțit chemarea la viața consacrată și ne-a retrezit conștiința că, în virtutea Botezului, asemenea lui Ieremia, suntem chemați să fim profeți încă din veșnicie. Viața consacrată este profeție, este dar pentru poporul lui Dumnezeu, însă este și o responsabilitate care depășește puterile noastre. Acest fapt nu înseamnă că trebuie să ne întristăm, deoarece împreună cu chemarea Dumnezeu ne dă și harurile necesare pentru a răspunde cu generozitate și a face față dificultăților. Da! Pentru că asemenea lui Isus, care încă din primele zile ale predicării sale în satul natal a avut parte de o amenințare concretă cu moartea (Lc 4,29), la fel și noi ne întâlnim cu refuzul și neînțelegeri din partea diferitelor persoane. Important este să nu ne descurajăm și asemenea Mântuitorului să ne continuăm misiunea, adică să împlinim voința Tatălui.

După predică am reînnoit voturile călugărești.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Excelența Sa PS Petru Gherghel ne-a reamintit îndemnul sfântului Sofroniu, acela de a menține mereu aprinsă lumânarea credinței și a chemării noastre. Pentru a reuși aceasta este important să ne încredințăm Maicii Domnului, prima consacrată, care l-a purtat pe brațele sale pe cel care este lumina adevărată și veșnică.

În fața preasfântului sacrament i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vocației, i-am cerut harul statorniciei și ne-am pus sub ocrotirea maternă a sfintei Fecioare Maria.

Sr. Luminița Antonică, OP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Cacica: Ziua persoanelor consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 987.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat