Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Emiratele Arabe Unite. Mesajul fraternității universale

O călătorie "istorică" ce are speranța de a scrie o nouă pagină în raporturile dintre religii. Așa afirmă secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, în interviul acordat lui Roberto Piermarini de la Vatican News despre vizita pe care papa o face în Emiratele Arabe Unite de la 3 la 5 februarie. Cele două momente principale ale călătoriei sunt întâlnirea interreligioasă la Founder's Memorial din Abu Dhabi și Liturghia pe Zayed Sport City.

- Papa Francisc este primul papă în vizită în Emiratele Arabe Unite. Ce perspective sunt pentru această călătorie definită de mulți istorică?

Da, este pentru prima dată când un papă merge în Emiratele Arabe Unite și mai în general în peninsula arabică. Aș vrea să subliniez înainte de toate caracteristicile acestui ținut, un ținut care este cam ca o punte între Orient și Occident. E suficient să ne gândim la escalele aeriene: de obicei, pentru a merge în Orient trebuie trecut prin vreun aeroport din Emiratele Arabe Unite. Și apoi, este un ținut care se caracterizează tocmai prin a fi un ținut multicultural, multietnic și multireligios. În această realitate, papa merge mai ales, așa cum a spus el însuși în video-mesajul pe care l-a adresat cu ocazia călătoriei, pentru a scrie o nouă pagină - cel puțin aceasta este așteptarea, expectativa și speranța - în istoria relațiilor dintre religii, confirmând mai ales conceptul de fraternitate. Și apoi va fi un mesaj adresat tuturor liderilor religiilor și tuturor membrilor religiilor pentru ca să se angajeze în manieră comună la construirea unității, păcii și armoniei în lume. După aceea, desigur, papa va întâlni și o comunitate creștină, o comunitate catolică și față de acești frați și surori în credință prezența sa va fi mai ales una de întărire și de încurajare pentru a continua în mărturia lor creștină.

- Papa Francisc va participa la întâlnirea interreligioasă care se va ține la Abu Dhabi. Într-o lume rănită de fundamentalisme, ce rol au aceste evenimente?

Eu cred că au un rol fundamental pentru că încă o dată religiile se află împreună pentru a afirma mesajul fraternității universale. Suntem cu toții frați, avem cu toții aceeași demnitate, împărtășim aceleași drepturi și aceleași obligații, suntem fii ai aceluiași Tată din cer. Înseamnă deci a regăsi rădăcina fraternității noastre care este apartenența comună la umanitate. Și toate acestea, desigur, în vederea unei lupte foarte clare, foarte explicite împotriva oricărui tip de fundamentalism, împotriva oricărui tip de radicalism care poate duce la conflict și la contrapoziție, și în vederea construirii de cărări de reconciliere și de pace. Am putea folosi o imagine, dat fiind faptul că acolo este atâta deșert: de atâtea ori cărările din deșert sunt acoperite de nisip, furtunile le fac să dispară. Este vorba de a le reînnoi și de a reîncepe să le parcurgem, toți împreună, în așa fel încât să oferim cu adevărat o speranță lumii noastre așa de dezbinate și așa de fragmentate.

- Inima acestei călătorii, celebrarea euharistică pe stadionul din capitală: prezența papei în această zonă va fi sprijin și speranță și pentru atâția creștini care în schimb nu pot trăi liber propria credință? O urare a dumneavoastră...

Da, spuneam mai înainte că sunt mulți creștinii care trăiesc acolo; mulți creștini care provin fie din țările vecine, dar și din alte părți ale lumii merg în acel ținut pentru a găsi oportunități de muncă dar în același timp devine și - prezența lor acolo - o experiență de întâlnire cu celălalt. Și mi se pare că trebuie subliniată și voința și angajarea autorităților din aceste state, din aceste țări pentru a-i face să devină modele de conviețuire și de colaborare între diferitele componente. Deci, noi sperăm ca și creștinii care sunt prezenți acolo să poată continua să-și dea contribuția lor și pentru construirea acelei societăți, dar mai în general pentru pacea și reconcilierea în lume. Și fraților și surorilor catolici care întâlnesc dificultăți și facă și atâtea jertfe pentru a trăi credința lor, aș vrea să spun în acest moment că suntem aproape de ei, că într-adevăr ne simțim legați cu ei de o fraternitate creștină de fond și că facem totul pentru a-i ajuta prin mijloacele care sunt la dispoziția noastră.

- Dumneavoastră înșivă ați mers în Emiratele Arabe în 2015, unde ați inaugurat o biserică. Ce realitate va găsi astăzi papa?

Aș putea să cuprind caracteristicile acestei Biserici - pe care am putut s-o întâlnesc și eu, întocmai, în urmă cu câțiva ani cu ocazia consacrării unei noi biserici dedicate sfântului apostol Paul - în jurul a trei adjective. Înainte de toate este o Biserică numeroasă; este o Biserică ce are o față eterogenă, pentru că este formată din credincioși care aparțin la diferite culturi cu diferite limbi și diferite rituri și care devine, într-un anumit sens, și un laborator de unitate și de comuniune, pentru că provocarea este tocmai aceea, și în cadrul acestor diversități, al acestor diferențe așa de accentuate, de a găsi în Biserică o casă comună. Probabil, și aici nu lipsesc provocările și nu lipsesc nici dificultățile și uneori chiar și tensiunile. Dar mi se pare că există într-adevăr un efort din partea tuturor, sub conducerea păstorilor locali, de a trăi o comuniune autentică. Și o a treia caracteristică este că mi se pare o Biserică foarte dinamică, o Biserică plină de viață, plină de vitalitate fie în interiorul său; ar fi suficient a participa la celebrările acestei comunități - și papa o va face pentru că va celebra Liturghia - pentru a vedea că e vorba într-adevăr de comunități vibrante, care participă în manieră deplină la celebrările liturgice; și în același timp angajate și să dea mărturie în ambientul în care se află și să se pună în slujba societății în care trăiesc și lucrează.

(După L'Osservatore Romano, 3 februarie 2019)

Traducere de Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 368.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat