Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 februarie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută, liturgia ne-a propus episodul din sinagoga de la Nazaret, unde Isus citește un text din profetul Isaia și la sfârșit revelează că acele cuvinte se împlinesc "astăzi", în El. Isus se prezintă ca acela asupra căruia s-a așezat Duhul Domnului, Duhul Sfânt care l-a consacrat și l-a trimis să îndeplinească misiunea de mântuire în favoarea omenirii. Evanghelia de astăzi (cf. Lc 4,21-30) este continuarea acelei relatări și ne arată uimirea concetățenilor săi văzând că unul din satul lor, "fiul lui Iosif" (v. 22), pretinde că este Cristos, trimisul Tatălui.

Isus, cu capacitatea sa de a pătrunde mințile și inimile, înțelege imediat ce anume gândesc concetățenii săi. Ei consideră că, El fiind unul dintre ei, trebuie să demonstreze această "pretenție" stranie a sa făcând minuni acolo, la Nazaret, așa cum a făcut în satele vecine (cf. v. 23). Însă Isus nu vrea și nu poate să accepte această logică, pentru că nu corespunde planului lui Dumnezeu: Dumnezeu vrea credința, ei vor minunile, semnele; Dumnezeu vrea să-i mântuiască pe toți, iar ei vor un Mesia în avantajul propriu. Și pentru a explica logica lui Dumnezeu, Isus aduce exemplul a doi mari profeți din vechime: Ilie și Elizeu, pe care Dumnezeu i-a trimis să vindece și să salveze persoane non-ebraice, din alte popoare, dar care s-au încrezut în cuvântul său.

În fața acestei invitații de a deschide inimile lor la gratuitatea și la universalitatea mântuirii, cetățenii din Nazaret se răzvrătesc și chiar asumă o atitudine agresivă, care degenerează până acolo încât "ridicându-se, l-au scos din cetate și l-au dus pe buza prăpastiei [...] ca să-l arunce de acolo" (v. 29). Admirația din prima clipă s-a schimbat într-o agresiune, o răzvrătire împotriva Lui.

Și Evanghelia ne arată că activitatea publică a lui Isus începe cu un refuz și cu o amenințare de moarte, paradoxal chiar din partea concetățenilor săi. Isus, trăind misiunea încredințată Lui de către Tatăl, știe bine că trebuie să înfrunte truda, refuzul, persecuția și înfrângerea. Un preț pe care, ieri ca și astăzi, profeția autentică este chemată să-l plătească. Însă refuzul dur nu-l descurajează pe Isus, nici nu-i oprește drumul și rodnicia acțiunii sale profetice. El merge înainte pe drumul său (cf. v. 30), încrezându-se în iubirea Tatălui.

Și astăzi lumea are nevoie să vadă în discipolii Domnului profeți, adică persoane curajoase și perseverente în a răspunde la vocația creștină. Persoane care urmează "stimularea" Duhului Sfânt, care le trimite să vestească speranță și mântuire săracilor și celor excluși; persoane care urmează logica credinței și nu a miracolismului; persoane dedicate în slujba tuturor, fără privilegii și excluderi. În puține cuvinte: persoane care se deschid să primească în ele însele voința Tatălui și se angajează s-o mărturisească în mod fidel altora.

S-o rugăm pe Maria Preasfântă pentru ca să putem crește și merge în aceeași ardoare apostolică pentru Împărăția lui Dumnezeu care a însuflețit misiunea lui Isus.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Cu mare preocupare urmăresc criza umanitară din Yemen. Populația este epuizată de conflictul lung și foarte mulți copii suferă de foame, dar nu se reușește să se aibă acces la depozitele de alimente. Frați și surori, strigătul acestor copii și al părinților lor se înalță în fața lui Dumnezeu. Fac apel la părțile interesate și la comunitatea internațională pentru a favoriza cu urgență respectarea acordurilor obținute, a asigura distribuirea hranei și a lucra pentru binele populației. Invit pe toți să ne rugăm pentru frații noștri din Yemen. "Bucură-te, Marie...". Să ne rugăm tare, pentru că sunt copii cărora le este foame, le este sete, nu au medicamente și sunt în pericol de moarte. Să ducem acasă cu noi acest gând.

Astăzi se celebrează în Italia Ziua pentru Viață, care are ca temă "Este viață, este viitor". Mă asociez la mesajul episcopilor și exprim încurajarea mea comunităților ecleziale care în atâtea moduri promovează și susțin viața. Devine tot mai necesară o angajare concretă pentru a favoriza nașterile, care să implice instituțiile și diferitele realități culturale și sociale, recunoscând familia ca sân generativ al societății.

La 5 februarie, în Extremul Orient și în diferite părți ale lumii, milioane de bărbați și femei vor celebra Anul Nou lunar. Doresc să-i salut pe toți cordial, urându-le ca în familiile lor să se practice acele virtuți care ajută să trăiască în pace cu ei înșiși, cu ceilalți și cu creația. Invită să se roage pentru darul păcii, care trebuie primit și cultiva cu contribuția fiecăruia.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini. Îndeosebi credincioșii veniți din Croația și din Polonia; pe cei din Lecce, Potenza, Cerignola, San Benedetto del Tronto și Castelliri. Salut Surorile Discipole Pioase ale Învățătorului Divin și corul parohial din Claut (Pordenone).

Cu mare afect salut băieții și fetele din Acțiunea Catolică a Diecezei de Roma. Dragi tineri, sunt bucuros să vă primesc, împreună cu cardinalul vicar, cu preoții asistenți, cu părinții și educatorii voștri, la sfârșitul "Caravanei Păcii". Cu această inițiativă deschideți festivitățile pentru cei 150 de ani de la întemeierea Acțiunii Catolice din Roma și cei 50 de ani de la nașterea ACR (Acțiunea Catolică a Copiilor). Vă urez să fiți martori bucuroși de pace și de fraternitate. Acum să ascultăm împreună mesajul pe care prietenii voștri, aici lângă mine, ni-l vor citi.

[citirea mesajului]

Și acum se vor înălța spre cer baloanele, simbol al rugăciunilor noastre pentru pacea în lume.

[lansarea baloanelor]

Peste mai puțin de o oră voi pleca într-o călătorie scurtă dar importantă în Emiratele Arabe Unite. Vă rog, însoțiți-mă cu rugăciunea. Duminică frumoasă tuturor. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 293.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat