Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica a 4-a de peste an: Nu vă împietriți inimile!

În acel timp, Isus a început să le vorbească celor din sinagogă: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre!" Toți dădeau mărturie în favoarea lui și se mirau de cuvintele de har care ieșeau din gura lui și spuneau: "Nu este acesta fiul lui Iosif?" Dar el le-a spus: "Fără îndoială îmi veți zice parabola aceasta: «Doctore, vindecă-te pe tine însuți! Ceea ce am auzit că s-a întâmplat în Cafarnaum, fă și aici, în patria ta!» Adevăr vă spun că niciun profet nu este acceptat în patria sa; și adevărat vă spun că multe văduve erau în Israel în zilele lui Ilie, când cerul a fost închis timp de trei ani și șase luni, încât s-a făcut mare foamete în toată țara, dar Ilie nu a fost trimis la niciuna dintre ele, ci doar la o femeie văduvă din Sarepta Sidonului. Și mulți leproși erau în Israel pe timpul profetului Elizeu, dar nimeni dintre ei n-a fost curățat decât doar Naaman Sirianul". Auzind acestea, toți cei din sinagogă s-au umplut de mânie. Ridicându-se, l-au scos din cetate și l-au dus pe buza prăpastiei de pe colina pe care era construită cetatea lor ca să-l arunce de acolo. Însă el, trecând prin mijlocul lor, a plecat.

Evanghelia după sfântul Luca 4,21-30

Evanghelia acestei duminici este o continuare a celor din duminicile anterioare și ni-l prezintă pe Isus vorbind în sinagoga din satul natal, Nazaret. În evanghelia din duminica trecută Isus spunea aceste cuvinte: "Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns, să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea și celor orbi, recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți" (Lc 4, 18), iar la urmă a declarat că aceste cuvinte profetice s-au împlinit acum în persoana lui.

Concetățenii săi nu puteau pricepe cum unul ca el, fiu al lemnarului Iosif și al Mariei, să se declare drept Mesia. Isus le reproșează necredința lor, amintindu-le cazul profeților Ilie și Elizeu prin care Dumnezeu a făcut minuni, dar nu pentru concetățenii lor, ci pentru niște străini. De ce? Deoarece acei concetățeni ai profeților au fost la fel de neîncrezători în cuvintele lor cum erau și ei acum, concetățenii lui Isus. Reproșul pe care Isus îl adresează celor din Nazaret trezește în ei o reacție foarte violentă: Vor să-l arunce în prăpastie; să scape de el.

Ce ne învață cazul prezentat de acest fragment evanghelic? Evreii nu puteau accepta ca trimisul lui Dumnezeu să arate ca unul dintre ei. Pentru a crede în cuvintele lui Isus, concetățenii lui vor o confirmare prin semne extraordinare pe care Isus ar trebui să le săvârșească.

Necredința iudeilor condiționează iubirea lui Dumnezeu. Necredința lor ascunde în ea un fel de mister: Dumnezeu "nu poate" săvârși minuni acolo unde omul își închide complet inima și mintea în fața Lui. Necredința noastră în fața slujitorilor lui Dumnezeu (pe care i-am dori un fel de supraoameni pentru a crede în cuvintele lor) înseamnă adesea dorința de a-i alunga din viața noastră, de a-i izola de societate în general, pentru a nu le mai auzi glasul.

Mulți nu cred în cuvântul slujitorilor lui Dumnezeu pentru că aceștia arată ca orice om normal. Influențați de moda timpului, am crede în cuvântul trimișilor lui Dumnezeu dacă ei ar fi teatrali și spectaculoși precum marii cântăreți sau marii artiști. Pe aceștia din urmă îi aplaudăm și ne entuziasmăm în fața lor, pe când atunci când predică un preot, gândurile ne fug în altă parte și ne întrebăm dacă predica va dura mai mult de 15 minute. Iar dacă se întâmplă ca un predicator să spună pe nume unor situații grave de care ne facem vinovați, atunci acel om al lui Dumnezeu cade în dizgrația noastră. Ceea ce s-a întâmplat cu Isus din Nazaret în sinagoga din satul natal, se întâmplă adesea și în comunitățile creștine de astăzi. Mulți nu doresc ca oamenii lui Dumnezeu să le strice convingerile și ideile lor greșite. Din acest motiv sau nu-l mai ascultă pe păstorul sufletesc, sau îl izolează cât pot de mult. Nu mai suportă să-i audă glasul; în schimb, sunt dispuși să asculte multe alte glasuri ale unor persoane care nu de puține ori nu au nimic de-a face cu Dumnezeu și nici nu le interesează binele real al ascultătorilor lor.

Să nu ne fie teamă să ascultăm glasul Domnului, chiar și atunci când cuvântul Lui are ceva să ne reproșeze. Reproșul lui Dumnezeu este spre vindecarea noastră sufletească; este ca un medicament de care avem absolută nevoie.

Astăzi, dacă auziți glasul Domnului, nu vă împietriți inimile voastre! (cf. Ps 95,8)

Pr. Emil Dumea
 


lecturi: 420.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat