Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul pr. João Miguel Rodrigues, SVD

Pr. João Miguel Rodrigues, membru al Congregației "Misionarii Cuvântului Divin" (Misionarii Verbiți - SVD), a trecut în casa Domnului joi, 31 ianuarie 2019, în spitalul "San Camillo" din Roma după o lungă suferință.

S-a născut la Castel Branco (Portugalia), la 16 august 1968. În anul 2000 a fost hirotonit preot la Lisabona în cadrul Congregației Misionarilor Verbiți. Între anii 2000 și 2010 a activat în România, atât la Roman, cât și la Cordun, timp în care a fost formator și spiritual pentru mulți tineri și tinere care au dorit să-l urmeze pe Cristos, atât viitori misionari verbiți, cât și din alte congregații masculine sau feminine. În perioada 2010-2015 a fost econom al Provinciei italiene. Între 2015-2018 a fost directorul Catacombelor Priscilla din Roma.

În viețile noastre apar persoane care sunt o binecuvântare și o mângâiere din partea lui Dumnezeu, persoane care ne conduc spre a ne apropia mai mult de Dumnezeu, spre a crește uman și spiritual, persoane care nu fac zgomot, dar care prin modul lor de a fi, a vorbi, a trăi sunt un exemplu celor din jur. O astfel de persoană a fost pr. Miguel.

Un "tată" și un prieten adevărat, care în momentele de tristețe și de încercare, ca și în cele de bucurie a fost alături de ceilalți. A fost un om al Cristos și al Bisericii pe care a iubit-o și a slujit-o până în ultima clipă.

În anul 2012, la finalul primei sfinte Liturghii pe care am celebrat-o la Roman, și la care pr. Miguel a fost prezent, am spus următoarele lucruri, care azi cred că se potrivesc:

"Un mulțumesc special părintelui Miguel care a fost și este pentru mine un prieten adevărat. M-a încurajat cu sfaturile lui, m-a certat când a fost cazul, dar întotdeauna a fost lângă mine și lângă familia mea. Mulțumesc din toată inima pentru tot ceea ce m-ai învățat și pentru modul cum m-ai educat în anii de formare, în primii ani ai preoției mele. Alături de părinții mei ești o persoană specială în viața mea".

Mulțumim din inimă, părinte Miguel!

* * *

Pr. João Miguel Rodrigues Mendes s-a născut la Lisabona, la 16 august 1968, într-o familie foarte religioasă și strâns legată de valorile creștine. A copilărit la Oleiros împreună cu familia sa într-un ambient catolic de unde a absorbit valorile creștine.

A răspuns chemării lui Dumnezeu pentru a deveni misionar verbit, iar după primii ani de formare în Portugalia a intrat în noviciat în Spania (Due?as). S-a consacrat lui Dumnezeu prin profesiunea primelor voturi religioase în data de 23 septembrie 1989.

După studiile de teologie din cadrul Universității Catolice din Lisabona, a făcut doi ani de experiență misionară (OTP - Overseas Training Program) în comunitatea verbită din New Jersey, SUA. Reîntors în Portugalia, la 11 septembrie 1999 s-a consacrat Domnului profesând voturile perpetue în casa misionarilor verbiți din Tortosendo. A fost hirotonit preot la Fatima la 12 martie 2000.

Prima destinație misionară a fost România, Roman (Dieceza de Iași) în care Misionarii Verbiți erau prezenți din anul 1991. Datorită darurilor sale în scurt timp a fost numit formator al tinerilor care doreau să-l slujească pe Dumnezeu ca misionari verbiți. În același timp a fost numit și econom al comunității. Unii din acești tineri au ajuns misionari verbiți.

Ca și director spiritual a colaborat cu Institutul Franciscan din Roman, cu diferite congregații feminine sau masculine însoțind tinerii și tinerele în drumul căutării vocației. Timp de trei ani a fost responsabilul unui grup misionar de tineri însoțindu-i pe cei interesați, împreună cu Surorile Misionare Slujitoarele Duhului Sfânt și unii seminariști, să aprofundeze vocația misionară.

Din 2010 până în 2013 a fost numit econom provincial al Provinciei Italiene a Misionarilor Verbiți.

În septembrie 2015, Provincia italiană asumă administrarea Catacombelor Priscilla din Roma, iar pr. Miguel este numit directorul acestor catacombe. A asumat această muncă cu entuziasm și atentă angajare pentru ca toți cei care doreau să viziteze aceste catacombe să aibă parte nu doar de un ghid turistic, ci și de o formare religioasă.

Din păcate, după un timp nu se simte prea bine și descoperă o boală care nu iartă. Urmează un timp de suferință și de durere, acceptate cu credință și cu o putere morală exemplară. Este însoțit până în ultima clipă de mama lui, Do?a Maria Manuela, care în ultimele 6 luni de viață nu s-a despărțit de fiul ei, și de tatăl său, Jose. Alături i-au fost în permanență pr. Marian Aenoaiei și confrații din România și Albania care îl vizitau și îl ajutau ori de câte ori era nevoie.

Dumnezeu l-a chemat la sine la 31 ianuarie 2019, la ora 22.00 (ora Italiei). Înainte de a fi transportat în Portugalia, în Colegiul Cuvântului Divin din Roma s-a celebrat o sfântă Liturghie în prezența trupului neînsuflețit al pr. Miguel, pe care a prezidat-o pr. Paulus Budi Kleden SVD, superiorul General al Misionarilor Verbiți, cu participarea multor confrați prezenți în colegiu, a celor din România, Albania, nordul Italiei. Au fost prezenți ambasadorul Portugaliei la Sfântul Scaun împreună cu rectorul Colegiului Portughez din Roma, surori și laici care au colaborat cu pr. Miguel în apostolatul său la Roma.

Înmormântarea va avea loc în Portugalia, în satul său natal, Oleiros, la 7 februarie 2019, la ora 11.00.

Odihna cea veșnică dă-o lui, Doamne, și lumina fără de sfârșit să îi strălucească!
Să se odihnească în pace!

Pr. Claudiu Eva, SVD


 

lecturi: 2849.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat