Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi este liberă: Curtea confirmă achitarea

De Paolo Affatato

Orice acuză a dispărut. Niciun act rău și niciun tribunal nu-i va mai putea lua libertatea. Asia Bibi este de astăzi în mod oficial o femeie liberă: lungul parcurs judiciar care a avut-o ca protagonistă, în pofida ei, a unei lungi proceduri pentru acuze de blasfemie care s-au dovedit false, s-a terminat definitiv.

Curtea Supremă din Pakistan, în secțiunea sa din capitala Islamabad, astăzi a respins cererea de revizuire a verdictului, confirmând achitarea care la 31 octombrie o eliberase pe Asia Bibi, femeia creștină astăzi în vârstă de 50 de ani, condamnată la moarte în 2010, într-o sentință apoi răsturnată de Curtea Supremă în al treilea grad de judecată.

Așa cum se află de la Vatican Insider, femeia a primit știrea, transmisă în aproape toate mass-media pakistaneze, cu lacrimi în ochi și cu un sentiment de imensă bucurie, împreună cu soțul său, Ashiq Masih. Un sentiment de mare eliberare o pătrunde, după o tragică experiență de durere, închisoare, frică, dizolvate în recunoașterea cu credință a lui Dumnezeu ca dătător al oricărui bine, precum și al libertății tocmai redobândite.

Într-un Islamabad blindat, în timp ce guvernul a pus în aplicare măsuri stricte de securitate, cu desfășurarea de Rangers și a forțelor de poliție pentru a tutela ordinea publică și a preveni orice posibil protest al grupurilor fundamentaliste, s-a celebrat ultimul act al procesului judiciar al lui Asia Bibi.

Acuzarea, reprezentată de imamul musulman Qari Muhammad Salaam, omul care în îndepărtatul an 2009 a denunțat-o pentru presupusă blasfemie împotriva profetului Mahomed, a încercat să-i convingă pe judecători să anuleze achitarea și să confirme pedeapsa cu moartea pentru Asia. În audiență, începută la 13.30, ora locală, în aula tribunalului din Islamabad, colegiul de trei magistrați, prezidat de neo-președintele Curții Supreme, judecătorul Asif Saeed Khosa, a ascultat argumentațiile avocaților acuzării. Prezent obiecțiile lor, avocații au cerut ca în proces să fie implicați câțiva ulema musulmani, dat fiind că, după părerea sa, problema includea credința islamică.

Însă judecătorii nu s-au lăsat conduși pe căi diferite de statul de drept. Și președintele a răspuns în mod provocator: "Oare islamul spune că se poate pedepsi pentru un delict și în lipsă de probe?". Argumentațiile aduse de acuzare n-au folosit pentru a-i determina să se răzgândească pe judecătorii Curții, care au amintit elementele fundamentale care stau la baza achitării: prezența de mărturii în mod clar discordante între ele, chiar cu privire la locul și la ora episodului presupusei blasfemii; și întârzierea de cinci zile în prezentarea denunțului la poliție. Această distanță temporală între faptele contestate și momentul în care au fost prezentate forțelor de ordine face să se gândească, după amplă jurisprudență, la acuze false și prefabricate.

La sfârșitul scurtei dezbateri, judecătorul Asif Saeed Khosa, afirmând că "nu există un oricât de mică eroare în sentința dată", a declarat oficial "respinsă" cererea de revizuire a verdictului, confirmând libertatea deplină pentru Asia Bibi, care este deci autorizată să părăsească țara.

Avocatul catolic Khalil Tahir Sindhu, prezent în aulă și parte a colegiului apărător al lui Asia Bibi, alături de avocatul musulman Saiful Malook, declară la cald la Vatican Insider: "Judecătorii s-au comportat în mod impecabil. Au tutelat legalitatea, justiția, statul de drept. Suntem pe deplin satisfăcuți de rezultatul favorabil al unui proces care a fost foarte dureros. Suntem foarte fericiți astăzi pentru Asia și pentru familia sa. Suntem fericiți pentru minoritățile religioase și pentru toată națiunea Pakistanului". Avocatul Sindhu mai afirmă: "Acum, un pas ulterior ar fi acela de a imputa pentru mărturie falsă pe cel care a formulat acuze false. Ar fi necesar, și ar fi un semn util pentru viitor. Nu este exclus ca judecătorii să facă asta".

De fapt, vestita "lege de blasfemie", pe baza căreia Asia Bibi a fost judecată, conform avocaților ar avea nevoie măcar de câteva amendamente, pentru a garanta ca să nu fie instrumentalizată și folosită, ca în cazul lui Asia Bibi, pentru a lovi adversari în dispute private (care n-au nimic de-a face cu religia) sau ca o "sabie a lui Damocles" care este deasupra capului minorităților religioase.

Se deschide acum prima pagină a noii vieți a lui Asia Bibi: în aceste ore se perfectează organizarea expatrierii sale și a soțului Ashiq Masih. Tutorele familiei, Joseph Nadeem, contactat de Vatican Insider, exprimă "mare bucurie și laudă lui Dumnezeu", privind cu încredere la a doua parte a vieții lor care "începe acum". Crește așteptarea pentru zborul spre Canada, țară care a acordat azilul politic și unde se află deja cele două fiice ale lui Asia și Ashiq, nerăbdătoare să o reîmbrățișeze pe mama. Între impozantele măsuri de securitate, guvernul organizează transferul care va avea loc în următoarele zile.

(După Vatican Insider, 29 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 337.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat