Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica pentru profesorii de religie

Profesorii de religie romano-catolică din zonele Onești, Bacău și Roman au participat în cursul lunii ianuarie la întâlnirile în cadrul cărora li s-a oferit "missio canonica". Aceasta este cunoscută drept "binecuvântarea cultului" și îi permite profesorului de religie să participe la examenele organizate de Ministerul Educației Naționale în vedere ocupării postului de profesor de religie.

*

Onești

Profesorii de religie catolică din zona Onești-Moinești au primit missio canonica (acordul și binecuvântarea episcopului de Iași, Petru Gherghel, pentru a preda religia în școala publică), sâmbătă, 19 ianuarie 2019, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești.

Întâlnirea a început cu salutul pr. Daniel-Cosmin Constantin OFMCap., directorul Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, gazda primitoare a majorității întâlnirilor profesorii de religie din zona Onești. Apoi, pr. Petru Tamaș Sebastian, inspectorul școlar diecezan, i-a invitat pe colegii profesori la lectura unui text biblic menit să ne predispună la interiorizare și meditarea misiunii pe care o avem în școală ca profesori.

După acest moment de introducere, părintele inspector a transmis salutul episcopilor noștri, Petru Gherghel și Aurel Percă, și a mulțumit profesorilor pentru activitatea depusă în anul școlar precedent.

Printre punctele de discuție abordate, enumerăm:

- precizări privind manualele școlare și viitoarele programe de religie;

- organizarea olimpiadei și concursurilor specifice;

- organizarea pelerinajului absolvenților de liceu de la Cacica, din octombrie 2018, care a fost o reușită;

- apropiata vizită a papei Francisc în dieceza noastră;

- necesitatea de a gestiona într-un mod creștinesc problema mobilității cadrelor didactice și ocuparea orelor de religie din zonă.

Ca și chestiune de ordin local, profesorii zonei Onești vor organiza în perioada martie-aprilie un concurs biblic sub numele "Biblia și lumea de azi", competiție de talie județeană, aprobată deja în calendarul activităților județene și care sperăm să fie un motiv bun pentru elevi de a-i ajuta să se apropie de frumoasa lume a Bibliei.

În partea a doua a întâlnirii, părintele inspector a procedat la evaluarea activității profesorilor, reflectată în raportul de activitate anuală, și a acordat missio canonica celor 17 profesori prezenți, îndemnându-i la dăruire și colaborare în nobila muncă didactică.

Prof. Cristian Scripcaru

*

Bacău

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, la Bacău, a avut loc ședința profesorilor de religie din zona Bacău, în cadrul căreia s-a analizat activitatea învățământului școlar primar, gimnazial și liceal, și de asemenea, s-au propus noi activități. A avut loc și acordarea binecuvântării și conferirea missio canonica.

Au participat pr. prof. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam, inspector școlar zona Bacău, și 30 de profesori de religie ce activează în școlile din zona Bacău.

După momentul de rugăciune, pr. prof. Petru Sebastian Tamaș a transmis profesorilor din zona Bacău binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară. Totodată, a fost apreciat efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ religios, concretizate în diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional.

Prof. Loredana Cojan

*

Roman

Douăzeci de profesori de religie din Zona Roman au participat luni, 21 ianuarie 2019, la ședința de acordare a missio canonica. Întâlnirea s-a desfășurat la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman.

Părintele Cristinel Sociu, OFMConv., inspector școlar pentru zona Roman și directorului al liceului gazdă, a spus "bun venit" profesorilor prezenți și i-a felicitat pentru munca desfășurată.

Părintele Petru-Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan, a condus apoi întâlnirea, ce a cuprins două părți. În prima parte au fost analizate pas cu pas realizările din anul precedent și proiectele de viitor, între care amintim, etapa interjudețeană a concursului de eseuri, ce se va desfășura la Roman în luna mai, precum și Simpozionul Profesorilor de Religie. În a doua parte, profesorii, individual, s-au prezentat la evaluarea anuală a portofoliului personal, din care nu a lipsit recomandarea din partea părintelui paroh.

Prof. Odette Doğan

*

Conferirea missio canonica pentru profesorii din Zona Iași va avea loc sâmbătă, 6 aprilie 2019, la Hălăucești.


 

lecturi: 1499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat