Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Criza Venezuela. Mons. Parra (arhiepiscop de Coro): "Maduro să se retragă pentru binele poporului"

De M. Chiara Biaggioni

(din Panama) Un apel adresat președintelui Maduro pentru ca, pentru binele poporului venezuelean, să facă un pas înapoi și o cerere adresată liderilor mondiali pentru ca să nu urmărească numai interesele personale, ci să se gândească la popor. Dacă a coborât în piață dând naștere unei manifestații de dimensiuni așa de mari este pentru că s-a săturat. S-a săturat să îndure foamea, violența, lipsa de medicamente. Este un fluviu ieșit din matcă monseniorul Mariano Parra, arhiepiscop de Coro (Venezuela) și într-un interviu - dat la agenția SIR și la Tv2000 fiind la ZMT - se oprește să vorbească despre situația socio-politică dificilă a țării. Mons. Parra este la Panama împreună cu tinerii venezuelani. A participat în octombrie 2018 la Sinodul Episcopilor despre tineri. Însă bucuria ZMT a fost năvălită de știrile care, în aceste zile, vin din țară. "Sfântul Părinte la ceremonia de bun-venit a cerut tinerilor să fie mesageri ai iubirii. În contextul socio-politic din Venezuela înseamnă a căuta să se găsească o soluție pentru ca această situație să se îmbunătățească și să evolueze în manieră pașnică, democratică și să se ajungă la construirea unei societăți mai drepte, mai umane, mai fraterne unde să nu mai existe situații de foame, de mizerie, de lipsă de medicamente, de violență... Cred că mesajul de ieri al Sfântului Părinte a fost foarte important și a atins inima tinerilor să știe că sunt chemați de Dumnezeu și de Biserică să fie purtători ai acestei revoluții a iubirii, a întâlnirii. Nu înseamnă a ridica ziduri, ci a construi punți care să ajute și poporul venezuelean să se reconcilieze în folosul unei societăți mai drepte, umane, fraterne, o Venezuelă diferită".

Mons. Parra, papa Francisc a reușit să vorbească cu voi, episcopi venezuelani, prezenți la Panama?

Papa a manifestat dorința de a vorbi cu noi. Nu știu dacă s-a întâlnit cu cardinalul (Baltazar Porras Cardozo, arhiepiscop de Mérida, nr). Noi până astăzi n-am avut această posibilitate. Noi, ca episcopi, cerem ca procesul politic să aibă loc într-un climat de dialog, de pace, de democrație și nu într-un climat de violență, de ură pentru că nu folosesc la nimic într-o situație ca aceasta.

Doi președinți și țări din lume care s-au aliat care cu o parte, care cu alta. Cum se poate ieși din această situație? Ce vreți să spuneți lumii?

Ceea ce aș vrea să spun lumii și tuturor fără diferență: să nu se lase cuprinși de acest sentiment egoist care apără propriul punct de vedere, propria poziție, ci să se gândească la popor, pentru că acela care suferă este poporul. Nu suferă președinții și nici cei care ocupă posturi importante. Cel care suferă este poporul sărac. Fac apel la autoritățile de siguranță din Venezuela: vă rog, nu tratați cu violență poporul care manifestă, mai ales poporul sărac din cartierele noastre. Dacă se manifestă este pentru că se trăiește foamea, lipsa de medicamente, o situație oribilă din punct de vedere socio-politic. Și deci are tot dreptul de a manifesta, nu-l putem împiedica să facă asta. Așadar, să ne gândim la popor, să nu ne gândim la interesele noastre personale.

Vă este frică de un război civil?

Îmi este frică de dezlănțuirea unei violențe foarte mari. Nu știu dacă s-o numesc război civil. Dar îmi este foarte frică de situație. Și cer, rog, implor autoritățile din Venezuela și autoritățile internaționale, ca să se gândească la popor, să se gândească la ceea ce a determinat poporul. Să nu se gândească la interesele personale sau de partid, sau de grup. Poporul nostru a coborât în piață - și s-a spus că niciodată nu s-a văzut o manifestație așa de mare - pentru că s-a săturat. Ceea ce poporul spune este că s-a săturat să trăiască o situație așa de critică precum aceea pe care o trăim. O țară așa de bogată care trăiește o sărăcie extremă. Așadar, cerem tuturor actorilor politici să se gândească la popor și să găsească soluțiile pentru ca poporul să nu mai sufere ceea ce suferă.

Mulți tineri prezenți la ZMT ne-au spus că speranța lor este ca să se iasă repede din această situație și ca Maduro să facă un pas înapoi.

Spun cu toată sinceritatea, personal. Cred că da, este chiar așa. Îmi amintesc din istoria Venezuelei. Se povestește că la 19 aprilie 1810, când Vicente Emparam și-a dat seama că nu mai era voit de poporul din acel timp, a spus: dacă poporul nu mă vrea, nici eu nu vreau să-l conduc. Personal eu n-aș mai vrea sceptrul de comandă și aș sacrifica poziția mea în folosul poporului. Cred că în fața majorității imense a poporului venezuelan care a manifestat în așa manieră, eu m-aș retrage. Nu mă vor, nu fac bine? Dacă iubesc poporul, eu mă retrag. Ceea ce i-aș cere lui Maduro este: vă rog, gândiți-vă la această posibilitate, dați-vă seama că poporul nu este de acord cu politica pe care o duceți înainte și, vă rog, treceți mâna la o altă persoană care poate să rezolve problemele pe care le avem.

Aceasta este și poziția Bisericii venezuelane?

Poziția Bisericii venezuelane este clară: așa cum am spus și am spus noi în diferite comunicate, considerăm că alegerile cu care a fost ales domnul Maduro, nu erau legale, erau ilegitime înainte de toate pentru că nu existau condițiile legale cu care se pot desfășura alegerile. În al doilea rând: a câștigat alegerile cu un procent așa de mic încât ar trebui să-și dea seama că nu are sprijinul poporului. Ceea ce spunem și repetăm, ca episcopi, este să se caute soluția la această problemă pentru că ceea ce a făcut până astăzi nu satisface poporul venezuelan. De aceea, să se retragă! Cel mai logic lucru este ca să facă un pas înapoi. Să spună: nu sunt voit, n-am făcut bine, plec.

(După agenția SIR, 25 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 418.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat