Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: Situația refugiaților din zona Forole

După câteva săptămâni de la izbucnirea conflictului de la Forole, dorim să revenim cu detalii privind situația persoanelor refugiate din Forole și vă prezentăm pe scurt ultimele noutăți.

Problema apei - numărul mare de refugiați scade rezerva de apă

Am vizitat din nou familiile refugiate în Mangudo pentru a lua act de evoluția stării lor și pentru a-i întreba în mod direct cu ce probleme și urgențe se mai confruntă. Am constatat că timpul a trecut repede și că deși unele problemele s-au soluționat, altele stau să se amplifice în zonă. Datorită numărului mare de refugiați, am realizat că apa pe care noi am transportat-o este insuficientă. Am trimis deja pana la această vizită 84.000 litri, din care au mai rămas aproximativ 10.000 litri. În acest moment apa este pe terminate, chiar dacă liderii comunității, "bătrânii satului", distribuie in mod rațional apa, câte 20 litri pentru fiecare familie, astfel încât sa fie consumată cu mare grijă. În concluzie, lipsa apei potabile rămâne o problemă continuă. Transportul a 12.000 litri costă circa 300€.

Problema educației copiilor - Improvizarea a doua sau trei clase

O altă doleanță prezentată insistent este căutarea unei soluții provizorii pentru continuarea programului educațional, pentru copiii de la grădiniță și cei din clasa întâi. Este imposibil ca cei aproximativ 70 de copii de grădiniță și 40 copii de clasa întâi să ajungă la o școală. Cea mai apropiată școală este la circa 10 km, însă aceasta nu are capacitatea necesară nici în privința claselor, nici în privința profesorilor de a-i primi și pe acești copii ai familiilor refugiate. Soluția ar fi achiziționarea a doua sau trei "corturi de campanie" sau a două structuri de lemn acoperite cu tablă în care să se improvizeze aceste clase. Costul unei astfel de clase este de circa 1.350€. Pentru a aduce profesori în zonă va trebui să acoperim costurile pentru trei profesori, câte 70€ pe lună pentru fiecare profesor sau educator, așadar o suma de circa 210€ pe luna.

Problema sanitară - lipsa medicamentelor și asistenței medicale

Din dialogul avut cu liderii și cu autoritățile locale am înțeles pericolul care îi pândește în apariția unor epidemii, din cauza lipsei de medicamente și a unui control medical. Până la găsirea unor soluții, sperăm ca Dumnezeu să-i aibă în pază și să-i ferească de orice suferință.

Ajutorul din partea autorităților se lasă mult așteptat, însă noi, cei din misiunea catolică română, încercăm să ne mobilizăm și să-i mobilizăm pentru a le veni în ajutor. Până în prezent suntem singura lor sursă de ajutor.

Mulțumiri și recunoștință

În fotografiile trimise Centrului Misionar Diecezan de Iași pot observa condițiile "grele" în care trăiesc aceste familii, fără hrană, fără apă și unele dintre ele, 48 la număr, chiar fără nici un acoperiș. Cele mai multe familii, circa 300, și-au adus deja corturile lor, însă aproximativ 48 de familii mai stau încă sub cerul liber, fără case.

Săptămâna aceasta am reușit să transportam 8 rezervoare pentru apă, fiecare de câte 5.000 litri, rezervoare cumpărate de noi sau primite din partea autorităților locale din Marsabit. Transportul acestor rezervoare a fost suportat în totalitate de misiunea din Maikona cu sprijinul Centrului Misionar Diecezan de Iași și a altor binefăcători, prețul unui transport ridicându-se la 300€. Aceste rezervoare au fost amplasate în locurile comune sau foarte aproape de familii mai în vârstă și care nu au pe nimeni să-i ajute să le care apa.

Mulțumim din nou tuturor binefăcătorilor și ne rugăm ca ei să fie din ce în ce mai mulți. Orice gest, cât de mic, de solidaritate este un foarte mare ajutor pentru aceste persoane foarte sărace și neajutorate.

Pr. Claudiu Iștoc

Centrul Misionar Diecezan a publicat mai multe fotografii pe site-ul www.cmdiasi.ro: Kenya: Situația refugiaților din zona Forole.


 

lecturi: 886.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat