Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Isus, prezent la nunta vieții noastre

În acel timp, s-a făcut o nuntă în Cana Galileii și mama lui Isus era acolo. A fost chemat și Isus cu discipolii lui. Lipsind la un moment dat vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu mai au vin". Dar Isus i-a spus: "Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie; încă nu a venit ceasul meu". Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune". Erau acolo șase vase de piatră puse pentru purificarea iudeilor, fiecare de două sau trei măsuri. Isus le-a zis: "Umpleți vasele cu apă!" Iar ei le-au umplut până sus. Atunci le-a zis: "Scoateți acum și duceți stolnicului nunții!" Ei i-au dus. Când a gustat stolnicul apa devenită vin - și el nu știa de unde este, dar slujitorii care o aduseseră știau - stolnicul l-a chemat pe mire și i-a spus: "Orice om pune mai întâi vinul cel mai bun, iar când s-au îmbătat, pe cel mai slab. Tu ai ținut vinul bun până acum!" Aceasta a făcut-o Isus ca început al semnelor, în Cana Galileii. Și-a arătat gloria, iar discipolii lui au crezut în el. (Evanghelia după sfântul Ioan 2,1-11)

"Și-a arătat gloria în Cana Galileii". În cultul Bisericii Catolice, Isus Cristos își arată gloria în trei momente (sărbători) care urmează una după alta: În fața magilor (Epifania), în botezul lui în râul Iordan (Botezul Domnului) și în duminica aceasta, săvârșind prima minune la o nuntă, în localitatea Cana din Galileea. Probabil, organizatorii acestei nunți erau oameni săraci, căci în cadrul sărbătorii li s-a terminat vinul. La bucuria mirilor este invitată și Maria împreună cu fiul ei, Isus, și cu discipolii lui. Aici, la această nuntă, fecioara Maria este considerată imaginea Bisericii care intervine pe lângă Fiul ei pentru binele mirilor și nuntașilor, adică pentru noi toți. Până acum, Maria nu văzuse nicio minune săvârșită de fiul ei și totuși, i se adresează, convinsă fiind de puterea dumnezeiască pe care o are și prin care îi va scoate din impas de cei care i-au invitat. Ea le adresează slujitorilor aceste cuvinte atât de frumoase și sugestive, cuvinte pe care le spune astăzi tuturor care apelează la mijlocirea ei: "Faceți tot ce vă va spune". Isus ascultă rugămintea mamei pentru binele mirilor și nuntașilor, și săvârșește minunea, schimbând apa într-un vin de foarte bună calitate. De remarcat însă poate nu este faptul acesta miraculos, cât mai mult dorința lui Cristos de a rămâne cumva în ochii mulțimii un anonim al miracolului. Ceea ce notează evanghelistul, este faptul că doar discipolii au înțeles minunea și au crezut în el. În continuarea misiunii sale, Isus Cristos se va lovi adesea de un obstacol, și anume acela al mediatizării minunilor sale în rândul maselor, fapt care îi va îngreuna misiunea pe care Tatăl i-a încredințat-o.

- Nunta de la Cana este cu totul deosebită de nunțile noastre. De exemplu, nu se spune nimic despre miri, cum se numeau ei, cum era îmbrăcată mireasa, ceea ce ar fi de neconceput pentru o mireasă din zilele noastre. Evanghelistul nu scoate în prim plan actorii principali ai evenimentului, adică mirii, ci pe unii dintre invitați, Maria, Isus și discipolii lui. Dacă reflectăm mai adânc asupra unei nunți din zilele noastre, vom constata că în modul de desfășurare a sacramentului căsătoriei, personajul principal, adică Dumnezeu, trece într-un plan cu totul secundar. Ceea ce iese în prim plan, chiar și în casa Domnului, în biserică este fastul, decorul și mai puțin ceea ce este esențial în taina căsătoriei.

- Fecioara mamă Maria este cea care intervine în favoarea mirilor. În viața lor de familie, câți soți își îndreaptă astăzi privirea spre mama lor cerească, invocând mijlocirea ei maternă pe lângă Isus Cristos? Atunci când le este greu, și sunt multe astfel de momente în viața de cuplu, la ajutorul cui apelează soții?

- Și dacă nunta reprezintă un eveniment unic în viața unui cuplu (așa ar trebui să fie, dar divorțurile și recăsătoririle sunt foarte multe), mai sunt alte ocazii în care să-l invităm pe Isus la sărbătoarea noastră? Ori de câte ori îl invităm pe Cristos în casa inimii și gândurilor noastre, tot de atâtea ori este sărbătoare și o bună ocazie de bucurie și veselie. Orice venire a lui Isus la noi reprezintă o sărbătoare, o nuntă în care Mirele este prezent alături de mireasa lui, Biserica. În orice rugăciune pe care o facem împreună cu cei din familie sau cu orice om, Dumnezeu vine la noi și rămâne la noi. Orice prezență a lui Dumnezeu în viața noastră este o sărbătoare, chiar mai mare decât cea din Cana Galileii.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 740.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat