Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 16 ianuarie 2019

Cateheze despre "Tatăl nostru" - 5: "Abbá, Tată!"

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuând catehezele despre "Tatăl nostru", astăzi pornim de la observația că, în Noul Testament, rugăciunea pare că vrea să ajungă la esențial, până la concentrarea ei într-un singur cuvânt: Abbá, Tată.

Am ascultat ceea ce scrie sfântul Paul în Scrisoarea către Romani: "Pentru că nu ați primit un Duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci ați primit Duhul înfierii prin care strigăm: Abbá, Tată!" (8,15). Iar galatenilor apostolul le spune: "Și pentru că sunteți fii, Dumnezeu l-a trimis pe Duhul Fiului său în inimile noastre, care strigă: Abbá, Tată!" (Gal 4,6). Revine de două ori aceeași invocație, în care se condensează toată noutatea evangheliei. După ce l-a cunoscut pe Isus și a ascultat predica sa, creștinul nu-l mai consideră pe Dumnezeu ca pe un tiran de temut, nu-i mai este frică, ci simte înflorind în inima sa încrederea în el: poate vorbi cu Creatorul numindu-l "Tată". Expresia este așa de important pentru creștini, încât adesea s-a păstrat intactă în forma sa originară: "Abbá".

Este rar ca în Noul Testament expresiile aramaice să nu fie traduse în greacă. Trebuie să ne imaginăm că în aceste cuvinte aramaice a rămas parcă "înregistrată" vocea lui Isus însuși: au respectat graiul lui Isus. În primul cuvânt din "Tatăl nostru" găsim imediat noutatea radicală a rugăciunii creștine.

Nu este vorba numai de a folosi un simbol - în acest caz, figura tatălui - de legat cu misterul lui Dumnezeu; este vorba în schimb de a avea, ca să spunem așa, toată lumea lui Isus mutată în propria inimă. Dacă facem această operațiune, putem să ne rugăm într-adevăr "Tatăl nostru". A spune "Abbá" este ceva mult mai intim, mai emoționant decât a-l numi simplu pe Dumnezeu "Tată". Iată pentru ce a propus cineva să se traducă acest cuvânt aramaic originar "Abbá" cu "Tatăticule". În loc de a spune "Tatăl nostru" să se spună "Tăticule". Noi continuăm să spunem "Tatăl nostru", dar cu inima suntem invitați să spunem "Tăticule", să avem un raport cu Dumnezeu ca acela al unui copil cu tăticul său, care spune "tăticule". De fapt, această expresie evocă afect, evocă o căldură, ceva ce ne proiectează în contextul vârstei infantile: imaginea unui copil complet învăluit în îmbrățișarea unui tată care simte duioșie infinită față de el. Și pentru aceasta, iubiți frați și surori, pentru a ne ruga bine, trebuie să ajungem să avem o inimă de copil. Nu o inimă suficientă: așa nu ne putem ruga bine. Ca un copil în brațele tatălui său, ale tăticului său.

Dar cu siguranță Evangheliile ne introduc mai bine în sensul acestui cuvânt. Ce înseamnă pentru Isus acest cuvânt? "Tatăl nostru" ia sens și culoare dacă învățăm să ne rugăm după ce am citit, de exemplu, parabola tatălui milostiv, în capitolul 15 din Luca (cf. Lc 15,11-32). Să ne imaginăm această rugăciune rostită de fiul risipitor, după ce a experimentat îmbrățișarea tatălui său care l-a așteptat îndelung, un tată care nu amintește cuvintele ofensatoare pe care el le-a spus, un tată care acum îl face să înțeleagă pur și simplu cât de mult i-a lipsit. Atunci descoperim cu acele cuvinte iau viață, iau forță. Și ne întrebăm: este oare posibil ca tu, o, Dumnezeule, să cunoști numai iubire? Tu nu cunoști ura? Nu - ar răspunde Dumnezeu - eu cunosc numai iubire. Unde este în tine răzbunarea, pretenția de dreptate, supărarea din cauza onoarei tale rănite? Și Dumnezeu ar răspunde: Eu cunosc numai iubire.

Tatăl din acea parabolă are în modurile sale de a acționa ceva ce amintește mult de sufletul unei mame. Mai ales mamele îi iartă pe copii, îi acoperă, nu întrerup empatia față de ei, continuă să iubească, și atunci când aceștia n-ar mai merita nimic.

Este suficient a evoca numai această expresie - Abbá - pentru ca să se dezvolte o rugăciune creștină. Și sfântul Paul, în scrisorile sale, urmează tot acest drum, și n-ar putea să fie altfel, pentru că este drumul învățat de Isus: în această invocație există o forță care atrage tot restul rugăciunii.

Dumnezeu te caută, chiar dacă tu nu-l cauți. Dumnezeu te iubește, chiar dacă tu ai uitat de el. Dumnezeu vede în tine o frumusețe, chiar dacă tu crezi că ai risipit inutil toți talanții tăi. Dumnezeu este nu numai un tată, este ca o mamă care nu încetează niciodată să iubească creatura sa. Pe de altă parte, există o "gestație" care durează pentru totdeauna, cu mult peste cele nouă luni ale celei fizice; este o gestație care dă naștere unui circuit infinit de iubire.

Pentru un creștin, a se ruga înseamnă a spune simplu "Abbá", a spune "Tăticule", a spune "Tată", dar cu încrederea unui copil.

Se poate ca și nouă să ni se întâmple să mergem pe cărări departe de Dumnezeu, așa cum i s-a întâmplat fiului risipitor; sau să ne prăbușim într-o singurătate care ne face să ne simțim abandonați în lume; sau să greșim și să fim paralizați de sentimentul de vinovăție. În acele momente dificile, putem găsi încă forța de a ne ruga, reîncepând de la cuvântul "Tată", dar spus cu simțul duios al unui copil: "Abbá", "Tăticule". El nu ne va ascunde fața sa. Amintiți-vă bine: poate că vreunul are înlăuntrul său lucruri urâte, lucruri pe care nu știe cum să le rezolve, atâta amărăciune pentru că a făcut asta sau cealaltă... El nu-și va ascunde fața sa. El nu se va închide în tăcere. Tu spune-i "Tată" și el îți va răspunde. Tu ai un tată. "Da, dar eu sunt un delincvent...". Dar ai un tată care te iubește! Spune-i "Tată", începe să te rogi așa, și în tăcere ne va spune că niciodată nu ne-a pierdut din vedere. "Dar, părinte, eu am făcut asta..." - "Niciodată nu te-am pierdut din vedere, am văzut totul. Dar am rămas mereu acolo, aproape de tine, fidel față de iubirea mea față de tine". Acela va fi răspunsul. Nu uitați niciodată să spuneți "Tată". Mulțumesc.

_______________

APEL

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor

18-25 ianuarie 2019

Vinerea viitoare, cu celebrarea Vesperelor în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", începe Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cu tema: "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți". Și anul acesta suntem chemați să ne rugăm, pentru ca toți creștinii să fie din nou o unică familie, coerenți cu voința divină care vrea "ca toți să fie una" (In 17,21). Ecumenismul nu este un lucru opțional. Intenția va fi aceea de a maturiza o mărturie comună și în acord în afirmarea adevăratei dreptăți și în sprijinirea celor mai slabi, prin răspunsuri concrete, corespunzătoare și eficace.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1121.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat