Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa într-o vizită-surpriză în mănăstirea de claustrare a clariselor din Spello

De Salvatore Cernuzio

Agenda goală de vineri dimineață, 11 ianuarie 2019, prevestise că ceva fierbe în oală și că papa era cuprins de vreo activitate extra-muncă. Și de fapt, la primele lumini ale zorilor era în călătorie spre localitatea Spello, provincia de Perugia, pentru a le vizita pe clarisele din mănăstirea de claustrare de la Vallegloria.

O vizită-surpriză cu caracter strict privat, departe de fotografi și telecamere, pe care a anunțat-o abia după-amiază directorul ad interim al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti, explicând în mod concis că prezența papei în mănăstire a fost o încurajare pentru "surorile din claustrare și pentru viața contemplativă" și că pontiful "a împărtășit Euharistia, rugăciunea și pâinea" cu călugărițele.

Nu este prima dată când Bergoglio întâlnește clarisele din Vallegloria: deja la 25 august 2016 cu ocazia Jubileului Extraordinar al Milostivirii, primise în Vatican călugărițele și a celebrat cu ele Liturghia în Casa "Sfânta Marta". Cu acea ocazie papa le-a încredințat constituția apostolică Vultum Dei quaerere ca reprezentante ale claustratelor din toată lumea.

Vizita de astăzi a fost așadar un mod de a întoarce vizita din vara de acum doi ani. După cum informează Vatican News, care prezintă mai multe detalii despre surpriza pontifului, claustratele așteptau să-l primească pe episcopul de Foligno, Gualtiero Sigismondi, care trebuia să celebreze Liturghia. Când, pe la 9 dimineața, l-au văzut în schimb că apare papa Francisc în fața porții mănăstirii.

Este inutil să se descrie uimirea și entuziasmul călugărițelor. În afară de celebrarea euharistică, papa a împărtășit cu ele și un moment de dialog liber și informal, mulțumindu-le pentru slujirea adusă Bisericii cu rugăciunea. Apoi s-a așezat la masă pentru prânz înainte de a se întoarce în Vatican pe la ora 16.00. Francisc a voit să lase în iminența sărbătorilor patronale și o binecuvântare specială pentru întreaga dieceză de Foligno.

Numai episcopul Sigismondi era la cunoștința voinței lui Bergoglio care a sfidat zăpada și frigul pentru a le întâlni pe prietenele sale surori: "Papa - a spus episcopul - mi-a dezvăluit de mai multe ori ideea, apoi am înțeles că vizita luase formă pentru că, la ultima noastră întâlnire, mi-a arătat că știe exact distanța și timpul de parcurs al călătoriei la Spello! În ajunul Crăciunului am aflat programul și această bucurie pe care nu puteam s-o împărtășesc nimănui dar care a marcat toate celebrările din aceste zile".

Despre bucurie "indescriptibilă" vorbesc și clarisele prin intermediul abatesei mănăstirii, maica Chiara Moscetti, care, comentând întâlnirea cu episcopul de Roma în fața telecamerelor de la Tv2000, a spus: "Ni s-a părut că suntem ca magii când au văzut steaua și el cu pontificatul său și cu magisteriul său continuă să ne lumineze... Cu mare simplitate papa s-a așezat la masă cu noi și pentru că nu-l așteptam, nu pregătisem nimic special, dar el s-a dovedit încă o dată părinte și păstor".

Pontiful le-a dat claustratelor un sfat, mai povestește maica Moscetti, adică acela de a verifica mereu viața de unire cu Domnul cu viața fraternă și viceversa pentru una n-o exclude pe cealaltă. Și, înainte de a-și lua rămas bun, le-a încredința și o misiune specifică: aceea de a se ruga pentru Biserică și pentru tineri mai ales în vederea iminentei ZMT din Panama de la sfârșitul lui ianuarie.

(După Vatican Insider, 11 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 754.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat