Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: Un început de an trist pentru refugiații din Parohia Maikona

Multe familii din filialele parohiei Maikona (Kenya) au fost constrânse din cauza tensiunilor și conflictelor din zona să părăsească casele și bunurile lor pentru un loc mai sigur. Sărbătoarea Crăciunului au "celebrat-o" sub cerul liber, fără case, fără bunuri, fără hrană suficientă și, mai ales, fără apă potabilă. Sute de copii nu mai pot merge la școală până când nu se va remedia situația.

Au trecut deja trei săptămâni de când Parohia Maikona (Dieceza de Marsabit, Kenya) trăiește momente marcate de tristețe și suferință. Au fost un Crăciun și un început de an nou triste!

Perioada dintre 10 și 15 decembrie 2018 va marca dureros pentru totdeauna peste 400 familii din Forole și Idido (filiale aflate la circa 130 km de Maikona, situate la granița cu Etiopia), deoarece au fost obligate să-și lase casele și tot ceea ce aveau pentru a căuta un loc mai sigur de existență. Tensiunea și frica, deja existente de câteva luni în acea zonă, cauzate de conflictele dintre triburile Gabra și Borana, făceau imposibilă o viață senină și normală; din acest motiv multe sute de persoane s-au refugiat la circa 30 km înspre deșertul Chialbi. Stabiliți în deșert fără un acoperiș, fără mâncare, fără apă potabilă și marcați profund de teamă, acești "confrați", chiar dacă nu toți sunt creștinii noștri, au nevoie de ajutor pentru supraviețuire.

Comunitatea din Maikona, împreuna cu autoritățile locale, episcopul diecezan și Caritas-ul diecezan am început să organizăm o inițiativa de solidaritate și să căutam resurse necesare pentru a alina cât și cum se poate pe confrații noștri refugiați și suferinzi.

În realitate, cel mai necesar și urgent pentru ei este apa potabilă. Trebuie să menționez că ne aflăm într-o zonă deșertică și într-un timp foarte secetos. Temperaturile încep să crească, iar seceta abia a început (sunt circa 40-50 grade ziua) și nu mai există apă de băut de la ultimele ploi foarte mici din luna noiembrie.

După mai multe mesaje de ajutor transmise de aici din Maikona am reușit până acum să ajutăm într-o mică măsură aceste familii datorită sprijinului financiar primit de la Centrul Misionar Diecezan Iași și din partea Arhidiecezei de București prin pr. Aurelian Herciu (prezent acum în parohia din Maikona pentru o scurtă perioadă). Au fost trimise deja în acel campus patru transporturi de câte 12.000 litri de apă fiecare, 500 kg de orez, 200 kg de porumb, 200 kg de fasole, biscuiți, suc și câteva dulciuri pentru copii.

Mesajul nostru de a cere ajutor pentru această situație critică din parohia noastră rămâne actual și implorăm pe toți cei cu inimă deschisă să-și îndrepte privirea spre acești "cei mai săraci dintre săraci".

Totodată, dorim să îndemnam pe câți mai mulți la rugăciune pentru pace și alinarea suferințelor nu numai pentru cei din parohia noastră, ci și pentru toți cei care au nevoie.

Misiunea Catolică Maikona a lansat și pagina de facebook @MaikonaChatolicMission: www.facebook.com/MaikonaChatolicMission, unde sunt publicate mai multe fotografii și clipuri video care ilustrează activitățile și nevoile acestei parohii.

Mulțumim tuturor binefăcătorilor și Dumnezeu să răsplătească generozitatea lor!

Pr. Claudiu Iștoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Kenya: Un început de an trist pentru refugiații din Parohia Maikona


 

lecturi: 2729.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat