Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 9 ianuarie 2019

Cateheze despre "Tatăl nostru" - 4: Bateți și vi se va deschide

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Cateheza de astăzi face referință la Evanghelia lui Luca. De fapt, mai ales această Evanghelie, încă de la relatările copilăriei, descrie figura lui Cristos într-o atmosferă densă de rugăciune. În ea sunt conținute cele trei imnuri care ritmează în fiecare zi rugăciunea Bisericii: Benedictus, Magnificat și Nunc dimittis.

Și în această cateheză despre Tatăl nostru mergem înainte, îl vedem pe Isus ca unul care se roagă. Isus se roagă. În relatarea lui Luca, de exemplu, episodul schimbării la față provine dintr-un moment de rugăciune. Spune așa: "Și, în timp ce se ruga, înfățișarea feței lui s-a schimbat, iar îmbrăcămintea lui a devenit albă, strălucitoare" (9,29). Dar fiecare pas al vieții lui Isus este parcă stimulat de suflul Duhului care-l conduce în toate acțiunile. Isus se roagă la botezul de la Iordan, dialoghează cu Tatăl înainte de a lua deciziile mai importante, se retrage adesea în singurătate pentru a se ruga, mijlocește pentru Petru care puțin mai târziu îl va renega. Spune așa: "Simon, Simon, iată, Satana a pretins ca să vă cearnă ca pe grâu; eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi" (Lc 22,31-32). Asta mângâie: a ști că Isus se roagă pentru noi, se roagă pentru mine, pentru fiecare dintre noi pentru ca să nu piară credința noastră. Și acest lucru este adevărat. "Dar, părinte, încă face asta?" Încă face asta, în fața Tatălui. Isus se roagă pentru mine. Fiecare dintre noi poate spune asta. Și chiar putem să-i spunem lui Isus: "Tu te rogi pentru mine, continuă să te rogi pentru că am nevoie de asta". Așa: curajoși.

Chiar și moartea lui Mesia este cufundată într-un climat de rugăciune, așa încât orele pătimirii apar marcate de un calm surprinzător: Isus le mângâie pe femei, se roagă pentru cei care-l răstignesc, promite tâlharului bun paradisul și moare spunând: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (Lc 23,46). Rugăciunea lui Isus pare să potolească emoțiile mai violente, dorințele de răzbunare și de revanșă, îl reconciliază pe om cu vrăjmașa sa cea mai aprigă, îl reconciliază pe om cu această vrăjmașă, care este moartea.

Tot în Evanghelia lui Luca găsim cererea, exprimată de unul dintre discipoli, de a putea fi educați de Isus însuși la rugăciune. Și spune așa: "Doamne, învață-ne să ne rugăm" (Lc 11,1). Îl vedeau pe El care se ruga. "Învață-ne - și noi putem să-i spunem Domnului - Doamne tu te rogi pentru mine, știu asta, dar învață-mă și pe mine să mă rog, pentru ca și eu să mă pot ruga".

Din această cerere - "Doamne, învață-ne să ne rugăm" - se naște o învățătură destul de extinsă, prin care Isus le explică discipolilor săi cu ce cuvinte și cu ce sentimente trebuie să se adreseze lui Dumnezeu.

Prima parte a acestei învățături este tocmai Tatăl nostru. Rugați-vă așa: "Tată, care ești în ceruri". "Tată": acel cuvânt atât de frumos de spus. Noi putem sta tot timpul rugăciunii numai cu acel cuvânt: "Tată". Și a simți că avem un tată: nu un stăpân nici un tată vitreg. Nu: un tată. Creștinul se adresează lui Dumnezeu numindu-l înainte de toate "Tată".

În această învățătură pe care Isus o dă discipolilor săi este interesant să ne oprim asupra câtorva instrucțiuni care încoronează textul rugăciunii. Pentru a ne da încredere, Isus explică unele lucruri. Ele insistă asupra atitudinilor credinciosului care se roagă. De exemplu, este parabola prietenului insistent, care merge să deranjeze o familie întreagă care doarme pentru că pe neașteptate a venit o persoană dintr-o călătorie și nu are pâine să-i ofere. Ce spune Isus acestuia care bate la ușă și-l trezește pe prieten?: "Vă spun, chiar dacă nu se va scula să-i dea pentru că îi este prieten, pentru insistența lui se va scula și-i va da ceea ce-i trebuie" (Lc 11,9). Cu asta vrea să ne învețe să ne rugăm și să insistăm în rugăciune. Și imediat după aceea dă exemplul unui tată care are un fiu înfometat. Voi toți, tați și bunici, care sunteți aici, când fiul sau nepoțelul cere ceva, îi este foame, și cere și cere, apoi plânge, strigă, îi este foame: "Care tată dintre voi, dacă fiul îi cere un pește, îi va da în loc de pește un șarpe?" (v. 11). Și voi toți aveți experiența când fiul cere, voi dați de mâncare ceea ce el cere, pentru binele lui.

Cu aceste cuvinte Isus ne face să înțelegem că Dumnezeu răspunde mereu, că nicio rugăciune nu va rămâne neascultată, de ce? Pentru că El este Tată și nu-i uită pe fiii săi care suferă.

Desigur, aceste afirmații ne pun în criză, pentru că atâtea rugăciuni ale noastre pare că nu obțin niciun rezultat. De câte ori am cerut și n-am obținut - am trăit toți această experiență - de câte ori am bătut și am găsit o ușă închisă? Isus ne recomandă, în acele momente, să insistăm și să nu ne lăsăm învinși. Rugăciunea transformă mereu realitatea, mereu. Dacă nu se schimbă lucrurile din jurul nostru, cel puțin ne schimbăm noi, se schimbă inima noastră. Isus a promis darului Duhului Sfânt fiecărui bărbat și fiecărei femei care se roagă.

Putem fi sigură că Dumnezeu va răspunde. Singura incertitudine este datorată timpilor, dar să nu ne îndoim niciodată că El va răspunde. Eventual ne va reveni să insistăm toată viața, dar El va răspunde. Ne-a promis asta: El nu este ca un tată care dă un șarpe în loc de un pește. Nu există nimic mai sigur: dorința de fericire pe care toți o purtăm în inimă se va împlini într-o zi. Spune Isus: "Oare Dumnezeu nu va face dreptate aleșilor săi care strigă zi și noapte către el?" (Lc 18,7). Da, va face dreptate, ne va asculta. Ce zi de glorie și de înviere va fi aceea! A ne ruga este încă de acum victoria asupra singurătății și asupra disperării. A ne ruga. Rugăciunea schimbă realitatea, să nu uităm asta. Ori schimbă lucrurile ori schimbă inima, dar mereu schimbă. A ne ruga este încă de acum victoria asupra singurătății și asupra disperării. Este ca și cum am vedea fiecare fragment al creației care mișună în amorțeala unei istorii al cărei motiv uneori nu-l înțelegem. Dar este în mișcare, este pe drum, și la sfârșitul oricărui drum, ce este la sfârșitul drumului nostru? La sfârșitul rugăciunii, la sfârșitul unui timp în care ne rugăm, la sfârșitul vieții: ce este? Este un Tată care așteaptă tot și îi așteaptă pe toți cu brațele larg deschise. Să-l privim pe acest Tată.

_______________

Duminica viitoare vom celebra sărbătoarea Botezului Domnului. Această celebrare, care încheie timpul liturgic al Crăciunului, ne invită să redescoperim harul sacramentului Botezului nostru. Botezul ne-a făcut creștini, încorporându-ne lui Cristos și Bisericii sale. Noi toți știm data nașterii noastre, dar nu toți știu data Botezului, care este nașterea la viața Bisericii, când Duhul Sfânt vine la inimă. Pentru aceasta eu vă cer, astăzi de exemplu, pentru a ne pregăti la sărbătoarea de duminica viitoare, să întrebăm - pe cei care știu, să ne amintească - și cei care nu știu data Botezului, să-i întrebe pe cei din familie, pe nași, pe părinți, pe bunici: "Când m-am născut eu la viața de credință?". Adică: "Eu când am fost botezat?". Și să fixăm mereu în inimă data Botezului. Veți face asta? Este foarte important de a sărbători data Botezului. Să-i mulțumim Domnului pentru darul credinței și să cerem Duhului Sfânt forța de a fi martori curajoși ai lui Isus.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 571.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat